Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά την επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές
Πίσω στα Νέα24 Οκτωβρίου 2024
Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, στις 11 π.μ., η εκδήλωση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές με πρωταγωνιστές τους μαθητές
Με τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους ναζί κατακτητές ολοκληρώνονται στον δήμο Νεάπολης-Συκεών οι λαμπρές εκδηλώσεις για τις μεγάλες εθνικές επετείους.
Μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, θα ακολουθήσει η εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών και ηρώων της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι, εφορμώντας από τα βόρεια Τείχη στις Συκιές, εισέβαλαν στην Θεσσαλονίκη εκδιώκοντας τις δυνάμεις των ναζί από την πόλη.
Η εκδήλωση για την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς κατακτητές, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024, στις 11 π.μ., στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στη Δημοτική Ενότητα Συκεών (Κανάρη και Ομήρου), με τη συμμετοχή αντιστασιακών οργανώσεων και σχολείων της περιοχής, με τους μαθητές να απαγγέλλουν ποιήματα και τραγούδια υπό τη συνοδεία της μπάντας του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.
Να σημειωθεί ότι ο εορτασμός αυτός καθιερώθηκε από τον πρώην δήμο Συκεών πολλά χρόνια πριν την επίσημη καθιέρωσή του με το Προεδρικό Διάταγμα του 2016, ανεγείροντας το Μνημείο στην περιοχή που οριοθετούνται οι εκτελέσεις πατριωτών αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές. Αυτό ανεγέρθηκε μετά από κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της υπό τον Σίμο Δανιηλίδη διοίκησης του τότε δήμου Συκεών και του αείμνηστου προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών αείμνηστου Κώστα Μουτσόπουλου, με το Μνημείο να φιλοτεχνείται το 1997 και τον καλλιτέχνη να εμπνέεται από τα γεγονότα του αιματοβαμμένου Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη με την απεργία των καπνεργατών και τον «Επιτάφιο» του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, τον οποίο εμπνεύστηκε από τη δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή.
Αναπτυγμένο αντάρτικο στην περιοχή
Σύμφωνα με τους ιστορικούς και ερευνητές, μεταξύ των οποίων και ο Συκεώτης Κώστας Νίγδελης («Επταπύργιο-Γεντί Κουλέ», «ForgetusNot», κ.ά.), προάγγελο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η μάχη της Νεάπολης και των Συκεών τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 1944. Όπως σημειώνει ο Κ. Νίγδελης, «στις 16.10 ταγματαλήτες (σ.σ.: λαϊκός χαρακτηρισμός των ταγματασφαλιτών) και καθάρματα του Κισά-Μπατζάκ (σ.σ.: Έλληνας τουρκόφωνος οπλαρχηγός, δωσίλογος των Γερμανών και ηγέτης του ΕΕΣ) επέδραμαν στις λαϊκές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, Νεάπολη, Βάρνα και Συκιές. Τμήματα του ΕΛΑΣ σε σκληρές μάχες, που κράτησαν 6 ώρες, τους τσάκισαν και τους κυνήγησαν ως το Βαρδάρη, το Δημοτικό Νοσοκομείο και την οδό Κασσάνδρου. Οι ταγματαλήτες είχαν 100 νεκρούς και τραυματίες και πιάστηκαν25 αιχμάλωτοι, Λάφυρα πήραν οι αντάρτες μας τρία ταχυβόλα και 20 όπλα»..
Η έκβαση της μάχης αυτής είχε ως αποτέλεσμα οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους να υποχρεωθούν να περιορίσουν τις δυνάμεις τους κάτω από την οδό Κασσάνδρου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα τμήματα του ΕΛΑΣ να επιχειρήσουν την είσοδό τους στην Θεσσαλονίκη από τα βόρεια Τείχη, η οποία έγινε με επιτυχία την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 1944.
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Συκεών την περίοδο της Κατοχής, σύμφωνα με τον ιστορικό-ερευνητή Κ. Νίγδελη, ανθούσε ιδιαίτερα το αντάρτικο με πληθώρα αγωνιστών της Αντίστασης και πλούσιας δράσης. Χαρακτηριστική, μεταξύ άλλων, είναι η περίπτωση του δικτύου φυγάδευσης στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων «δια μέσου Χορτιάτη και του Αγίου Όρους προς την Τουρκία», όπως επίσης και η παράνομη έκδοση της εφημερίδας «Ελευθερία», στην αρχή, και της «Λαϊκής Φωνής», στη συνέχεια, που τυπώνονταν «…σε ένα ταπεινό σπιτάκι, κολλημένο πάνω στο Βυζαντινό Κάστρο, κοντά στην πλατεία Καλλιθέας». Ιδιαίτερη δράση ανέπτυξε και το «Στρατηγείο», όπως είχε μετατρέψει το σπίτι του το μέλος του ΚΚΕ Βασίλης Μελίδης, το οποίο «ήτανε και ο χώρος της συγκέντρωσης όπλων, τροφίμων, φαρμάκων, στέκι διέλευσης και επαφών της Αντίστασης…».