ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχική

/

Ποιότητα Ζωής

/

Πολιτισμός

Γραφικό κινηματογράφου

«Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς».

Μελίνα Μερκούρη

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών προάγει την πολιτιστική καλλιέργεια των πολιτών και την ενίσχυση της τέχνης και έκφρασης. Σε καιρούς κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων και μεταβολών, εστιάζει στην ισότιμη πολιτιστική αποκέντρωση, με μείωση των δαπανών χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα και χωρίς την ελάχιστη επιβάρυνση του δημοτικού ταμείου.


 Ο Δήμος ενισχύει γιορτές με τοπική αναφορά, φροντίζει τις πολιτιστικές υποδομές και δομές και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις που αφορούν σε κάθε είδος πολιτιστικής έκφρασης (τραγούδι, χορός, θέατρο, κινηματογράφος, εικαστικά, λογοτεχνία κ.ά.) σε κάθε Δημοτική Ενότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Κέντρα πολιτισμού

Με περίπου 30 πολιτιστικές υποδομές και δομές (θέατρα, δημοτικές σκηνές, θερινοί κινηματογράφοι, ωδεία, βιβλιοθήκες, Κέντρο Ιστορίας, καλλιτεχνικά και εικαστικά τμήματα, Πολιτιστική Γειτονιά κλπ.), τα Κέντρα Πληροφόρησης Νέων και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στον πολιτισμό, δίνουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας από όλες τις Δημοτικές Ενότητες να μαθαίνουν, να δημιουργούν, να εξελίσσονται, να συνεργάζονται, να επικοινωνούν. 

 

Ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στα διάφορα καλλιτεχνικά τμήματα ξεπερνά τις 2.000, ενώ επιπλέον τα 700 άτομα αγγίζουν οι ενήλικοι σπουδαστές.

Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο

Το 2022 θα συνεχιστεί για 19η συνεχή χρονιά η λειτουργία του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες για τη δωρεάν δια βίου μάθηση και τη διευκόλυνση όλων των πολιτών στην πρόσβαση σε έγκυρες πηγές πληροφόρησης.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις

Μεταξύ της πληθώρας των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από την Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. είναι:

  • η Μαθητική Θεατρική Συνάντηση, που διοργανώνεται από το 1986 με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών σχημάτων από τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου 
  • η Πανελλήνια Συνάντηση Χορωδιών, που ξεκίνησε το 2000 με τη συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα 
  • το Φεστιβάλ Παιδικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, που διοργανώνεται από το 1992 σε συνεργασία με το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Δασκάλων και Νηπιαγωγών Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή παιδικών χορευτικών συγκροτημάτων από τον Νομό Θεσσαλονίκης 
  • η Θεατρική Συνάντηση των ΚΔΑΠ 
  • το Διεθνές Συνέδριο Ανάδειξης Μνημείων Κλασικού και Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού 
  • λογοτεχνικές βραδιές, συναυλίες και εκθέσεις.