Χωρίς ουσία και αποτέλεσμα η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Τι υποστηρίζει ο Σ. Δανιηλίδης για τους δήμους που οδηγούνται σε χρεωκοπία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Χωρίς ουσία και αποτέλεσμα η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Τι υποστηρίζει ο Σ. Δανιηλίδης για τους δήμους που οδηγούνται σε χρεωκοπία

23 Σεπτεμβρίου 2024

Χωρίς ουσία και αποτέλεσμα η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου – Τι υποστηρίζει ο Σ. Δανιηλίδης για τους δήμους που οδηγούνται σε χρεωκοπία

Κριτική από την πλειονότητα των δημάρχων ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης

Έντονη κριτική ασκήθηκε από πλήθος δημάρχων ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης στην «άνευ ουσιαστικού περιεχομένου», όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.


Ο σοβαρός προβληματισμός που ανέπτυξαν οι δήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, αφορά την απουσία από πλευράς του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών που παρίσταντο στη συνάντηση να δώσουν λύσεις στους δήμους οι οποίοι βαδίζουν με σταθερά βήματα στον δρόμο της χρεωκοπίας.


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του πως οι δήμοι βρίσκονται μπροστά στον θεσμικό, λειτουργικό και οικονομικό στραγγαλισμό τους και η πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.


Μάλιστα, εκπροσωπώντας την μειοψηφούσα παράταξη της ΚΕΔΕ «Αυτοδιοίκηση Τώρα», πρότεινε να κλείσουν συμβολικά οι δήμοι την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που γίνεται αρχές Νοεμβρίου στην Ρόδο και στην έναρξη του οποίου έχει κληθεί να παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.


Η πρότασή του κ. Δανιηλίδη απορρίφθηκε για δεύτερη φορά από το προεδρείο όπως συνέβη και σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου και αφορούσε κινητοποιήσεις ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.


Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ την οποία ολοκλήρωσε με την ευχή η ημέρα της έναρξης του συνεδρίου τον προσεχή Νοέμβριο να είναι η μέρα έναρξης των διεκδικήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


«Συνάδελφοι δίνω το «παρών» σε ανάλογες συναντήσεις όπως η πρόσφατη με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου από το 1999 και αναπόφευκτα κάνω συγκρίσεις με το παρελθόν. Νιώθω λοιπόν έξω από τα νερά μου σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές αναρωτήθηκα μήπως ήμουν σε άλλη συνάντηση… Δεν βγήκα καθόλου αισιόδοξος και γεμάτος ελπίδες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είμαι γνωστός για την αισιοδοξία μου στον αγώνα για τους ΟΤΑ. Επρόκειτο για μία συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, και μέχρι εκεί. Δημόσιες σχέσεις, πειράγματα και άλλα λόγια. Ε, αυτό έλειπε να μας πετροβολήσουν κιόλας... Πιστεύω συνάδελφοι ότι στραβά αρμενίζουμε. Γι’ αυτό και στο τέλος της συνάντησης όταν μου δόθηκε ο λόγος είπα πολλά. Είπα ότι είμαστε η μοναδική χώρα με την πιο καθυστερημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ήδη καταγράψει ότι στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση απομακρύνεται από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας Τοπικής Αυτονομίας, αποκλίνουμε συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε μία Αυτοδιοίκηση η οποία οδηγείται μετά τον θεσμικό και λειτουργικό και στον οικονομικό στραγγαλισμό. Είπα λοιπόν στον πρωθυπουργό ότι ως το τέλος της χρονιάς πάνω από το 1/3 των δήμων θα κηρύξουν παύση πληρωμών και θα οδηγηθούν στην χρεωκοπία. Από τις 4.500 κοινωνικοπρονοιακές δομές των δήμων οι οποίες κράτησαν όρθια την κοινωνία στην περίοδο της κρίσης πάνω από 1.000 έκλεισαν ή οδηγούνται στο κλείσιμο γιατί καταστρατηγούνται ο νόμος 3852, το Σύνταγμα σε ό, τι αφορά τα κονδύλια που θα πρέπει να κατευθύνονται στην Τ.Α αλλά και ο νόμος 3106 που υποχρεώνει το κράτος να καλύπτει στο ακέραιο το λειτουργικό και μισθολογικό κόστοςόλων των δομών (βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, γυμναστήρια, γήπεδα και υπηρεσίες πρόνοιας) της Τ.Α. Σε πλήρη κατάρρευση οδηγούνται και τα δημοτικά ΚΔΑΠ αφού πετιούνται έξω από τη δημιουργική απασχόληση 66.000 παιδιά την ίδια ώρα που η πολιτεία ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για το δημογραφικό και τη ροπή των νέων στην παραβατικότητα. Παράλληλα οδηγούνται στην απόλυση εκατοντάδες έμπειροι, εξειδικευμένοι συνεργάτες των δήμων που εργάζονταν στα ΚΔΑΠ.

Δεν είπα στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σεβόμενος την ομοφωνία και ότι πρέπει να πηγαίνουμε παντού ενωμένοι οι δήμαρχοι, ότι αύριο κιόλας θα πρέπει να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση 6,5 δισ. ευρώ που με βάση τα στοιχεία του 2022 θα έπρεπε να εγγράφονται στους προϋπολογισμούς για τους ΚΑΠ.

