Η πρώτη Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα σε διαβούλευση

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η πρώτη Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα σε διαβούλευση

15 Ιουλίου 2022

Η πρώτη Διαδημοτική Ενεργειακή Κοινότητα σε διαβούλευση

Ενημέρωση από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη στα στελέχη της διοίκησης και της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις στο μέτωπο της συνεργασίας με τον δήμο Σιθωνίας

«Το επόμενο στάδιο θα είναι μια συνάντηση μας στη Σιθωνία με το εκεί δημοτικό συμβούλιο, για να αποφασιστεί το επόμενο βήμα μας»

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Σιθωνίας συνεχίζουν τη διαδικασία σύστασης ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα τα οφέλη που αυτή συνεπάγεται. Στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και υπηρεσιακοί φορείς, ενώ παρουσιάστηκε και η μελέτη υλοποίησης του έργου.


«Η κεντρική ιδέα είναι γνωστή αφού εδώ κι ενάμισι χρόνο έχουμε αρχίσει τις προετοιμασίες υλοποίησης της ενεργειακής κοινότητας. Ο δήμος Σιθωνίας έχει τις μεγάλες εκτάσεις που χρειάζονται, εμείς έχουμε την τεχνογνωσία, οπότε μπορούμε μαζί να προχωρήσουμε. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά σε μεγάλα μεγέθη, είναι η λύση στο πρόβλημα του τεράστιου ενεργειακού κόστους στο οποίο έχουμε φτάσει. Θα το λέω συνεχώς: οι μεγαλύτεροι και πιο σπάταλοι καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα είναι οι δήμοι. Σε αυτό το πρόβλημα εμείς δίνουμε μια λύση, και μάλιστα σε βάθος 25ετίας», ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την παρουσίαση της μελέτης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και στους δημοτικούς συμβούλους της διοίκησης.


«Η μελέτη που έχει γίνει, προβλέπει πως σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου, οι δύο δήμοι όχι μόνο θα καλύπτουν τις ανάγκες τους, αλλά θα υπάρχει και πλεόνασμα. Εμείς, ως δήμος, με αυτό το πλεόνασμα θα στηρίξουμε ευάλωτες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την ενεργειακή φτώχεια παρέχοντας τους δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η στήριξη θα γίνεται με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και θα προβλέπεται από τη σύσταση της ενεργειακής κοινότητας. Γνωρίζουμε όλοι πως είναι ένα σχέδιο μακρόπνοο, το κόστος του αρχικά θα είναι μεγάλο αλλά με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στην αγορά ενέργειας, η απόσβεση θα γίνει πολύ σύντομα. Ο καθένας μπορεί να υπολογίσει το πόσο μπορεί να ωφεληθεί ο δήμος από μια τέτοια προοπτική. Όσον αφορά στην ίδια την διαδικασία, το επόμενο στάδιο θα είναι μια συνάντηση μας στη Σιθωνία με το εκεί δημοτικό συμβούλιο, για να αποφασιστεί το επόμενο βήμα μας», τόνισε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Στη διαβούλευση ήταν παρόντες οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βουλγαρίδης (Παιδείας και Διοικητικών), Παρή Γενίτσαρη (Περιβάλλοντος), Στέλιος Γκατζές (Τεχνικών Έργων), Θόδωρος Κυζιρίδης (Καθαριότητας), Τάσος Τσακιρίδης (Πολιτικής Προστασίας), ο πρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Αρίστος Γαλανός και η αντιπρόεδρος Σοφία Ανδριανίδου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιανννίδης και η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και η πρόεδρος της Δ.Κ. Συκεών Ρένα Αυγερινού, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης Λάζαρος Ωραιόπουλος (Άλμα στο Μέλλον), Χαράλαμπος Βέλλης (Λαϊκή Συσπείρωση) και Ντίνα Κεραμειδά (Η πόλη αλλιώς). Η παρουσίαση έγινε από τον προϊστάμενο του τμήματος Προγραμματισμού Γιάννη Πολυχρονιάδη και τον Γιάννη Κυανίδη, που έκανε τη μελέτη.

Φωτογραφίες