Βουλευτές από τη Ρηνανία-Βεστφαλία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας κυρίως σε θέματα ΑμεΑ – Εντυπωσιασμένοι από τις δομές και κυρίως από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Βουλευτές από τη Ρηνανία-Βεστφαλία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας κυρίως σε θέματα ΑμεΑ – Εντυπωσιασμένοι από τις δομές και κυρίως από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

27 Μαΐου 2024

Βουλευτές από τη Ρηνανία-Βεστφαλία στο δήμο Νεάπολης-Συκεών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας κυρίως σε θέματα ΑμεΑ – Εντυπωσιασμένοι από τις δομές και κυρίως από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Εμπειρία και τεχνογνωσία από την πατρίδα τους μετέφεραν βουλευτές από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Γερμανίας

Πολυμελής αντιπροσωπεία βουλευτών της περιφέρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ομοσπονδιακού κρατιδίου της Γερμανίας επισκέφθηκε τον δήμο Νεάπολης-Συκεών προκειμένου να συναντηθεί με τον δήμαρχο, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, να γνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας του δήμου και των δομών του και ειδικά τις δομές και τις πρωτοβουλίες που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.



Τους βουλευτές που συνόδευσαν στελέχη της οργάνωσης LVR Hellas υποδέχθηκαν στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη μαζί με την εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα αναπηρίας του δήμου Σοφία Ασβεστά η οποία είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της επίσκεψης που χαρακτηρίστηκε από την εποικοδομητική ανταλλαγή εμπειριών επάνω στο ευαίσθητο θέμα της συμπερίληψης των Ατόμων με Αναπηρία κι ήταν η αρχή μιας πολύτιμης συνεργασίας.




Υποδεχόμενος τους αιρετούς από τη Γερμανία οι οποίοι, αν επιχειρήσουμε μία αναγωγή στην ελληνική πραγματικότητα, έχουν ρόλο δημοτικών ή περιφερειακών συμβούλων, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης τους συνεχάρη για την πολιτική και τα επιτεύγματά τους τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία. Όπως τόνισε, έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη Γερμανία και έχει συνεργαστεί με συναδέλφους του για θέματα αναπηρίας διαπιστώνοντας από κοντά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών και τη σημασία που έχει να μειωθεί η δύναμη των ευρωσκεπτικιστών και να προκριθούν οι δυνάμεις που θέλουν μία Ευρώπη με αλληλεγγύη και την ικανότητα να προσφέρει ένα κοινωνικό δίκτυ προστασίας στις χώρες και τους πολίτες που το χρειάζονται. «Τα φαινόμενα ρατσισμού και φασισμού δυστυχώς βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα προηγούμενα χρόνια με την αύξηση των προσφυγικών ροών και είναι στο χέρι μας να τα βάλουμε στο περιθώριο» κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Από την πλευρά της η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών Σοφία Ασβεστά ευχαρίστησε τους συναδέλφους της από τη Γερμανία για το ενδιαφέρον και την παρουσίας τους και συστήθηκε πρωτίστως ως μητέρα του 26χρονου Σταύρου, του γιου της που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού και είναι η αιτία της ευαισθητοποίησης και του πάθους με το οποίο διεκδικεί αναβάθμιση των υπηρεσιών για τα ΑμεΑ. Η ίδια υποστήριξε ότι αν και δεν υπάρχει στην χώρα μας η υποστήριξη που θα έπρεπε στα θέματα των ΑμεΑ, στον δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν ήδη Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία και ήδη στα σχέδια του δήμου βρίσκεται η δημιουργία ακόμη μίας Στέγης στα Πεύκα η οποία θα φροντίζει και για την προεπαγγελματική εκπαίδευση των νέων με αναπηρία έτσι ώστε να ανακουφιστούν στο επίπεδο αυτό οι ίδιοι και οι οικογένειες τους. Μάλιστα στους στόχους του δήμου είναι στον χώρο της νέας Στέγης η οποία φυσικά θα γίνει μέσα στον αστικό ιστό γιατί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν πιστεύει ούτε στους αποκλεισμούς ούτε στα γκέτο, θα λειτουργήσει αναψυκτήριο με ευθύνη των φιλοξενούμενων και τη βοήθεια των εργαζόμενων στη Στέγη.



Εκπροσωπώντας τους αιρετούς από τη Γερμανία, ο κ. Μποστ τόνισε ότι όλες αυτές οι συναντήσεις και οι συνεργασίες γίνονται στη βάση της ισοτιμίας και στοχεύουν στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι από τους ελάχιστους δήμους στην Ελλάδα που έχουν να επιδείξουν έργο στο θέμα των ΑμεΑ και αναφέρθηκε στα ΚΔΑΠ-μεΑ και τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.



Επισκεπτόμενοι αμέσως μετά και τις δύο δομές οι Γερμανοί αιρετοί δεν δίστασαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους για την άρτια οργάνωση, τις υπηρεσίες που παρέχονται και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην τοπική κοινωνία. Φανερά ικανοποιημένη από την έκβαση της επίσκεψης και την ουσιαστική ανταλλαγή πληροφοριών για την πολιτική και τις δομές των ΑμεΑ δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και το γεύμα εργασίας που παρατέθηκε προς τιμήν των φιλοξενούμενων η Σοφία Ασβεστά: «Η συζήτηση και όλη η επαφή μαζί τους ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και αποτέλεσε την έναρξη της συνεργασίας με στόχο την βελτίωση της ζωής των ΑΜΕΑ και των οικογενειών στον τόπο μας».





Εκτός από τον δήμαρχο, την αρμόδια αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και την προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης της ΚΕΥΝΣ Κατερίνα Ζαγρή στην υποδοχή των Γερμανών συναδέλφων τους παραβρέθηκαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η τοπική σύμβουλος Κλεονίκη Ξιμίνη, η διευθύντρια του κέντρου Πρόληψης «Πυξίδα» Μαρία Κυριακίδου η οποία ενημέρωσε με έντυπο υλικό για τη δράση της δομής, μέλη του δ.σ του συλλόγου φίλων Ατόμων με Αναπηρία «ΑλλάΖΩ», πολλοί εθελοντές και εθελόντριες που στηρίζουν το σύλλογο, ο διευθυντής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Βασίλης Παπαδόπουλος, η Κατερίνα Σκουμπάκη, και ο Κώστας Μπακιρτζής ως εκπρόσωποι της Ένωσης Ειδικών Παιδαγωγών Ελλάδας, καθώς και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων του ιδρύματος «Αγ. Δημήτριος» Ολυμπία Κορδά. Παρούσα ήταν και η Μπέττυ Θυμιανίδου, ειδική παιδαγωγός-θεραπεύτρια και προϊσταμένη της υπηρεσίας LVR, την οποία η κ. Ασβεστά ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την επιτυχή έκβαση της συνεργασίας με τους Γερμανούς αιρετούς.