Το μισθολογικό κόστος για το 2024 είναι κατά πολύ αυξημένο με τις αυξήσεις που έδωσε η κυβέρνηση. Με μεγάλη έκπληξή μου άκουσα ότι το κάλυψε αυτό το κόστος η κυβέρνηση με την αύξηση των 200 εκατ. ευρώ που έδωσε για τους ΚΑΠ του 2024. Η ΚΕΔΕ σε προηγούμενο συνέδριο της στο Βόλο αποφάσισε -και την απόφαση αυτή επικύρωσαν αλλεπάλληλα διοικητικά συμβούλια του οργάνου- ότι αυτή η αύξηση των 200 εκατ. ευρώ έγινε για να εφαρμοστεί η καινούρια φόρμα κατανομής των ΚΑΠ προς όφελος των μικρών, παραμεθόριων και νησιωτικών δήμων. Μα το 80% των εργαζομένων των δήμων εργάζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις πρωτεύουσες των νομών σε δήμους για τους οποίους δεν υπήρξε πρόβλεψη αύξησης των ΚΑΠ ούτε κατά ένα ευρώ.

Και πάλι εναρμονιζόμενος με τις ομόφωνες αποφάσεις και την επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΕ κι ενώ η αρχική πρότασή μας ήταν για 1 δισ. περίμενα να ζητήσουμε άμεσα 450 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν οι δήμοι να κλείσουν τους ισολογισμούς τους και να πάνε στην επόμενη χρονιά.

Και σε αυτό το σημείο μπορεί να με πείτε παλιομοδίτη αλλά δεν είδα με καλό μάτι τα 250 εκατ. ευρώ του προγράμματος για τα σχολεία που πήρε το όνομά του στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου. Είναι δυνατόν το πρόγραμμα για συντηρήσεις και επισκευές των σχολείων να γίνεται εν ονόματι του επιτελικού κράτους; Τι είναι το κράτος, Αι Βασίλης; Αυτό είναι καταστρατήγηση της ΕΧΤΑ και της αρχής της εγγύτητας και της διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων.

Στα ενεργειακά τώρα. Μου αρέσει να αναφέρομαι στη Γερμανία, τη Μέκκα του ευρωπαϊκού καπιταλισμού όπου το 52% της ενέργειας όλης της χώρας παράγεται από ενεργειακές κοινότητες και το 80% της παραγόμενης ενέργειάς της το έχει έξω από το ενεργειακό χρηματιστήριο! Κι όμως στη χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση μένει έξω από το παιχνίδι της παραγωγής ενέργειας με «τυράκι στη φάκα» ότι θα παίρνουμε ως δήμοι φθηνότερη την κιλοβατώρα για να είμαστε στην ουσία και πάλι φτωχοί συγγενείς κι εξαρτώμενοι από τους 5 ολιγάρχες της ενέργειας.

Σε λάθος δρόμο είμαστε συνάδελφοι. Ούτε τη θεσμική και λειτουργική μας αποκατάσταση δεν πρέπει να περιμένουμε γιατί δεν μας θεωρούν ισότιμο θεσμό αλλά φτωχό συγγενή! Αν μας κάνουν από την πλευρά της κυβέρνησης έκπληξη στη Ρόδο τον Νοέμβριο θα είναι καλοδεχούμενη αλλά δεν μπορούμε μόνο να περιμένουμε όταν το υπερπλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Άρα κονδύλια υπάρχουν για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τους ΟΤΑ. Για να στηρίξουμε λοιπόν και τις φωνές μέσα στην κυβέρνηση που υψώνονται υπέρ της Τ.Α ας έχουμε συμβολικά κλειστούς τους δήμους την πρώτη μέρα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ εκπέμποντας κραυγή αγωνίας και μήνυμα επιβίωσης. Με αγωνία και πίκρα διαπιστώνουμε ότι το 35% με 40% των δήμων βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Πρέπει να αγωνιστούμε για την υστεροφημία μας για το τι αυτοδιοίκηση θα αφήσουμε σε τέσσερα-πέντε χρόνια. Όπως λοιπόν έχουμε αγωνιστεί με επιτυχία στο παρελθόν προσφεύγοντας ακόμη και στο ΣτΕ να αγωνιστούμε και τώρα. Πρέπει να κινηθούμε διεκδικητικά, αγωνιστικά και πιεστικά ώστε να πετύχουμε επιστροφή των παρακρατηθέντων και υπεξαιρεθέντων και σταδιακά να διεκδικήσουμε την εφαρμογή των νόμων 3852, 3106 και του άρθρου 102 του Συντάγματος. Ας είναι η μέρα της έναρξης του συνεδρίου μας στη Ρόδο τον Νοέμβριο η έναρξη των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ. Ναι στην Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ναι στην οικονομική αυτονομία, Ναι στη διοικητική αυτοτέλεια. Όχι στην υποταγή, Όχι στην περιθωριοποίηση, Όχι στον θεσμικό, λειτουργικό οικονομικό στραγγαλισμό, Όχι στην χρεωκοπία».     


Το βίντεο με την τοποθέτηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ εδώ.