Έτσι η μνήμη παραμένει άσβεστη…
Πίσω στα Νέα30 Ιουνίου 2022
Μοναδική παράσταση για τη Μικρασιατική Καταστροφή από το SykiesFest
Καθήλωσε το κοινό στο Ανοιχτό Θέατρο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, και θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο στη Βαλκανική Πλατεία
Ό,τι απέμεινε στη μνήμη… Και έμειναν πολλά, μα πάρα πολλά! Όλα…
…για να θυμίζουν τον αβάσταχτο πόνο και τον θρήνο για τους χιλιάδες νεκρούς στα μέτωπα του πολέμου και στις κατεστραμμένες πόλεις και χωριά,
…για να θυμίζουν την αναγκαστική εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών και των πατρίδων όπου επί χιλιετίες έζησαν, χάρηκαν, αναπτύχθηκαν και μεγαλούργησαν γενιές και γενιές Ελλήνων, συμβιώνοντας αρμονικά με τις άλλες φυλές,
…για να θυμίζουν τον πόνο και το δράμα της προσφυγιάς στις νέες τους πατρίδες, αλλά και τον αγώνα της επανεκκίνησης της ζωής των ξεριζωμένων αυτών ανθρώπων και της σταδιακά επιτυχημένης δημιουργίας ενός νέου κεφαλαίου,
…για να θυμίζουν τις ιστορικές αλήθειες σχετικά με τις ευθύνες ενός πολιτικού περιβάλλοντος που ενοχοποιείται από την ιστορική γραφίδα και βαρύνεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή, είτε σε διεθνές επίπεδο (βλ. ο ρόλος των συμμαχικών δυνάμεων), είτε σε εθνικό με τον πολιτικό αλληλοσπαραγμό σε ανώτερο πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Βασιλοφρόνων και Βενιζελικών, επιδρώντας καταλυτικά στα κατώτερα στρώματα της διαχείρισης της κρίσης,
…για να θυμίζουν, και να διδάσκουν, ότι σε έναν πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνο νικημένοι, με απόλυτο και μοναδικό θύμα τον άνθρωπο, τον απλό λαό!
Κι όλα αυτά τα μηνύματα αναδείχθηκαν με τον πιο ηχηρό, αλλά ταυτοχρόνως και βουβό, τρόπο μέσα από την εξελισσόμενη επί δίωρο πλοκή της εμβληματικής μουσικοθεατροχορευτικής παραγωγής του Φεστιβάλ Sykies Fest, που επέστρεψε για 4η φορά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών μετά την αναγκαστική απουσία του λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19.
Περισσότεροι από 150 μουσικοί, χορευτές και ερασιτέχνες ηθοποιοί, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής, ξετύλιξαν στη μεγάλη σκηνή του Δημοτικού Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών (18.6.2022) όλο τον καμβά τους Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης, όπως αυτός συντίθεται…
• από το χαμόγελο της ζωής και της ευημερίας στην προ του πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας εικόνες χαράς που καταγράφηκαν με τις σκηνές στο κέντρο διασκέδασης Bella Vista, τις βόλτες στην προκυμαία, τα ανέμελα παιχνίδια των παιδιών και τα φλερταρίσματα των νέων,
• έως και το γοερό θρήνο της Μικρασιατικής Καταστροφής και των Γενοκτονιών του Ελληνισμού, όπως έρχονταν από τα μαντάτα από τα μέτωπα της πρώτης γραμμής και τις αντεπιθέσεις των τουρκικών στρατευμάτων,
• αλλά και τις στιγμές συνύπαρξης και συνδιασκεδάζοντας -εκών άκων- στους τούρκικους τεκέδες και τα χαρέμια!
Βιώματα, θύμησες, μαρτυρίες…
Επρόκειτο για μια μοναδική παράσταση την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, παρά την απειλή του καιρού για επιδείνωση, και η οποία θα επαναληφθεί τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Βαλκανικής Πλατείας (11.9.2022) στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης για να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι.
Ήταν ένα οδοιπορικό βασισμένο στη ζωή της κυρίας Κατίνας, μιας ξεριζωμένης γυναίκας που έφτασε στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκε στις Συκιές χτίζοντας μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω στα μέτωπα που κατέρρευσαν δυο γιούς, κι έναν σύζυγο, που αναγκάστηκε νωρίτερα να μεταναστεύσει στην Αμερική. Αυτές οι θύμησες και μαρτυρίες έφθασαν στις επόμενες γενιές για να γίνουν κείμενα από τον ιστορικό-συγγραφέα Κώστα Νίγδελη και να αναπλαστούν σκηνοθετικά από την Ιωάννα Γεωργαντά και τον Θανάση Καλτσίκα.
