Η βιώσιμη ανάπτυξη των λαών των Βαλκανίων ως προτεραιότητα
Πίσω στα Νέα8 Ιουλίου 2022
Συνέδριο Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας με θέμα «Η ‘Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών’ ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας»
Σ.Δανιηλίδης: «Ένα θετικό μέλλον για την Ευρώπη, χωρίς εκπτώσεις»
«Κάθε προσπάθεια, κάθε συζήτηση, κάθε πρωτοβουλία συντείνει σε μια και μόνο στόχευση, ένα θετικό μέλλον για την Ευρώπη, χωρίς εκπτώσεις. Ένα μέλλον όπου η δημοκρατία, η ευρωπαϊκή συνείδηση, η συνεργασία, η ειρήνη και τελικά η ίδια η ύπαρξη μας, θα συναντιούνται κάτω από το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) ΕΛΙΚΑΣ Σίμος Δανιηλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο με θέμα «Η ‘Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών’ ως πλατφόρμα ανάπτυξης της συνδεσιμότητας, της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας», το οποίο διοργάνωσαν οι Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας «Ε.Ο.Ε.Σ. ΕΛΙΚΑΣ», «Ε.Ο.Ε.Σ. – Αμφικτυονία» και «Ε.Ο.Ε.Σ. Εύξεινη Πόλη» μαζί με τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Πολωνίας, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2022.
Αναδεικνύοντας τη σημασία της ουσιαστικής και τυπικής συμμετοχής της Ελλάδας στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», αλλά και της ανάγκης για μία πιο στενή, συνεχή και προσανατολισμένη συνεργασία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων, στις εργασίες του Συνεδρίου συνέδραμαν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών», Υπουργοί, Βουλευτές, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πολωνίας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg .
«Είναι αλήθεια πως η Πρωτοβουλία αυτή μπορεί να έχει μόνο θετική ανάγνωση. Αναδεικνύει τη σημασία της έντασης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ανατολικό της άξονα φιλοδοξώντας να ενώσει τρεις θάλασσες: τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αδριατική» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις αυτές εμπεδώνουν ένα εύφορο κλίμα φιλικής συνεργασίας για τη διασφάλιση της ειρήνης ειδικά σε «υψηλού κινδύνου» περιοχές μετά και τα τελευταία γεγονότα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εμπεδώνουν τη συνεργασία κάτω από την ομπρέλα του κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού που απαιτείται να κάνει εμβάθυνση με στόχο την ομοσπονδιακή Ευρώπη, με κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές, εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, οικονομίας, κοινωνικής πολιτικής. Όπως συμπλήρωσε, παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης «η θετική ανάγνωση της Πρωτοβουλίας αυτής απαντάται και στην τριπλή της στόχευση: τις μεταφορές, την ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό». Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε «στη Via Carpathia, τον οδικό άξονα που, εφόσον ολοκληρωθεί, θα διαπερνά τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που εντάχθηκαν στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών και θα καταλήγει στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το έργο αυτό θα συμπληρώσει λειτουργικά και θα ολοκληρώσει την αρχιτεκτονική των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με προφανή οφέλη στην κινητικότητα των πολιτών, το εμπόριο και γενικότερα την οικονομία καθώς και τον οδικό τουρισμό». Επιπλέον ο δήμαρχος και πρόεδρος του ΕΛΙΚΑ αναφέρθηκε και «στη θέση της χώρας μας έναντι της Πρωτοβουλίας, όπως αυτή εκφράσθηκε από την Προέδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας, τον προηγούμενο χρόνο στη Σόφια. Θέση απόλυτα θετική έναντι αυτής, καθώς εξέφρασε την επιθυμία της μετατροπής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών σε αυτή των Τεσσάρων Θαλασσών με τη συμμετοχή και της χώρας μας».
Η «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών»
Η Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών (3SI Initiative), γνωστή και ως Πρωτοβουλία Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας ή απλά ‘οι Τρεις Θάλασσες’ συγκροτήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία της Κροατίας και της Πολωνίας. Πρόκειται για ένα φόρουμ που αποτελείται από 12 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά μήκος ενός άξονα βορρά-νότου από τη Βαλτική Θάλασσα έως την Αδριατική Θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού διαλόγου για διάφορα ζητήματα που επηρεάζουν τα κράτη μέλη (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία).