Ένα ακόμα βήμα προς το μέλλον

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ένα ακόμα βήμα προς το μέλλον

1 Ιουλίου 2022

Ένα ακόμα βήμα προς το μέλλον

Επένδυση στην πράσινη ενέργεια

♦ Η πρώτη στην Ελλάδα διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα ♦ Σε διαβούλευση την Παρασκευή 8 Ιουλίου

Με προσεκτικά, σχεδιασμένα και μελετημένα βήματα προχωράει προς το ενεργειακό του μέλλον ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, μαζί με τον δήμο Σιθωνίας.


Οι δήμαρχοι Σίμος Δανιηλίδης και Κυπαρίσσης Ντέμπλας έχουν ήδη συμφωνήσει για την δημιουργία μιας διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας, που θα αξιοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα που η ίδια θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις που τους ανήκουν και η διάθεση του παραγόμενου ρεύματος στον ΔΕΔΔΗΕ με στόχο τον μηδενισμό του κόστους, είναι η κεντρική ιδέα. Αν αναλογιστεί κανείς πως και για τους δύο δήμους χρειάζονται 19 γιγαβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος τον χρόνο, που με σημερινές τιμές ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, εύκολα καταλήγει στην απάντηση.


«Οι δυο δήμοι θα γίνουν ‘‘πράσινοι’’ παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος για τις ανάγκες των υποδομών τους χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μελέτες δείχνουν πως η επένδυση θα αποσβεστεί σε 4 χρόνια και σε βάθος 25ετίας, οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή σημαντικού ποσοστού κόστους στους λογαριασμούς ρεύματος κοινωνικά και οικονομικά αδύναμων και ευάλωτων δημοτών μας, στους οποίους η ενέργεια θα προσφέρεται με αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Το ζητούμενο στη συνάντηση, που θα επαναληφθεί λίγο αργότερα στη Σιθωνία, ήταν η συμμετοχή των νομικών προσώπων των δυο δήμων στην υπό σύσταση εταιρεία. Εκτός από τους δύο δημάρχους, παρούσα ήταν η αντιδήμαρχος Σιθωνίας Κατερίνα Γιουβαρλάκη, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Τάσος Τσακιρίδης, ο σύμβουλος του δήμου Γιώργος Δημαρέλος και υπηρεσιακά στελέχη.


Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κάλεσε τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και τους επικεφαλής των παρατάξεων σε διαβούλευση που θα γίνει στις 12.00’ το μεσημέρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης.

Φωτογραφίες