O δήμος Νεάπολης-Συκεών υπογράφει συμβολικά αύριο τη Συμφωνία για Πράσινους Δήμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

O δήμος Νεάπολης-Συκεών υπογράφει συμβολικά αύριο τη Συμφωνία για Πράσινους Δήμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

4 Ιουνίου 2024

O δήμος Νεάπολης-Συκεών υπογράφει συμβολικά αύριο τη Συμφωνία για Πράσινους Δήμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα να συμβάλει ώστε να ακουστεί το SOS που εκπέμπεται εδώ και χρόνια με την κλιματική κρίση» δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης

«Η κρίση που περνάει το περιβάλλον δεν είναι πυρετός για να τεθεί υπό έλεγχο σε εύλογο χρόνο με το κατάλληλο παυσίπονο. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές και δύσκολες αποφάσεις για να αποτραπεί η μετατροπή της κλιματικής κρίσης σε κλιματικό χάος και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε σε όποιον βαθμό είναι δυνατόν την ζημιά που έγινε», τονίζει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου.


Μάλιστα συμβολικά αύριο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών θα υπογράψει τη Συμφωνία για Πράσινους Δήμους (Green City Accord) μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ενθαρρύνει τις πόλεις να αναλάβουν περαιτέρω δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.


Όπως μάλιστα τονίζει ο δήμαρχος, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών είμαστε ήδη ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον και προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και τους νέους ανθρώπους ενημερώνοντάς τους και καλώντας τους να συμμετάσχουν ενεργά σε δράσεις που έχουν πρωταγωνιστή το περιβάλλον. Φέτος αφιερώσαμε ολόκληρο τον κύκλο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το Βρώσιμο Δάσος που δημιουργούμε στην περιοχή Στρεμπενιώτη με τη συμμετοχή του 5ου γυμνασίου Νεάπολης αλλά και άλλων σχολείων της περιοχής. Συνεχίζουμε να οργανώνουμε τον διαγωνισμό Πράσινο Μπαλκόνι Ταράτσα και Κήπος για να δώσουμε κίνητρο στους/στις κατοίκους και δημότες μας να πρασινίζουν τη γειτονιά τους. Σε κάθε ανάπλαση προβλέπουμε χιλιάδες φυτεύσεις δέντρων με στόχο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα του δήμου μας. Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται η ανάπλαση του Άλσους της Δενδροφυτείας, ένα μεγάλο έργο με κύριο στόχο την ενίσχυση του πρασίνου στη δημοτική ενότητα Συκεών ενώ συνεχώς φυτεύονται δέντρα, δενδρύλλια, αρωματικά φυτά και θάμνοι στα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους του δήμου μας».


Τέλος ο δήμαρχος λόγω της ημέρας δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μεγάλη εικόνα της Θεσσαλονίκης της πόλης με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο:

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται άμεσα ισχυρές δόσεις ενίσχυσης του πρασίνου της ώστε να ανατραπεί η αναλογία των 2 τ.μ ανά κάτοικο, που αποτελεί μία από τις χαμηλότερες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που έχω προτείνει εδώ και δεκαετίες το Πράσινο Πέταλο γύρω από την πόλη, μία πρόταση της οποία κύριο συστατικό στοιχείο είναι το μεγάλο Πράσινο Μητροπολιτικό Πάρκο στους χώρους όπου σήμερα βρίσκεται ΔΕΘ (με την παράλληλη μεταφορά του εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στη Σίνδο) στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε θεσμικά όλοι οι φορείς της πόλης».


Καταλήγοντας ο Σίμος Δανιηλίδης τονίζει πως «το περιβάλλον εδώ και χρόνια εκπέμπει SOS και αυτοί που μπορούν όντως να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του το αγνοούν. Εμείς στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δεν ασχολούμαστε με το περιβάλλον μόνο την ημέρα αυτή. Αντιθέτως αυτό που μπορεί σίγουρα να μας πιστωθεί είναι ότι με σειρά πρωτοβουλιών και αποφάσεών μας οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες και μπορεί να μας στοιχίζουν πολιτικά βάζουμε σταθερά το δικό μας λιθαράκι στην προστασία του».


Δράσεις με αφορμή την 5η Ιουνίου


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η οποία σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Νεάπολης-Συκεών Παρή Γενίτσαρη αποτελεί αφορμή για να αναλογιστούμε τι κάνουμε για το περιβάλλον και να υπογραμμίσουμε τη σημασία της διαχρονικής δράσης μας για την προστασία και την ανάδειξή του, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών «σήκωσε τα μανίκια» από χθες και συνεχίζει.


Σε συνεργασία με το Connect Family φύτευσε λουλούδια και αρωματικά φυτά στο προαύλιο του Connect Family και του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου (Καραβαγγέλη 9, Συκιές). Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να αναδειχθεί η ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και η σημασία που έχει να το προσεγγίζουμε όλοι μας από μικρή ηλικία με σεβασμό και με αγάπη.




Πάντα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου επανασχεδιάζει τους κοινόχρηστους χώρους και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Συκιές, Νεάπολη, Πεύκα και Άγιο Παύλο) και παρεμβαίνει στους χώρους πρασίνου προκειμένου να τους ενισχύσει με φυτεύσεις ποωδών φυτών, θάμνων και δέντρων. Επιπλέον έχει προγραμματίσει δύο ξεχωριστές δράσεις με τη συμμετοχή της κοινότητας σε Νεάπολη και Πεύκα:


1.Μεσογειακός κήπος


Πλατεία Γάτσου στην ΔΕ Νεάπολης, φυτεύουμε με την συμμετοχή μαθητών του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας

06/06/2024 και ώρα 6:30μμ


2.Κήπος των Αισθήσεων


Γεύση, Ακοή, Όσφρηση, Αφή και Όραση

Τετάρτη 26/06/2024 και ώρα 6:30μμ

ΔΕ Πεύκων, Αρτέμιδος 16


3.Το Πράσινο Μπαλκόνι… ταξιδεύει


Ενημέρωση ευαισθητοποίησης όλη την εβδομάδα, με το συμβολικό μοίρασμα φυτών και τη συμμετοχή των πολιτών. 

Ευαισθητοποίηση από νωρίς


«Αυτό που έχει σημασία να τονίσουμε είναι ότι και με το Βρώσιμο Δάσος, και με τον διαγωνισμό Πράσινο Μπαλκόνι και με τις συνεχείς φυτεύσεις και τους ανασχεδιασμούς επιχειρούμε να «βάλουμε στο παιχνίδι» τα παιδιά, τους μαθητές από το δημοτικό μέχρι το λύκειο σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδείας ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν μάθει να σέβονται το περιβάλλον και, γιατί όχι, να λειτουργήσουν ευεργετικά κι ίσως και θεραπευτικά για το κακό που προκαλέσαμε εμείς και οι προηγούμενοι από εμάς με αποτέλεσμα την κλιματική κρίση», συμπληρώνει η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου.