Τον κίνδυνο αποκλεισμού περισσότερων από 60.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης – Ποια λύση πρότεινε ομόφωνα η ΚΕΔΕ

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τον κίνδυνο αποκλεισμού περισσότερων από 60.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης – Ποια λύση πρότεινε ομόφωνα η ΚΕΔΕ

27 Ιουνίου 2024

Τον κίνδυνο αποκλεισμού περισσότερων από 60.000 παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης – Ποια λύση πρότεινε ομόφωνα η ΚΕΔΕ

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών με το ποσό των 83.565.230 ευρώ που ομόφωνα ζητά η ΚΕΔΕ θα ικανοποιούνταν το 100% των αιτήσεων με πλήρη φάκελο

Τον κίνδυνο να μείνουν εκτός δημοτικών δομών και εκτός ΚΔΑΠ περισσότερα από 60.000 παιδιά επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, εν όψει της δημοσίευσης της ΚΥΑ που αφορά τη δωρεάν φιλοξενία σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και σε ΚΔΑΠ-μεΑ για την περίοδο 2024 – 2025.


Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, το σκέλος της χρηματοδότησης που αφορά τη φιλοξενία σε ΚΔΑΠ είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα 60.000 παιδιά σε όλη τη χώρα να κινδυνεύουν να αποκλειστούν.



Αναφερόμενος στο παράδειγμα του δήμου Νεάπολης – Συκεών, σημείωσε ότι από τα 3.350 παιδιά που φιλοξενούνταν στα δημοτικά ΚΔΑΠ πλέον τα voucher δεν επαρκούν παρά μόνο για ελάχιστα πάνω από 500, ενώ από τα 1.500 παιδιά που φιλοξενούνταν σε δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, φιλοξενούνται πλέον μόνο 900.


Οι θέσεις που επανέλαβε βασιζόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις της ΚΕΔΕ στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών είναι οι εξής:


-Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης όπου το voucher να συνδέεται με συγκεκριμένη θέση σε κάποια δομή με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος που εισήγαγε το 2016 η τότε κυβέρνηση.


-Κατάργηση της ποσόστωσης 65%-15%-20% για τους βρεφικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠμεΑ και ΚΔΑΠ αφού ακόμη και τα αδιάθετα ποσά των παιδικών σταθμών δεν διατέθηκαν στα ΚΔΑΠ με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες παιδιά να μείνουν εκτός.


-Ενίσχυση των δημοτικών δομών παιδικής προστασίας.


Ριζική αναμόρφωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ 99/2017) και Κανονισμού Λειτουργίας των παιδικών βρεφονηπιακών και βρεφικών σταθμών με βάση τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.


*Αναζήτηση επιπλέον πόρων αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές, πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους.


*Αύξηση της τιμής του voucher λόγω της ενεργειακής κρίσης της αύξησης του μισθολογικού κόστους και της τεράστιας αύξησης, έως και 120% στις τιμές των τροφίμων.


Επίσης ο Σ. Δανιηλίδης προτείνει να δικαιούνται voucher και οι γονείς των 4χρονων που φοιτούν στα νηπιαγωγεία στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης και να επαναπροσδιοριστεί το ηλικιακό όριο μεταξύ των βρεφών που εντάσσονται στα βρεφικά τμήματα και των παιδιών στα παιδικά δηλαδή, από 2 ετών και άνω όλα τα παιδιά να εντάσσονται στα παιδικά τμήματα.


Η ΚΕΔΕ στη συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει μεταξύ άλλων:


*Να διασφαλιστεί το ποσό των 83.565.230 ευρώ ώστε κανένα παιδί με πλήρη φάκελο που δικαιούται voucher να μη μείνει εκτός δομών και σε κάθε περίπτωση να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας.


*Να είναι δυνατή η μετακίνηση αδιάθετων πόρων μεταξύ των δομών ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά-δικαιούχοι.


*Να εγγράφονται και στις δημοτικές δομές –όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές- παιδιά που συμπληρώνουν την ηλικία των 2,5 ετών ως τις 31/12/24


*Να ξεκινούν οι εγγραφές στα ΚΔΑΠ από την ηλικία των 4 ετών ώστε να καλυφθεί το κενό 4-5 ετών


*Να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών δεν θα αποκλειστούν από τη νέα πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για την περίοδο 2024-2025 προκειμένου να μην οδηγηθούν στην ιδρυματοποίηση και ταυτόχρονα να καταβληθεί άμεσα στις δομές ΚΔΑΠμεΑ άνω των 22 ετών η σχετική χρηματοδότηση που αναμένουν από τον Σεπτέμβριο του 2023.


Τέλος, ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο «η πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση να οδηγήσει πολλές δημοτικές δομές σε συρρίκνωση ή ακόμη και στο λουκέτο και ταυτόχρονα χιλιάδες εργαζόμενοι στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και κυρίως στα ΚΔΑΠ στο φάσμα της ανεργίας».