Νέα καμπάνια του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την προφύλαξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Πίσω στα Νέα12 Αυγούστου 2024
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου θα αναρτήσουν επιπλέον 200 αφίσες και θα διανείμουν άλλα 5.000 φυλλάδια του ΕΟΔΥ προκειμένου να συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των ευαίσθητων ομάδων
Ήδη από την άνοιξη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστούσε στον γενικό πληθυσμό τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ο οποίος όπως αναμενόταν κυκλοφόρησε και τη φετινή χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών οργάνωσε στην αρχή του καλοκαιριού, με προτροπή του δημάρχου και την ευθύνη της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, σχετικές εκδηλώσεις σε αίθουσες των ΚΑΠΗ του δήμου. Στόχος ήταν να ενημερωθούν για το πώς να προφυλάσσονται από το κουνούπια κυρίως οι συνδημότες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Σήμερα, λίγο πριν τα μέσα μέσα του Αυγούστου κι ενώ έχουν καταγραφεί πανελλαδικά περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με τα πέντε προηγούμενα χρόνια στη Βόρεια, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει ζητήσει από τον ΕΟΔΥ επιπλέον ενημερωτικό υλικό (200 αφίσες και 5.000 φυλλάδια) προκειμένου να μην μείνει κανείς και καμία χωρίς λεπτομερή πληροφόρηση για την προστασία από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).
Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή ή χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Για την προστασία όλων ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:
-Να χρησιμοποιούμε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
-Να μην αφήνουμε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάμε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Να σημειωθεί ότι κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, και στην Ευρώπη κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.
Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές οι συνθήκες για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).
Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο δήμου) από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.