Διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά αύριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά αύριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

23 Ιουλίου 2024

Διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού για πρώτη φορά αύριο στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δημότες και κάτοικοι θα ενημερωθούν για τη διαδικασία και θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις για το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν 20.000 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2024 και 5.000 ευρώ για τη στήριξη της τοπικής αγοράς

Ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων για ζητήματα που τους αφορούν κάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών.


Μετά τις ανοιχτές-δημόσιες διαβουλεύσεις για σημαντικά ζητήματα όπως το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) εκκινεί διαδικασία συμμετοχικού προϋπολογισμού για έργα και δράσεις του με στόχο την ενεργή εμπλοκή των δημοτών και των κατοίκων σε αποφάσεις για το πώς ξοδεύονται χρήματα από το δημοτικό κορβανά.


Η αρχή γίνεται αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 με την πρώτη ειδική εκδήλωση συμμετοχικού προϋπολογισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης- Συκεών (Ελ. Βενιζέλου 125, 3ος όροφος).




Κατά τη διάρκειά της, οι πολίτες που μπορούν να συμμετέχουν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά μέσω του συνδέσμου που ακολουθεί https://us02web.zoom.us/j/83428222869?pwd=UYzHvMTmclrgZojFMWAdCXOnQyyYSP.1, θα ενημερωθούν αρχικά για τη διαδικασία του συμμετοχικού προϋπολογισμού και του κανονισμού λειτουργίας του, όπως ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών.


Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η αυριανή διαδικασία που αφορά προϋπολογισμό 20.000 ευρώ για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις 2024 και 5.000 ευρώ για τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων για τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της τοπικής αγοράς και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τέλος του Οκτώβριου, να αποτελέσει στην ουσία μια πιλοτική εφαρμογή διαδικασιών συμμετοχικού προϋπολογισμού με στόχο την ανάδειξή του σε σημαντικό μηχανισμό λήψης οικονομικών αποφάσεων.


«Πρόκειται για μια διαδικασία μέσω της οποίας κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία» αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Έχει σημασία η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί από τους δημότες και τους κατοίκους καθώς αποτελεί σκαλοπάτι για την ενσωμάτωση της δικής τους βούλησης στη διαμόρφωση όσο γίνεται περισσότερων αποφάσεων».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Ωραιόπουλος επισημαίνει ότι με την πρωτοβουλία αυτή ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στοχεύει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο διαλόγου το οποίο θα φέρει ακόμη πιο κοντά τους δημότες με τη δημοτική αρχή και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα ευνοηθεί επίσης η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των ίδιων των πολιτών, καθώς και η συνεργασία των επαγγελματιών και των εμπόρων στοιχείο που αποτελεί στόχο και της πρωτοβουλίας μας για τη δημιουργία του μητρώου επιχειρήσεων».


Είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις των πολιτών θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και θα συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το συμμετοχικό προϋπολογισμό: α) στην ηλεκτρονική διεύθυνση sp@n3.syzefxis.gov.gr, β) σε έντυπη μορφή στο δημαρχείο Νεάπολης- Συκεών, γ) σε ειδική εκδήλωση διαβούλευσης που θα ακολουθήσει.


Την εκδήλωση στηρίζει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τη βοήθεια του ερευνητικού προγράμματος DEMOTEC που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα HORIZON της Ευρωπαϊκής Ένωσης.