«Οι δήμοι.. καταφύγιο εργασίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Οι δήμοι.. καταφύγιο εργασίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

8 Ιουλίου 2022

«Οι δήμοι.. καταφύγιο εργασίας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»

Ομόφωνα σύμφωνη απόφαση της ΠΕΔΚΜ μετά την επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ

Για την τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) που ανακοινώθηκαν

Την πλήρη υιοθέτηση του περιεχομένου της επιστολής που απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου και στον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ Ι. Καϊτεζίδη, περιλάμβανε η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ για την τροποποίηση των προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ) που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, η οποία απευθύνθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα και τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Σπύρο Πρωτοψάλτη, ενώ, παράλληλα, κοινοποιήθηκε στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ της χώρας και τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον, ήδη με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΕΔΕ, το περιεχόμενο της επιστολής διαβιβάστηκε ως αίτημα της ΚΕΔΕ στον Υπουργό Εργασίας και την ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).


Συγκεκριμένα, με την επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης πρότεινε στους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ να ζητήσουν από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)-πρώην ΟΑΕΔ και το αρμόδιο Υπουργείο «την υιοθέτηση των προτάσεών μας και την τροποποίηση των προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν», σημειώνοντας, ωστόσο, παράλληλα, την θετική κατεύθυνση προς την οποία είναι οι πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν δύο προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων της ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ.


«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε, όπως στην περίπτωση του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, ότι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά θέσεις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», σημειώνει εμφατικά στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης.


Όπως αναφέρεται στην επιστολή του «στις ανακοινώσεις που έγιναν δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα τρία αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής». «Συγκεκριμένα, είχαμε ζητήσει να υπάρχει η δυνατότητα για το ισχύον πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, οι επωφελούμενοι που συμπληρώνουν δύο χρόνια εργασίας, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν αλλά και εφόσον καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, να μπορούν να παραμείνουν άλλα ‘‘1+1’’, δηλαδή συνολικά τέσσερα χρόνια. Επιπλέον, είχαμε ζητήσει το 75% της επιδότησης να περιλαμβάνει το συνολικό μισθολογικό κόστος και όχι όπως ισχύει μέχρι σήμερα όπου περιορίζεται μέχρι τα 1.000 ευρώ (επιδότηση 750 ευρώ). Επίσης έχουμε αιτηθεί τη θέσπιση αντίστοιχου προγράμματος με το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών για την κρίσιμη ηλικία έναρξης του εργασιακού βίου 18 έως 30 ετών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.


Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης στην επιστολή του, «το νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων άνω των 45 ετών, το οποίο ζητούσαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, περιορίζεται μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Επιβάλλεται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τα Νομικά τους πρόσωπα (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.)».


Η επιστολή


Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:


«Αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας


Αρχικά αξίζει να αναφερθεί ότι είναι προς τη θετική κατεύθυνση οι πρόσφατες ανακοινώσεις που αφορούν δύο προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης ανέργων της Δ.ΥΠ.Α - πρώην Ο.Α.Ε.Δ.


Ανακοινώθηκε ότι επεκτείνεται το ήδη υπάρχον πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών ώστε να δημιουργηθούν 6.500 επιπλέον θέσεις εργασίας, επομένως οι συνολικά 8.500 θέσεις που προβλέπονται έως σήμερα θα αυξηθούν σε 15.000.


Επίσης, ανακοινώθηκε η έναρξη ενός νέου προγράμματος, που θα καλύπτει 10.000 μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών στον ιδιωτικό τομέα και θα δίνει έμφαση σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας.


Με βάση, όμως, τις ομόφωνες αποφάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, είχαμε ζητήσει:


1. Να υπάρχει η δυνατότητα για το ισχύον πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, οι επωφελούμενοι που συμπληρώνουν δύο χρόνια εργασίας, εφόσον οι ίδιοι επιθυμούν αλλά και εφόσον καλύπτουν υπηρεσιακές ανάγκες, να μπορούν να παραμείνουν άλλα «1+1», δηλαδή συνολικά τέσσερα χρόνια. Τα θετικά στοιχεία μιας τέτοιας επέκτασης είναι τα εξής:


• οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν ανάγκες των δήμων που δεν καλύπτονται με άλλο τρόπο, καθώς οι δήμοι υπάγονται στο νόμο περί απαγόρευσης προσλήψεων και μάλιστα

• οι εργαζόμενοι εργάζονται με μειωμένο μισθολογικό κόστος για τις υπηρεσίες, καθώς μέρος του κόστους καλύπτεται από τα κονδύλια του προγράμματος της Δ.ΥΠ.Α- πρώην Ο.Α.Ε.Δ.

• οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν εκπαιδευτεί επαρκώς και είναι απολύτως χρήσιμοι.

• άνθρωποι που στα 57 ή 58 τους χρόνια αδυνατούσαν να βρουν με άλλο τρόπο δουλειά, θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο εφόσον απολυθούν μετά τη λήξη των δύο ετών στα 60 ή 61 τους χρόνια.

• η χρηματοδότηση για την επέκταση υπάρχει και αυτοί οι άνθρωποι δεν θα προστεθούν στη στρατιά των ανέργων και δη των επιδοτούμενων ανέργων.


2. Το 75% της επιδότησης να περιλαμβάνει το συνολικό μισθολογικό κόστος και όχι όπως ισχύει μέχρι σήμερα όπου περιορίζεται μέχρι τα 1.000 ευρώ (επιδότηση 750 ευρώ).


3. Τη θέσπιση αντίστοιχου προγράμματος με το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών για την κρίσιμη ηλικία έναρξης του εργασιακού βίου 18 έως 30 ετών. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την κρίσιμη ηλικία 18- 30 ετών και για την κοινωνία και για την πολιτεία, είναι απολύτως απαραίτητο να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα τέτοιο πρόγραμμα που να δίνει για αυτή την ηλικιακή ομάδα τη δυνατότητα στους Ο.Τ.Α. να προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, βοηθώντας στην έναρξη του εργασιακού τους βίου και καλύπτοντας ταυτόχρονα κρίσιμες και σοβαρές ανάγκες των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κανένα από τα τρία αιτήματα της Αυτοδιοίκησης δεν περιλαμβάνεται στις ανακοινώσεις που έγιναν.


Επίσης το νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων άνω των 45 ετών, το οποίο ζητούσαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, περιορίζεται μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Επιβάλλεται να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μαζί με τα Νομικά τους πρόσωπα (Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ.).


Η τοπική αυτοδιοίκηση απέδειξε, όπως στην περίπτωση του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνιων ανέργων 55-67 ετών, ότι μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά θέσεις εργασίας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Παρακαλώ, λοιπόν, να ζητήσουμε από την Δ.ΥΠ.Α και το αρμόδιο υπουργείο, την υιοθέτηση των προτάσεων μας και την τροποποίηση των προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν».