Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την απελευθέρωση Τούρκου καλλιτέχνη στη Γερμανία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την απελευθέρωση Τούρκου καλλιτέχνη στη Γερμανία

9 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την απελευθέρωση Τούρκου καλλιτέχνη στη Γερμανία

Θερμή συνομιλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών με τα μέλη του συγκροτήματος Grup Yorum που με τη συναυλία τους χθες στη «Βαλκανική Πλατεία» έστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών

Εντυπωσιακές εικόνες στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης με Έλληνες, Τούρκους και Κούρδους να χορεύουν πιασμένοι χέρι-χέρι και ώμο με ώμο

Πρωτοβουλία για την αποφυλάκιση του Τούρκου ακτιβιστή μουσικού İhsan Cibelik, του ιδρυτικού μέλους του συγκροτήματος των Grup Yorum, που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο από τη γερμανική αστυνομία και προφυλακίστηκε, προανήγγειλε χθες τα μεσάνυχτα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, Σίμος Δανιηλίδης.


Την πρόθεσή του αυτή ο Σίμος Δανιηλίδης την εξέφρασε στα μέλη του συγκροτήματος Umut Gultekin και Sena Erkoc, κατά τη θερμή συνομιλία που είχαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας που δόθηκε χθες στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης, στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας 2022». Παράλληλα, και έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά και την πρόεδρο της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, συνεχάρη το συγκρότημα «για την παρουσία του στον δήμο μας, για το αγωνιστικό και επαναστατικό πνεύμα που το χαρακτηρίζει και τους αγώνες τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία των λαών, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη».


«Όπως είχα αναλάβει τότε την πρωτοβουλία και συγκεντρώθηκαν υπογραφές από 145 δημάρχους για την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δυστυχώς, όμως, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι και τώρα μπορούμε να κινητοποιηθούμε οι δήμαρχοι και τα συλλογικά Όργανα της Τ.Α. στη χώρα μας, φθάνοντας με ψηφίσματα και αποφάσεις έως τις Διπλωματικές Αρχές της Γερμανίας, αλλά πρωτίστως κινητοποιώντας τους δημάρχους της Γερμανίας με τους οποίους διατηρούμε συνεργασία», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στον Umut Gultekin και στη Sena Erkoc, για να εισπράξει την ικανοποίηση των καλλιτεχνών. «Θα ήταν πάρα πολύ σημαντικό αυτό», απάντησε ο Unut, δεσμευόμενος να αποστείλει άμεσα το σχετικό ενημερωτικό κείμενο στον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών για τη συλλογή υπογραφών και την έκδοση σχετικού ψηφίσματος.


Σημειώνεται ότι ο Ιhsan Cibelik είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος των Grup Yorum, που ιδρύθηκε το 1985, και συνελήφθη από την γερμανική αστυνομία λίγες μέρες μετά τη συναυλία στη Μυτιλήνη, έξω από το σπίτι του επιστρέφοντας από επίσκεψη σε γιατρό. Πρόκειται για έναν αγωνιστή που έμεινε φυλακισμένος στην Τουρκία επί 11 χρόνια λόγω της πολιτικής δράσης του, στον οποίο υπήρξε ειδικό αφιέρωμα του μουσικού προγράμματος, όπως και σε άλλους «αγωνιστές της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία», όπως αναφέρθηκε από τους καλλιτέχνες από μικροφώνου.


«Στην Ελλάδα νιώθουμε σαν στο σπίτι μας…»


Όλα τα παραπάνω ήρθαν ως επιστέγασμα της δίωρης συναυλίας που προηγήθηκε, κατά τη διάρκεια της οποίας, μέσα από τους στίχους και τις μελωδίες, κυριάρχησε το μήνυμα της συναδέλφωσης των λαών, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας για την εδραίωση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας των χωρών, όπως είναι και το πνεύμα της «Βαλκανικής-Πλατείας» που διοργανώνεται επί 23 χρόνια.


Στο κλίμα αυτό ερμηνεύθηκαν τραγούδια επαναστατικών, αγωνιστικών και απελευθερωτικών κινημάτων ανά την υφήλιο, μεταξύ αυτών έργα του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια των εργατών, των απλών ανθρώπων και του έρωτα, άλλοτε με λυρικότητα και άλλοτε με αλέγκρο ρυθμό. Και ως αποτέλεσμα ήρθε ο μεγάλος χορός του κοινού, με Έλληνες, Τούρκους και Κούρδους να πιάνονται χέρι με χέρι, ώμο με ώμο, και να χορεύουν στους τουρκικούς και κουρδικούς ρυθμούς.


«Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκλησή σας να έρθουμε στις εκδηλώσεις αυτές. Είναι πολύ σημαντικό αυτό που συνέβη να βλέπουμε να ενώνονται οι άνθρωποι αυτοί και εμείς μαζί τους με τα τραγούδια μας», είπε στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη ο Umut Gultekin.


«Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τους λαούς και να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι πολιτική είναι οι άνθρωποι. Χωρίς τους ανθρώπους, χωρίς την ένωση των ανθρώπων, η πολιτική δεν έχει νόημα. Οποιαδήποτε άλλα πολιτικά παιχνίδια και να συνεχίσουν να γίνονται από τις διάφορες κυβερνήσεις, εμείς θα είμαστε εδώ, με την τέχνη μας και τη μουσική μας για να ενώσουμε τον κόσμο. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε λίγο αργότερα ο Umut Gultekin.


Όπως είπε, «το μόνο που βλέπουμε σαν διαφορετικό ανάμεσα στους δυο λαούς μας είναι η θρησκεία. Όλα τα υπόλοιπα, ο πολιτισμός, ο χορός που χόρεψαν όλοι μαζί, Τούρκοι και Έλληνες, και χωρίς να ξέρουν τους χορούς, οι κινήσεις, η γλώσσα του σώματος, όλα αυτά είναι ίδια. Κάθε φορά που ερχόμαστε εδώ στην Ελλάδα αισθανόμαστε σα να είμαστε στο σπίτι μας. Δεν τη νιώθουμε σαν μια διαφορετική χώρα, για αυτό και συνεχίζουμε να ερχόμαστε. Κι αυτό πάλι αποδεικνύει ότι κοινός δρόμος είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και των λαών σε μια περιοχή. Αναφερθήκαμε στην απεργία των εργαζομένων στη ‘‘Μαλαματίνα’’, αλλά και στη Τουρκία γίνονται ίδιες απεργίες, ο κόσμος κι εκεί πεινάει κι εδώ πεινάει, φτωχός λαός εκεί φτωχός λαός κι εδώ. Οπότε δεν υπάρχουν πολλές διαφορές εκτός από την θρησκεία. Κοινός εχθρός μας είναι ο ιμπεριαλισμός και ο φασισμός».


«Αισθανόμαστε πάρα πολύ όμορφα που βρεθήκαμε εδώ. Τραγουδήσαμε όλα τα τραγούδια μας, και στα τούρκικα και στα ελληνικά, και νιώσαμε να ενώνονται οι διάφοροι πολιτισμοί, εδώ στη ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’, όπου βρίσκονται όλοι οι πολιτισμοί των Βαλκανίων. Είδαμε τους ανθρώπους εδώ να τραγουδούν τραγούδια μας και αυτό που απέδειξαν για μια ακόμη φορά είναι ότι υπάρχει κοινός αγώνας μεταξύ όλων των λαών, ανεξάρτητα από που προέρχονται. Ο αγώνας είναι κατά του φασισμού και κατά του ιμπεριαλισμού. Κι αυτός είναι κοινός για όλους», δήλωσε η Sena Erkoc.

Φωτογραφίες