Ήταν μια πρωτογενής και πρωτόλεια παράσταση, φορτισμένη με πολύ συναίσθημα, αλλά και λογική, μια παράσταση που συνέπλεκε επί σκηνής το θυμικό και την προβληματιζόμενη σκέψη, σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση αλληλεπίδρασης, αλληλοσυμπλήρωσης και επικοινωνίας χορευτών, ηθοποιών, μουσικών και κοινού. Και οι καταστάσεις αυτές επιτείνονταν από τα ταξίμια και τους αμανέδες που αποδίδονταν υποβλητικά από την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση και την ενορχήστρωση του Πάνου Κοσμίδη, και της παραδοσιακής ορχήστρας, αλλά και τις μαγευτικές φωνές της Μαρίας Κουβακλή και της Έλενας Μουδίρη-Χασιώτη.
Άσβεστη η μνήμη…
Την ώρα που ο πρωταγωνιστής των δραματικών γεγονότων μονολογούσε με πόνο επί σκηνής ότι πρόκειται για «ένα όνειρο, λοιπόν, που γίνεται εφιάλτης και σε στραγγίζει, ένα μαχαίρι μπηγμένο στην καρδιά που συνεχώς στρίβει, μέχρι να στεγνώσει η ύπαρξή σου» και για αυτό «ο άνθρωπος δεν πρέπει να θυμάται…», ο πολυάριθμος χορός επέμενε να αντιστέκεται στη λήθη, παρά του ότι ένας άλλος πρωταγωνιστής υποστήριζε με σθένος ότι «δεν γράφονται εύκολα οι αλήθειες αγόρι μου, δεν λένε τίποτε για τα πάθη των παιδιών μας, για τις στερήσεις…», για να καταγραφεί η μεγαλύτερη αλήθεια από την έκρηξη ενός μαχητή: «Ένας δαίμονας, ο δαίμονας που πήγε και κρύφτηκε σε μια ιδέα. Άνθρωπος να σηκώνει χέρι και να σκοτώνει άνθρωπο. Πώς να το χωρέσει ο νους; Τη μια εγώ, την άλλη εσύ. Νικητής κανένας. Στρατιώτης πεζικού Γιοβάννης, τυφεκιοφόρος. Αριθμός Μητρώου 140532210. Και έτσι θα μας ξεχάσουν σαν έναν αριθμό»… ΣΙΩΠΗ!!!
Σιωπή, αλλά τόσο ηχηρή, και στο φινάλε της παράστασης που σφραγίστηκε από τους στίχους του Νίκου Γκάτσου, που μελοποίησε ο Σταύρος Ξαρχάκος, για να ακολουθήσει το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού:
«Όταν γεννιέται ο άνθρωπος
ένας καημός γεννιέται
όταν φουντώνει ο πόλεμος
το αίμα δε μετριέται»…
Κι όμως, όλοι συμφώνησαν, και συμφωνούν, ότι η μνήμη πρέπει να παραμείνει, και θα παραμείνει άσβεστη! Κι όπως υποστήριξε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «όχι μόνο γιατί οφείλουμε να αποδίδουμε τις δέουσες τιμές στους προγόνους μας, αλλά κυρίως για να έχουμε ως διδαχή και οδηγό τα διδάγματα της ιστορίας στο διάβα της ζωής…».
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
-Σκηνοθεσία: Ιωάννα Γεωργαντά, Θανάσης Καλτσίκας
-Βοηθός Παραγωγής: Λευτέρης Σαββινίδης
-Κείμενα: Κώστας Νίγδελης
-Προσαρμογή κειμένων-Διασκευή: Ιωάννα Γεωργαντά, Θανάσης Καλτσίκας
-Δάσκαλος παραδοσιακών χορών: Χρήστος Άψης
-Χορογράφος: Ειρήνη Τσούγκου
-Μαέστρος: Βασίλης Μπουλούσης
-Ενορχήστρωση μουσικής: Πάνος Κοσμίδης
-Τραγουδίστριες: Μαρία Κουβακλή, Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου
-Μελοποίηση Στίχων: Γεωργία Τέντα
-Video Trailer/Τeaser: Στέλλα Τουμπέλη, Ιωάννα Γεωργαντά, Νάσος Παπαδόπουλος
-Video Graphics: Λευτέρης Σαββινίδης
-Κοστούμια: Θανάσης Καλτσίκας
-Κομμώσεις: Δ.Ι.Ε.Κ. Νεάπολης
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:
-Χορευτικό Συγκρότημα δήμου Νεάπολης-Συκεών
-Νεανική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών
-Κεντρική Σκηνή δήμου Νεάπολης-Συκεών
-ART MATES Theater Group / Ηθοποιοί
-Παραδοσιακή Ορχήστρα
-Δημοτικό Ωδείο δήμου Νεάπολης-Συκεών
-Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών
-ΙΕΚ Θεσσαλονίκης-Δημόκριτος
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες