Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών: H μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα Καλαμαριάς δείχνει το δρόμο σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΘ που αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών: H μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα Καλαμαριάς δείχνει το δρόμο σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΘ που αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη

25 Ιουλίου 2024

Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών: H μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα Καλαμαριάς δείχνει το δρόμο σε κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΘ που αφορά ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη

Ο Σίμος Δανιηλίδης χαιρετίζει τη μάχη που δίνει ο δήμος και η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα Αρετσούς στο 0,1

Ο αγώνας για τη μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα Αρετσούς συνεχίζεται από το δήμο Καλαμαριάς και τη δήμαρχο Χρύσα Αράπογλου. Δίπλα στη δημοτική αρχή στέκεται αυτή τη φορά και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που στηρίζει τη θέση του δήμου για περαιτέρω μείωση του συντελεστή δόμησης στη μαρίνα ώστε αυτός να φτάσει στο 0,1.


Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση θεωρούν ικανοποιητικό τον ισχύοντα σήμερα συντελεστή δόμησης 0,2 αφού είναι στο μισό του ισχύοντος έως τον Ιούλιο του 1993 (0,4).


Όμως, ο δήμος Καλαμαριάς ο οποίος είχε διαφωνήσει ήδη από το 2020 με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αφού ήδη ακυρώθηκε ένας διαγωνισμός για την αξιοποίησης της μαρίνας και κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που ενέκρινε το σχετικό master plan, ζητά έχοντας πλέον στο πλευρό του την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να μειωθεί στο μισό ο συντελεστής δόμησης (0,1).


Όπως προκύπτει, δήμος Καλαμαριάς και Περιφέρεια Κ.Μ έχουν πλέον κοινή αντίληψη σχετικά με την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου υπέρ των πολιτών με περισσότερο πράσινο και όχι με όρους Real Estate.


Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επισημαίνει πως η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας πολύ ορθά πράττει και στηρίζει τον δήμο Καλαμαριάς για την αξιοποίηση της μαρίνας Αρετσούς αλλά ακριβώς την ίδια ή και μεγαλύτερη ευαισθησία θα πρέπει να δείξει για τη ΔΕΘ η οποία βρίσκεται στο πυκνοδομημένο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τις υψηλές τιμές καρκινογόνων αιωρούμενων μικροσωματιδίων και αναλογία πρασίνου λιγότερο από 2 τ.μ. ανά κάτοικο, μία από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη!


«Η ίδια η Περιφέρεια που θέλει συντελεστή δόμησης 0,1 για την Καλαμαριά έχει εγκρίνει συντελεστή έξι φορές μεγαλύτερο (!), δηλαδή 0,6 για τη ΔΕΘ συμφωνώντας με τα σχέδια κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ για τη δήθεν αξιοποίησή της και βάζοντας στο περιθώριο την επιταγή φορέων και πολιτών για τη δημιουργία ενός μεγάλου πράσινου Μητροπολιτικού Πάρκου στο κέντρο της πόλης με την παράλληλη μεταφορά του εκθεσιακού και συνεδριακού φορέα στη Σίνδο. Η λύση αυτή έχει προκριθεί άλλωστε από τη δεκαετία του 2010 και από τότε απέσπασε τη στήριξη σχεδόν του συνόλου των φορέων της πόλης.


Το ΤΑΙΠΕΔ όμως, υλοποιώντας στην ουσία τον κυβερνητικό σχεδιασμό για «αξιοποίηση» του χώρου όπου σήμερα βρίσκεται η ΔΕΘ με σύμβαση παραχώρησης 35 ετών με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και καθαρούς όρους Real Estate δεν αφήνει καμία ελπίδα για τη δημιουργία πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης και την παράλληλη ανάπτυξη της παραμελημένης δυτικής πλευράς της με τη δημιουργία εκθεσιακού και συνεδριακού φορέα στην Σίνδο».


Καταλήγοντας στην πρότασή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο φορέων της πόλης (δήμοι, ΤΕΕ/ΤΚΜ, Περιφέρεια ΚΜ) ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι ενέργειες μεταφοράς της ΔΕΘ στη Σίνδο παράλληλα με τη λήψη μέτρων για την προστασία των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στον χώρο.