Επίτιμος δημότης Νεάπολης-Συκεών θα ανακηρυχθεί ο μέγας Eυεργέτης του Ναού Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων στα Πεύκα Ιωάννης Λαγκαδινός

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Επίτιμος δημότης Νεάπολης-Συκεών θα ανακηρυχθεί ο μέγας Eυεργέτης του Ναού Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων στα Πεύκα Ιωάννης Λαγκαδινός

27 Σεπτεμβρίου 2024

Επίτιμος δημότης Νεάπολης-Συκεών θα ανακηρυχθεί ο μέγας Eυεργέτης του Ναού Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων στα Πεύκα Ιωάννης Λαγκαδινός

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Πεύκων

Έναν σπουδαίο Έλληνα της Διασποράς ο οποίος αφού διέπρεψε ως επιστήμονας και επιχειρηματίας στις ΗΠΑ μοιράζεται ένα κομμάτι της επιτυχίας του μέσω των πολυάριθμων ευεργεσιών του και της πλούσιας φιλανθρωπικής του δράσης στην πατρίδα, θα τιμήσει μεθαύριο Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο δήμος Νεάπολης-Συκέων.



Ο Ιωάννης Λαγκαδινός, ο Μέγας Ευεργέτης του Ναού Αγίου Εφραίμ και Αγίων Αποστόλων στα Πεύκα στον οποίο οφείλεται η αποπεράτωσή του θα ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του στη λειτουργική ζωή των δημοτών. Ο ίδιος εξηγώντας σε επιστολή του στο ποίμνιο του ναού στις 20/12/2022 τους λόγους της επιλογής του έγραψε χαρακτηριστικά: «Στην εκκλησία μεγάλωσα την οικογένεια μου. Εμβαπτίσαμε τα εγγόνια μας και η εκκλησία μας κρατάει δεμένους στις πατρικές παραδόσεις μας. Πως είναι δυνατόν να μην ανταποδώσω με τον τρόπο μου, αυτή την μεγάλη ευεργεσία που κληρονόμησα μόνο με το προνόμιο του ορθόδοξου χριστιανού;».


Η ανακήρυξη του κ. Λαγκαδινού ως επίτιμου δημότη θα γίνει με βάση την υπ΄αριθ. 179/2024 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών ενώ η τελετή Επιτιμοποίησης θα πραγματοποιηθείστις 11:30 το πρωί της Κυριακής στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Πεύκων (Οδός Ειρήνης 19).



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει ενόψει της τελετής ότι «στο πρόσωπο του Ιωάννη Λαγκαδινού τιμούμε όλους τους Έλληνες οι οποίοι αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο έφυγαν από την πατρίδα, αλλά ποτέ δεν την εγκατέλειψαν. Η συνεισφορά του δε μπορεί να έχει αφετηρία την οικονομική ενίσχυση, ωστόσο κινείται πέρα και πάνω από αυτή καθώς έχει τα χαρακτηριστικά της προσφοράς και της αλληλεγγύης, ιδεώδη που με πάθος υπηρετεί και η δική μας δημοτική αρχή».


Βιογραφικά στοιχεία


Ο Ιωάννης Λαγκαδινός είναι ένας εκ των κορυφαίων και πλέον επιφανών επιχειρηματιών της Μασαχουσέτης, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Pulse Systems, κατασκευής μηχανημάτων αυτοματισμού και εντοπισμού (ραντάρ), η οποία έχει εξελιχθεί σε παναμερικανικό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς διαθέτει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.


Με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη, πήγε στην Αμερική για σπουδές και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο North Eastern στη Βοστώνη στον κλάδο της Μηχανολογίας (engineering). Αρχικώς εργάσθηκε στις εταιρίες EG&G, στην Raytheon και αργότερα στην NASA και τελικά το 1970 ίδρυσε την εταιρεία Pulse Systems.


Χαρακτηριστικό της αναγνώρισης και του σεβασμού που απολαμβάνει στον τομέα που δραστηριοποιείται, στον χώρο των ραντάρ και των επικοινωνιών, είναι ότι στις ΗΠΑ τον αποκαλούν “LEGENT”, δηλαδή «ΘΡΥΛΟ».


Ευεργεσίες και φιλανθρωπίες σε όλον τον κόσμο


Ο κ. Λαγκαδινός και η οικογένειά του τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν πραγματοποιήσει πολυάριθμες ευεργεσίες και φιλανθρωπικές δράσεις στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Συγκεκριμένα έχει αναλάβει το κόστος αναπαλαίωσης σε πολλές μονές και κελιά του Αγίου Όρους καθώς και των εργασιών αποκατάστασης σε πολλά μοναστήρια και ναούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχει δωρίσει ασθενοφόρα και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ έχει ενισχύσει οικονομικά από το Παιδικό Χωριό Βορείου Ελλάδος στο Φίλυρο μέχρι το Ελληνικό Γηροκομείο της Βοστώνης.



Παράλληλα πολλοί Έλληνες με προβλήματα υγείας κα απορείας βρήκαν στο πρόσωπό του οικονομική στήριξη που τους επέτρεψε να ορθοποδήσουν.


Όσον αφορά τον δήμο Νεάπολης-Συκεών και όπως προαναφέρθηκε, υπήρξε ο κτήτορας και μέγας ευεργέτης του Ιερού Ναού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ και Δώδεκα Αποστόλων, του οποίου τα Θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου 2023.



Να σημειωθεί ότι ο ναός καταλαμβάνει χώρο 1.200 τετραγωνικών μέτρων ενώ το κόστος κατασκευής του ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.


Να αναφερθεί τέλος ότι για την συνολική προσφορά του τιμήθηκε από την Εκκλησία με το Οφφίκιο του Άρχοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και με τον Χρυσό Σταυρό του Γέροντος Μητροπολίτου Κυρού Διονυσίου από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.