O πολιτισμός είναι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Μερκούρεια» και «Βαλκανική Πλατεία» με παραστάσεις και συναυλίες - σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι 2024! 

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

O πολιτισμός είναι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Μερκούρεια» και «Βαλκανική Πλατεία» με παραστάσεις και συναυλίες - σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι 2024! 

22 Ιουλίου 2024

O πολιτισμός είναι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Μερκούρεια» και «Βαλκανική Πλατεία» με παραστάσεις και συναυλίες - σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι 2024! 

Όλα τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας και το ΚΘΒΕ από τις 21 Αυγούστου στα Μερκούρεια, από τις 2 Σεπτεμβρίου η Βαλκανική Πλατεία που ολοκληρώνεται με συναυλία του Γιώργου Νταλάρα

Το καλοκαίρι είναι εδώ και για το δήμο Νεάπολης-Συκεών είναι αφιερωμένο στον πολιτισμό με αιχμή τις δύο σημαντικότερες διοργανώσεις του, τα «Μερκούρεια» και τη «Βαλκανική πλατεία».


Όπως κάθε χρόνο, η θεατρική συνάντηση όλων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με το ΚΘΒΕ και τις θεατρικές σκηνές του δήμου θα σηματοδοτήσει το τέλος του Αυγούστου και η «Βαλκανική Πλατεία» θα είναι έτοιμη να γεμίσει την ευρύτερη περιοχή του Στρεμπενιώτη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.


Τα Μερκούρεια κάνουν πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Αυγούστου για να ενώσουν επί σκηνής ανθρώπους του θεάτρου από ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ η γιορτή για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των Βαλκανικών λαών θα αρχίσει φέτος με αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, την ημέρα που συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη (2/9).


Η διοργάνωση στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν και τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας αλλά και τα 50 χρόνια της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ολοκληρώνεται με μία μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου. Ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής τιμά τη Βαλκανική Πλατεία και πάλι μετά από 8 χρόνια όταν είχε δώσει την εναρκτήρια συναυλία της διοργάνωσης το 2016 με ένα αφιέρωμα στον αείμνηστο συμπολίτη μας, τον ξεχωριστό συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή. 



Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στόχος των δύο διοργανώσεων είναι να φέρουμε κοντά στους πολίτες όλες τις μορφές τέχνης χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. «Τα Μερκούρεια είναι η συνάντηση των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας με τις μεγάλες κρατικές σκηνές και τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου μας. Όταν ξεκινούσαμε πριν από τριάντα χρόνια με στόχο να προβάλουμε το έργο των ΔΗΠΕΘΕ που ίδρυσε η Μελίνα της Ελλάδας η οποία μας ενέπνευσε και συνεχίζει να μας εμπνέει, αυτό ακριβώς είχαμε στο νου μας: Να γεννήσουμε ένα θεσμό αφιερωμένο στο καλό θέατρο και τους ανθρώπους του. Η φετινή συνάντηση λοιπόν είναι και συμβολική αφού συμπίπτει με τις τρεις δεκαετίες του θεσμού».





Σε ότι αφορά την Βαλκανική πλατεία ο δήμαρχος επικεντρώνει το ενδιαφέρον στη σημασία που έχει η ανάδειξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της περιοχής για να εμπεδωθεί η ειρηνική συνύπαρξη στη βαλκανική χερσόνησο. Μάλιστα ο Σίμος Δανιηλίδης επισημαίνει ότι «φέτος ο εορταστικός χαρακτήρας της διοργάνωσης είναι ακόμη πιο έντονος καθώς συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Ίδρυση της Ι.Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ενώ η ημέρα της επίσημης έναρξης των εκδηλώσεων συμπίπτει με τα τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη δίνοντάς μας μία σπουδαία ευκαιρία να τον τιμήσουμε. Φυσικά και δεν ξεχνάμε ότι φέτος γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μία έννοια που ο παγκόσμιος Μίκης τίμησε, πρόβαλε και υπηρέτησε όσο ελάχιστοι Έλληνες».


Από Αύγουστο Μερκούρεια κι από Σεπτέμβρη Βαλκανική Πλατεία


Το χορό του πολιτισμού ανοίγουν τα «Μερκούρεια» στις 21 Αυγούστου. Στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα φιλοξενηθούν σημαντικές παραστάσεις από τις Σέρρες ως την Καλαμάτα και από τη Βέροια ως τη Θεσσαλία για να δικαιώσουν και τους πιο απαιτητικούς θεατρόφιλους. Το παρών θα δώσει η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας και τα θεατρικά εργαστήρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών.




Τα Μερκούρεια ολοκληρώνονται την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ακριβώς την επόμενη μέρα τη σκυτάλη παίρνει η «Βαλκανική Πλατεία» που κάνει έναρξη με ένα «Ταξίδι με τον Μίκη Θεοδωράκη». Τραγουδούν ο Παναγιώτης Καραδημήτρης και η Ζωή Τσινιάρη-Αμοιρίδου. Το πρόγραμμα έχει και αδερφούς Τσαχουρίδη και Μαριώ και Banda Entopica και αξιόλογους βαλκάνιους καλλιτέχνες και ολοκληρώνεται πανηγυρικά με μία μεγαλειώδη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης. Μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και ο Αλέξανδρος Τζουγανάκης.






Πλούσιο είναι και φέτος το παιδικό πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας» προσφέροντας στους μικρούς μας φίλους μία διέξοδο διασκέδασης λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.


Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των Μερκουρείων εδώ και της Βαλκανικής πλατείας εδώ.