Ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών

14 Ιουνίου 2024

Ενημέρωση για τη δωρεά βλαστοκυττάρων κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη σήμερα και η αιμοδοσία της Δημοτικής Τράπεζας Νεάπολης-Συκεών συνεχίζεται ως τις 8 το βράδυ και ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι

Η δωρεά βλαστοκυττάρων βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των γυναικών που συμμετείχαν στη δεύτερη τακτική Εβδομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς του 2024 του δήμου Νεάπολης-Συκεών η οποία ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο 15 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα τομέα με μεγάλο επιστημονικό αλλά κυρίως κοινωνικό αποτύπωμα καθώς τα μοσχεύματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεταμόσχευση σε ασθενείς, κυρίως παιδιά, που πάσχουν από λευχαιμία ή άλλες σοβαρές παθήσεις.


Μάλιστα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή αιμοδότη, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αναφέρεται στη σπουδαιότητα της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος η οποία εδώ και τρεις δεκαετίες οργανώνει τέσσερις εβδομαδιαίες αιμοδοσίες κάθε χρόνο ανταποκρινόμενη στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης για αίμα.



«Με σύνθημα «η προσφορά που γίνεται συνήθεια» προτρέπουμε παλιούς και νέους εθελοντές να προσφέρουν λίγο από το χρόνο τους για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή», τονίζει ο δήμαρχος αναφερόμενος και ο ίδιος στην αξία της συγκέντρωσης βλαστοκυττάρων και προσθέτει: «Ο δήμος μας ενημερώνει συστηματικά τις εγκύους για τις δυνατότητες δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων και τα προνόμια της Δημόσιας Τράπεζας του γενικού νοσοκομείου ‘Γ. Παπανικολάου’ με την Αιματολογική κλινική του οποίου άρχισε να συνεργάζεται πριν από 15 χρόνια όταν ήταν διευθυντής της ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος».


Αυτή η συνεργασία συνεχίζεται και μάλιστα είναι ακόμη πιο συστηματική μέσω του δωρεάν προγράμματος «Μια μαία για σένα» το οποίο «τρέχει» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών από τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα περισσότερα από 35 ΚΙΤ βλαστοκυττάρων έχουν δοθεί σε εγκύους που παρακολούθησαν τα σεμινάρια προετοιμασίας μητρότητας που έγιναν από την υπεύθυνη του προγράμματος Νατάσα Σταμκοπούλου.



Οι μελλοντικές μητέρες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα οφέλη της δωρεάς αλλά και να λύσουν απορίες που υπάρχουν σε ζητήματα βιοηθικής από την προϊσταμένη της τράπεζας βλαστοκυττάρων του «Παπανικολάου» δρ Βιολογίας Αγγελική Ξαγοράρη.


Υπενθυμίζεται ότι οι έγκυοι που θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες ή να προμηθευτούν το ΚΙΤ βλαστοκυττάρων μπορούν να απευθύνονται στον Συμβουλευτικό Σταθμό Συκεών στο ισόγειο του δημαρχείου Νεάπολης-Συκεών (Στρ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ 1) και στο τηλέφωνο: 2313 313-151.


Αύριο ολοκληρώνεται η αιμοδοσία


Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και αυτή τη φορά η συμμετοχή των εθελοντών στη τακτική Εβδομάδα Αιμοδοσίας και Κοινωνικής Προσφοράς, της δεύτερης για το 2024, του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Προσήλθαν μαζικά για να δώσουν αίμα, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν για τη δωρεά μυελού των οστών, οργάνων σώματος και βλαστοκυττάρων.



Όσοι δεν πρόλαβαν την εβδομάδα που πέρασε έχουν τη δυνατότητα να αιμοδοτήσουν και αύριο Σάββατο 9 π.μ.- 2 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης αφού δηλώσουν συμμετοχή και κλείσουν ραντεβού στα : 2313 313 117 & 151 & 154.


«Σε πρώτο πλάνο η κοινωνική αλληλεγγύη»


Φιλοδοξία τόσο του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη όσο και της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνης Καγιαμπίνη είναι η ενίσχυση της ομάδας των εθελοντών αιμοδοτών για τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση του τόσο πολύτιμου αγαθού παράλληλα με την ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κοινωνικής αλληλεγγύης σε μια εποχή που το άμεσο προσωπικό όφελος εμφανίζεται ως μοναδικό κίνητρο για δράση.


Συγκέντρωση φαρμάκων για το Κοινωνικό Φαρμακείο


Όπως κάθε φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της Εθελοντικής Αιμοδοσίας συγκεντρώνονται φάρμακα, κυρίως παυσίπονα και αντιβιοτικά, για παιδιά και ενήλικες, με σκοπό την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων του Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.