Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων

15 Σεπτεμβρίου 2022

Πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την αντιπλημμυρική θωράκιση των δήμων

Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών στον πρόεδρο και στα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ, στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, σε όλους τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας και στην ΕΥΑΘ

«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα»

Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την πλευρά της ΠΕΔ-ΚΜ για τη διεκδίκηση ενός δικτύου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας των δήμων, όπως και για τη συγκρότηση ενός μηχανισμού ελέγχου και καταγραφής των ζημιών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των θιγόμενων από τις πλημμύρες, ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης από τον πρόεδρο του συλλογικού Οργάνου των δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.


Η επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη εστάλη χθες, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στον πρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ και κοινοποιήθηκε ταυτόχρονα στα μέλη του Δ.Σ., στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, σε όλους τους δημάρχους Κεντρικής Μακεδονίας και στην ΕΥΑΘ. Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε μετά τις πρόσφατες ισχυρές καταιγίδες που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.


Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη (78868/14.9.2022) αναφέρει τα εξής:


«Οι πολύ δυνατές βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας και η εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων, επαναφέρουν την επιτακτική ανάγκη θωράκισης του πολεοδομικού συγκροτήματος και προώθησης των αναγκαίων έργων.


»Το φαινόμενο που βιώσαμε την τελευταία εβδομάδα δεν είναι καινούργιο. Οι εικόνες μετατροπής των δρόμων σε χειμάρρους και καταστροφής σπιτιών, καταστημάτων, οχημάτων, οικοσκευών, κοινόχρηστων χώρων και αστικού εξοπλισμού επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος της ζωής ανθρώπων που παρασύρονται από τα ορμητικά νερά στους δρόμους εμφανίζεται σε κάθε περίπτωση τέτοιων φαινομένων.


»Όλοι γνωρίζουμε πως η κλιματική αλλαγή φέρνει ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι επιστήμονες μας έχουν προειδοποιήσει ότι τα φαινόμενα αυτά θα εκδηλώνονται πλέον τακτικά και θα είναι συνεχή και πιο έντονα. Μια πόλη η οποία αναπτύσσεται στηριζόμενη σε υποδομές των δεκαετιών του 50 και του 60 με κυρίαρχη την τσιμεντοποίηση των πάντων, ακόμη και των ρεμάτων, και με ένα ανεπαρκές και ελλιπές δίκτυο ομβρίων υδάτων, είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


»Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα.


»Στην πόλη μας συζητάμε την τελευταία εικοσαετία για την αντιπλημμυρική προστασία. Ερίζουμε για τις αρμοδιότητες τις συναρμοδιότητες και τις ευθύνες οι οποίες αλλάζουν συνεχώς χέρια. Από τον ΟΑΘ στην ΕΥΑΘ και μετά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κατόπιν στην ΕΥΔΕ και έπειτα στην Περιφέρεια η οποία αναθέτειτην συντήρηση στην ΕΥΑΘ, ταυτόχρονα όμως και στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.


»Στα ρέματα τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα επειδή όσα βρίσκονται εντός του αστικού ιστού ανήκουν στην ΕΥΑΘ ΠΑΓΙΩΝ, κάποια τμήματα αυτών έχουν παραχωρηθεί στους δήμους και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για όσα βρίσκονται στις παρυφές του ΣΕΙΧ ΣΟΥ συναρμόδια είναι η δασική υπηρεσία.


»Την τελευταία εικοσαετία γίνονται μελέτες και σχεδιάζονται οι υποδομές που χρειάζονται, χωρίς ωστόσο να προωθείται η κατασκευή των απαραίτητων έργων και να οριστικοποιείται ένα σαφές σχήμα διαχείρισης, συντονισμού και εποπτείας.


»Το επικαιροποιημένο Master Plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Μάιο, είναι το πιο πρόσφατο σχέδιο που έχει κατατεθεί. Με αντιρρήσεις ή επιμέρους διαφωνίες πρέπει να προχωρήσουμε και να απαιτήσουμε την άμεση προώθηση βασικών υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων.


»Αγαπητέ Πρόεδρε,


»Προτείνω η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να αναλάβει την πρωτοβουλία και να συγκαλέσει το γρηγορότερο μία συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διεκδίκησης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και ενός σχεδίου άμεσων δράσεων για την αποφυγή των φαινομένων που ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει του φθινοπώρου και των επερχόμενων βροχοπτώσεων.


»Επίσης πρέπει να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός ελέγχου και καταγραφής των ζημιών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των θιγόμενων.


»Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στην πρόταση μου».