ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Εικόνα Αδέσποτου

Η αλλαγή που θέλουμε έρχεται πρώτα από εμάς…

Πρόγραμμα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Η δημιουργία μιας κοινωνίας όπου άνθρωποι και ζώα συμβιώνουμε αρμονικά αποτελεί για τη χώρα μας στόχο προς επίτευξη. Με τον αυτονόητο σεβασμό προς τα ζώα καλούμαστε να βρούμε κοινό βηματισμό, διαγράφοντας οριστικά ακρότητες, λανθασμένες νοοτροπίες και αναποτελεσματικές πρακτικές

 

Σήμερα ο νόμος που διέπει την προστασία των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι ο 4039/2012, στον οποίο εντάσσεται και η υποχρέωση των Δήμων στην περισυλλογή αδέσποτων και τη διαχείριση των θεμάτων που τα αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών υλοποιεί από το 2004 Πρόγραμμα Στειρώσεων και Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το δημοτικό ταμείο. 

 

Σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα, σκοπός είναι η καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού τους μέσω της στείρωσης, της σήμανσης και της υιοθεσίας τους, με τη διασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας.

Oι βασικοί άξονες της δημοτικής δράσης αφορούν:


  • τον εντοπισμό και την περισυλλογή 
  • τη στείρωση, την αποπαρασίτωση και τον εμβολιασμό 
  • την καταγραφή και τη σήμανση με μικροτσίπ και περιλαίμια με δημοτική κονκάρδα των στειρωμένων και εμβολιασμένων ζώων 
  • την επανένταξη στο αρχικό περιβάλλον ή την υιοθεσία του ζώου 


Τα στάδια των ενεργειών μας είναι:


  • Ο Δήμος αναθέτει την περισυλλογή και μεταφορά των αδέσποτων ζώων (σκύλοι, γάτες) στους συνεργαζόμενους κτηνιάτρους, με την πολύτιμη αρωγή φιλοζωικών σωματείων και εθελοντών πολιτών. 
  • Τα ζώα μεταφέρονται στα κτηνιατρεία, όπου εξετάζονται, αποπαρασιτώνονται, στειρώνονται και εμβολιάζονται. Όσα υποβάλλονται σε στείρωση ή άλλη χειρουργική επέμβαση παραμένουν για τουλάχιστον δύο ημέρες υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ μετά την ανάρρωσή τους επανατοποθετούνται στο αρχικό τους περιβάλλον, όπως ο νόμος ορίζει, ή, αν αυτό καταστεί εφικτό, δίνονται για υιοθεσία. 
  • Για όσα ζώα διαπιστωθεί κτηνιατρικά ότι είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα ή πάσχουν από χρόνια και ανίατα νοσήματα ή είναι ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν, αποφασίζει γι’ αυτά αρμόδια πενταμελής επιτροπή, σύμφωνα με τον νόμο.

Αναφορικά με τα κατοικίδια, η Ελληνική Αστυνομία είναι η μόνη αρμόδια να παρέμβει σε περιπτώσεις κακοποίησης (μόνιμα δεμένα, απροστάτευτα από καιρικές συνθήκες ή άλλους κινδύνους, θύματα ξυλοδαρμού ή βίαιης εκπαίδευσης κ.ά.).

Εστιάζουμε:


  • στις στειρώσεις, τον μόνο τρόπο για την εξυγίανση του πληθυσμού των αδέσποτων και 
  • τον εμβολιασμό τους, ειδικά κατά της λύσσας την τρέχουσα περίοδο, με έμφαση στην περιοχή του Σέιχ-Σου 
  • στην ενημέρωση των συμπολιτών μας για τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ζώων, καθώς και την υποχρέωσή τους (άρθρο 5) να στειρώνουν και να σημαίνουν με μικροτσίπ τα κατοικίδιά τους, δεδομένου ότι τα σημερινά αδέσποτα στην πλειονότητά τους είναι εγκαταλειμμένα πρώην οικόσιτα 
  • στην υποστήριξη του σπουδαίου έργου των ζωοφιλικών σωματείων της περιοχής μας 
  • στην ορθή ζωοφιλική εκπαίδευση και την εξοικείωση των παιδιών, ώστε να μάθουν να προσεγγίζουν και να φροντίζουν σωστά τα ζώα.

Το καθαρό πάρκο είναι χαρά για όλους 

 

Η ευθύνη για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες των κατοικιδίων μας δεν αποττέσει μόνο από τον νόμο (άρθρο 5) αλλά κι από την κοινή λογική. Η καθημερινή βόλτα είναι η καλύτερη ώρα για παιχνίδια, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στα ίδια πάρκα παίζουν και τα παιδιά μας, καθόμαστε κι εμείς. 

 

Με μια απλή πράξη μαζεύοντας τα περιττώματα του ζώου μας, φροντίζουμε τα πάρκα μας, αποφεύγουμε τους άσκοπους καβγάδες με συμπολίτες μας και δίνουμε θαυμάσιο μήνυμα στα παιδιά για να γίνουν μεγαλώνοντας υπεύθυνοι άνθρωποι και σωστοί ζωόφιλοι. 

 

Υιοθετούμε ένα αδέσποτο 

 

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά επιβάλλεται να έχουμε συνειδητοποιήσει την εφ’ όρου ζωής ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Ο Δήμος, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις περιπτώσεις πολιτών που υιοθέτησαν ένα αδέσποτο αλλά τελικά το παράτησαν στον δρόμο, ζητά από τους ενδιαφερόμενους να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής, ότι είναι σε θέση να μεριμνούν για το νέο μέλος της οικογένειάς τους.

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4039-2012


  • Η παραμονή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις, αλλά απαγορεύεται η παραμονή τους σε κοινόχρηστους χώρους. 
  • Απαγορεύεται η κακοποίηση, ο ακρωτηριασμός και κάθε είδους βασανισμός των ζώων, που συνιστά αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα και τηρείται η διαδικασία αυτοφώρου, με αρμόδια την Ελληνική Αστυνομία. 
  • Απαγορεύεται η διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε υλικού όπου απεικονίζονται πράξεις βίας εναντίον ζώων (μονομαχίες, κακοποίηση σε τσίρκο κ.ά.). 
  • Ως «παθητική κακοποίηση» ορίζεται η έλλειψη καταλύματος, η μόνιμη αλυσόδεση και παραμονή σε μπαλκόνια, η έλλειψη ή η ακατάλληλη τροφή, η απουσία καθημερινού περιπάτου. 
  • Οι ποινικές κυρώσεις και τα διοικητικά πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ

  • Τέρμα Ελευθερίου Βενιζέλου (πρώην εργοτάξιο), περιοχή Στρεμπενιώτη, Νεάπολη

  • 2313329563