«Οι πληγές μένουν ακόμα ανοιχτές»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Οι πληγές μένουν ακόμα ανοιχτές»

11 Ιουλίου 2022

«Οι πληγές μένουν ακόμα ανοιχτές»

Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Σίμος Δανιηλίδης: «H δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος και πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και ύψιστη προτεραιότητα»

Με κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού τίμησε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τους πεσόντες, κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, στο ετήσιο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, από το γενικό προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος και την Ένωση Κυπρίων Βόρειας Ελλάδας. Το στεφάνι κατέθεσε εκ μέρους του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, που βρισκόταν σε ανειλημμένη υποχρέωση, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη.


Με αφορμή τη συμπλήρωση 48 ετών από τα αποτρόπαια γεγονότα για τη μαρτυρική Μεγαλόνησο, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει «48 χρόνια από την μαύρη ημέρα που στιγμάτισε την Κύπρο. 48 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, από την εγκληματική τουρκική εισβολή και την έκτοτε βάρβαρη κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας. Ένα φρικαλέο έγκλημα μαζικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πληγές μένουν ακόμα ανοιχτές. Δεν ξεχνούμε και τιμούμε τους ήρωές μας. Τους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους και τους αγνοούμενους που ποτέ δεν γύρισαν πίσω. H δικαίωση του αγώνα για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος και πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο και ύψιστη προτεραιότητα. Η Ελλάδα και η Κύπρος απειλούνται καθημερινά, αμφισβητούνται βασικά κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες δικαιώματά μας και κάθε ίχνος ηττοπάθειας και φοβικού συνδρόμου έναντι της Τουρκίας πρέπει να ξεριζωθούν από την κοινωνία μας. Ενωμένοι οφείλουμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να απορρίψουμε τις δόλιες αξιώσεις της Τουρκίας και να αντιμετωπίσουμε τη διευρυνόμενη τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο να στηθεί ουσιαστικό ανάχωμα και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, τα οποία προσπαθούν να νομιμοποιήσουν τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο και ενάντια στη συνέχιση όλων των προκλητικών και παράνομων ενεργειών και εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς». Όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος «Πρέπει να αναδειχθούν οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας που ένα ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας βρίσκεται υπό κατοχή. Από τη στιγμή που ευρωπαϊκό έδαφος βρίσκεται υπό κατοχή, η υπόθεση πρέπει να γίνει και ευρωπαϊκή. Σύσσωμη η ευρωπαϊκή ηγεσία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων, αλλά και απαιτώντας από την Τουρκία άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής για να μπορέσει η Κύπρος να επαναλειτουργήσει ως ενιαίο, ανεξάρτητο κράτος της ευρωπαϊκής οικογένειας.