«Μία Μαία για σένα»: Στα σκαριά μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε)

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Μία Μαία για σένα»: Στα σκαριά μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε)

11 Οκτωβρίου 2024

«Μία Μαία για σένα»: Στα σκαριά μνημόνιο συνεργασίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε)

Στο πλαίσιο της εξέλιξης του πρωτοποριακού δωρεάν προγράμματος του δήμου διευρύνεται η συμμετοχή σε αυτό και εγκαινιάζονται νέες συνεργασίες

Με καλεσμένους από την πανεπιστημιακή κοινότητα συνεχίζονται τα σεμινάρια προετοιμασίας μητρότητας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος του δήμου Νεάπολης-Συκεών, «Μία Μαία για σένα».



Την τελευταία συνεδρία, εκτός από τα 17 ζευγάρια που ετοιμάζονται να γίνουν γονείς, την παρακολούθησε η λέκτορας του τμήματος Μαιευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) Ελευθερία Ταουσάνη και μια φοιτήτρια μαιευτικής πανεπιστημίου του Βελγίου που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μέσω του διεθνούς προγράμματος «Midwives moving on».



Η συμμετοχή της κ. Ταουσάνη εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου και του δήμου Νεάπολης-Συκεών που σύντομα θα λάβει επίσημη μορφή με την υπογραφή σχετικού μνημονίου και θα προβλέπει εκτός των άλλων τη δυνατότητα φοιτητές/τριες του τμήματος Μαιευτικής να παρακολουθούν από κοντά τις δράσεις και την εξέλιξη του προγράμματος «Μία Μαία για σένα».


«Το γεγονός ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα και συγκεκριμένα το ΔΙ.ΠΑ.Ε θέλει να εντάξει στην εκπαιδευτική διαδικασία την παρακολούθηση του προγράμματος που «τρέχει» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για δεύτερη χρονιά μας γεμίζει ικανοποίηση και αισιοδοξία για τη συνέχεια» αναφέρει η υπεύθυνη του «Μία Μαία για σένα» Νατάσα Σταμκοπούλου.



Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην επιλογή του συγκεκριμένου προγράμματος η κ. Ταουσάνη σημειώνει ότι δίνει τη δυνατότητα στους τελειόφοιτους του τμήματος να συνδέσουν τη θεωρία με την πράξη και την πραγματικότητα που θα αντιμετωπίσουν και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να προβληθεί ο ρόλος της μαίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πιο συγκεκριμένα στην ψυχοσωματική προετοιμασία των γονέων για την κύηση, τη λοχεία και τη γονεϊκότητα. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του τμήματος Μαιευτικής του ΔΙ.ΠΑ.Ε».



Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη δηλώνει ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προωθήσει ανάλογες συνεργασίες με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα προκειμένου να αντιμετωπίζονται από κοινού κυρίως ζητήματα με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.


Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υποστήριξης νέων γονέων ή… γονέων εν αναμονή εκτός από τα σεμινάρια προετοιμασίας της μητρότητας και του βρεφικού μασάς περιλαμβάνει και δωρεάν κατ΄ οίκον επισκέψεις της Νατάσας Σταμκοπούλου, παροχή η οποία έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τις λεχώνες αλλά και τους συντρόφους τους καθώς αποκτούν ένα πολύτιμο σύμμαχο στην αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων που αφορούν το νέο μέλος της οικογένειας και μπορούν να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία.




Μέσω του προγράμματος τα ζευγάρια έχουν επίσης την δυνατότητα τακτικών προσωπικών ραντεβού με τη μαία για παρακολούθηση και συμβουλευτική σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και νεογνού.



Σημειώνεται τέλος ότι αυτή την περίοδο τρέχουν και τα δύο σεμινάρια με τον εξής προγραμματισμό:


Σεμινάρια προετοιμασίας μητρότητας


Οκτώ εβδομαδιαίες συνεδρίες κάθε Τετάρτη που ξεκίνησαν στις 25/9 και ολοκληρώνονται στις 6/11.


4η συνεδρία 16/10/2024


Συνεδρία με την ψυχολόγο της «Πυξίδας»


5η συνεδρία 23/10/2024


·Τεχνικές ανακούφισης και ο ενεργός ρόλος του συντρόφου

·Τεχνικές αναπνοής ( εκπνέοντας το μωρό μου προς τα κάτω)

·Μουσική κατά τον τοκετό

·Χρήση μπάλας Pilates στο σπίτι και στην κλινική

·Προσαρμογή της μεθόδου στα στάδια του τοκετού


6η συνεδρία 30/10/2024


·Η χρυσή πρώτη ώρα του θηλασμού

·Στάσεις θηλασμού

·Σωστή προσκόλληση

·Προβλήματα πρώτων ημερών

·Οδηγίες αποφυγής κακών πρακτικών των πρώτων ημερών

·Συχνότητα θηλασμού

·Χρήση πιπίλας, θήλαστρου


7η συνεδρία 6/11/2024


·Μπάνιο μωρού

·Περιποίηση ομφάλιου λώρου

·Ύπνος

·Διατροφή θηλάζουσας

·Βρεφικό μασάζ IAIM

·Κολικοί

·Σύνδεση συντρόφου με νεογνό


8η συνεδρία 13/11/2024


·Πρώτες βοήθειες από την Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ.


Σεμινάρια βρεφικού μασάζ


Απαραίτητες γνώσεις στους νέους γονείς ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στο μωρό τους και στους ίδιους την εμπειρία του βρεφικού μασάζ που πέρα από την αλληλεπίδραση, προκαλεί διέγερση, ανακούφιση και χαλάρωση στο βρέφος. 


Πέντε εβδομαδιαίες συνεδρίες κάθε Δευτέρα από 23/09 έως 21/10


1η : 23 Σεπτεμβρίου (πραγματοποιήθηκε)


2η: 30 Σεπτεμβρίου (πραγματοποιήθηκε)


3η: 7 Οκτωβρίου (πραγματοποιήθηκε)


4η: 14 Οκτωβρίου


5η: 21 Οκτωβρίου