Νέες προσεγγίσεις από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ομαλή ένταξη των μεταναστριών στην κοινωνία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Νέες προσεγγίσεις από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ομαλή ένταξη των μεταναστριών στην κοινωνία

2 Ιουλίου 2024

Νέες προσεγγίσεις από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ομαλή ένταξη των μεταναστριών στην κοινωνία

Ειδική εκδήλωση αύριο, Τετάρτη 3 Ιουλίου, στις 10 π.μ., για την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος «PITCHing», που αποβλέπει στη βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών προσφυγισσών και μεταναστριών

Με την υλοποίηση-αξιοποίηση ενός ακόμη ευρωπαϊκού προγράμματος, ο δήμος Νεάπoλης-Συκεών εμπλουτίζει και ενισχύει το πλαίσιο των ολοκληρωμένων παρεμβάσεών του για την ομαλή ένταξη των προσφυγισσών και μεταναστριών στην κοινωνία.


Πρόκειται για το πρόγραμμα «PITCHing» (Pitch: Μοντέλο για στρατηγικές ένταξης με ευαισθησία ως προς το φύλο που βασίζονται σε εξατομικευμένες προσεγγίσεις». Αυτό αποτελεί έναν τοπικό οδηγό με στόχο την ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των μεταναστριών που κατοικούν στον δήμο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και η εξάλειψη των φαινομένων αποκλεισμού πληθυσμιακών ομάδων.



Στο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, συμμετέχουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο μοναδικός από την Ελλάδα, η Union of the Baltic Cities (Ένωση Βαλκανικών Πόλεων με έδρα το Γκντανσκ της Πολωνίας [με μέλη δήμους από τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία]), ο δήμος του Παλέρμο Ιταλίας (Citta di Palermo), ο δήμος Κόπερ Σλοβενίας (Comune Citta di Capodistria), ο δήμος της Σεβίλης (Ισπανία), ο δήμος Υψώνα (Κύπρος) και Μ.ΚΟ., μεταξύ των οποίων η Symplexis από την Ελλάδα, η οποία ήδη έχει «εκπαιδεύσει» 38 μετανάστριες για την ανάπτυξη ψηφιακών και γλωσσικών δεξιοτήτων για τη βελτίωση του επαγγελματικού τους προφίλ.



Το «PITCHing» περνά τώρα στη δεύτερη φάση της υλοποίησής του με την εξειδικευμένη κατάρτιση εργαζομένων στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι εμπλέκονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να εμπλουτιστούν τα «εργαλεία» για την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση των μεταναστριών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την ομαλή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία. Να σημειωθεί ότι από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών [στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας], το Κοινωνικό Φαρμακείο και το δίκτυο των Δημοτικών Ιατρειών) εξυπηρετούνται περισσότεροι από 500 μετανάστες και μετανάστριες, απολαμβάνοντας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς τις υπηρεσίες υποστήριξης της βελτίωσης της καθημερινότητάς τους.


«Δήμος-συμπαραστάτης…»


Αυτό είναι και το πνεύμα που χαρακτηρίζει τον δήμο Νεάπολης-Συκεών, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία την ταυτότητα του δήμου, που είναι «ένας φιλόξενος δήμος για τους συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να πάρουν τους δρόμους της ξενιτιάς για μια καλύτερη ζωή, ένας δήμος συμπαραστάτης στον αγώνα ένταξης και ανάπτυξης των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων».


Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Symplexis διοργανώνουν ειδική εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα «PITCHing» και οι νέες προσεγγίσεις για την ένταξη των μεταναστριών. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Ελ. Βενιζέλου 125, Νεάπολη, περ. Στρεμπενιώτη, 3ος όροφος).


Σύμφωνα με το πρόγραμμα, από εξειδικευμένα στελέχη της Symplexis θα γίνει παρουσίαση του έργου PITCH και του μοντέλου για την Τοπική Στρατηγική Ένταξης. Παρούσες στην εκδήλωση θα είναι και γυναίκες μετανάστριες που θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, για να ακολουθήσει συζήτηση για τη βιωσιμότητα και επέκταση του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο.