ΛΕΠ: Οι τρόποι εξισορρόπησης των μεταναστευτικών ροών που προκαλεί η κλιματική κρίση αναδείχθηκαν στην τελευταία για φέτος εκδήλωση
Πίσω στα Νέα26 Απριλίου 2024
Με την εκδήλωση της Πέμπτης και ομιλητές τον Γρ. Ζαρωτιάδη, τον Θ. Τζήμα και την Μ. Καβάλα Καβάλα έκλεισε ο φετινός κύκλος του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Αυλαία έριξε χθες ο φετινός κύκλος διαλέξεων που διοργάνωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου που ήταν αφιερωμένο στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία μας. Στην τελευταία εκδήλωση, τρεις ξεχωριστοί προσκεκλημένοι ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης που αναμένεται να πυροδοτήσει αυξημένες μεταναστευτικές ροές και προς τη χώρα μας.
Οι εισηγητές παρουσίασαν ταυτόχρονα και τρόπους με τους οποίους η ανθρωπότητα και δη η ανεπτυγμένη Δύση στο πλαίσιο μίας διεθνούς συντονισμένης προσπάθειας μπορεί να αντιδράσει με έργα υποδομής και αναπτυξιακές επενδύσεις στις χώρες προέλευσης των μεταναστών ώστε να λειτουργήσουν ως προϋπόθεση στην ανάσχεση των μεταναστευτικών κυμάτων. Παράλληλα, χρειάζεται να υιοθετηθούν πολιτικές ενσωμάτωσής τους και διαχείρισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των μεταναστευτικών πληθυσμών στις χώρες προορισμού.
Η μετανάστευση είναι σύμφυτη με την ύπαρξη της ανθρωπότητας επισήμανε στην ομιλία του ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είπε πως πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα και προειδοποίησε ότι η περιοχή μας θα φιλοξενήσει μεταναστευτικά ρεύματα που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Εξήγησε ότι η μετανάστευση διαχρονικά καθίσταται πρόβλημα όταν είναι μόνιμη και συγκεντρωμένη. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ανθρωπότητα αλλά είναι χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής», τόνισε, σημειώνοντας ότι «έως το 2019 είχαμε αφενός μία αύξηση του πλήθους των μεταναστών αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μια αύξηση του ποσοστού τους. Τη δεκαετία του ‘70 οι μεταναστευτικές ροές ήταν στο 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού και σήμερα προσεγγίζουν το 4%». Αυτό, όπως είπε, δείχνει μία μεγάλη έξαρση του φαινομένου το τελευταίο διάστημα που καταδεικνύει ότι οι παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο, οικονομικοί, πολιτικοί, κλιματολογικοί και περιβαλλοντικοί, ενισχύονται.
Χαρτογραφώντας τις μεταναστευτικές ροές ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ εξήγησε ότι αυτές προέρχονται από δύο βασικές κατευθύνσεις, τον Νότο, δηλαδή τις περιοχές της Αφρικής προς την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική προς τη Βόρεια Αμερική και την Ανατολή.
Ο εισηγητής επισήμανε εξάλλου ότι ως προς τις χώρες υποδοχής χρειάζεται αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών όπως η βελτίωση της χωρικής κατανομής στο εσωτερικό τόσο της χώρας μας όσο και πανευρωπαϊκά και μίλησε για καταπολέμηση των παραγόντων ώθησης προς μετανάστευση διεθνώς, είτε με διπλωματία ειρήνευσης είτε με διεύρυνση των διαρθρωτικών και παραγωγικών επενδύσεων στις περιοχές προέλευσης.
Στον ίδιο άξονα ο δρ Νομικής Θέμης Τζήμας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ξανασυμβεί στον πλανήτη μας μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής, περιέγραψε το πολεμικό τοπίο που επικρατεί τα τελευταία δέκα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Μέση Ανατολή, Λιβύη, Συρία, Υεμένη, Γάζα) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν η Δύση είχε σταματήσει να ανατινάζει χώρες θα είχε σταματήσει η μαζική δυστυχία».
Ο εισηγητής σημείωσε στην ομιλία του ότι για μια σειρά από ανεπτυγμένες χώρες είναι πιο επικερδές να χρηματοδοτούν την υποδοχή των μεταναστών καθώς «για κάποιους είναι πολύ επικερδής πρακτική». «Στη χώρα μας δεν έχουμε πολιτικές ένταξης των μεταναστών» σημείωσε ο κ. Τζήμας υπογραμμίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μεταναστεύουν και θα μπορούσαν, όπως είπε, να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία μας.
Η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να συμβάλλουμε στη διατήρηση της Ειρήνης στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, επισήμανε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Κίνα που ήδη έχει κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ακόμα ότι η χώρα μας από το 2015 και μετά έχει αποτυχημένη αντιμετώπιση του προσφυγικού –μεταναστευτικού ζητήματος, εντοπίζοντας τα αίτια σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.
Από την πλευρά της η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Μαρία Καβάλα σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα προβλέπεται ότι θα 20πλασιαστούν οι περιοχές του πλανήτη όπου η διαβίωση θα είναι αδύνατη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ή άλλων ακραίων φαινομένων, ελλείψεων τροφής και νερού και συνεπώς, όπως εξήγησε, η μετακίνηση των πληθυσμών θα είναι μαζική. «Στην Ευρώπη προβλέπεται αύξηση κατά 15-20% έως το 2030 σε σχέση με την περίοδο 2009 – 2018 των προσφυγικών ροών που θα προέλθουν από τις Μεσογειακές περιοχές (και την Ελλάδα), την υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία». Ήδη όπως τόνισε η εισηγήτρια καταγράφεται τεράστιο το κοινωνικό και οικονομικό κόστος της λεγόμενης «εσωτερικής μετανάστευσης» ανθρώπων που μένουν άστεγοι και άνεργοι μετά από καταστροφές όπως λιμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες τυφώνες κτλ. Θυμίζοντας το πρόσφατο παράδειγμα στη Θεσσαλία η κ. Καβάλα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πάνω από 130 πλημμυροπαθείς δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί κάπου προειδοποιώντας ότι οι πόλεις θα υποστούν πιέσεις από τα φαινόμενα και τις αλλαγές που φέρνει η αύξηση των θερμών επεισοδίων». Τέλος η εισηγήτρια απαρίθμησε μια σειρά από φιλοπεριβαλλοντικές ενέργειες και παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν (βιομηχανικά κτήρια, ενεργειακή επάρκεια) καθώς και διαχειριστικά σχέδια που είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν σε Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία (η οποία κινδυνεύει άμεσα) για την προστασία της γεωργικής παραγωγής τις επόμενες δεκαετίες.
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αφού ευχαρίστησε όλους τους διακεκριμένους ομιλητές για τη συμμετοχή τους στον φετινό κύκλο και ιδιαίτερα τον καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τακτικού μέλους της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Νίκο Μουσιόπουλο για την πολύτιμη συνδρομή του στη διαμόρφωση του προγράμματος, χαρακτήρισε μονόδρομο για τους διεθνείς οργανισμούς να επενδύσουν στις χώρες που πλήττονται ώστε να παραμείνουν εκεί οι πληθυσμοί και να αναπτυχθούν. Ο δήμαρχος σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οπότε και αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, η Ευρώπη πολιτικά μετακινήθηκε προς την άκρα δεξιά ενώ μίλησε και για φαινόμενα εξαθλίωσης και περιθωριοποίησης σημαντικών τμημάτων της κοινωνίας.
«Δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα», τόνισε σε παρέμβασή του ο καθηγητής Νίκος Μουτσιόπουλος που παρακολούθησε τη χθεσινή εκδήλωση επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για έργα υποδομής στις χώρες προέλευσης θα αποτελούσε και ανάσχεση στο κλιματικό χάος διότι όπως υπογράμμισε ο πληθυσμός στις χώρες αυτές αυξάνεται ραγδαία και οποιαδήποτε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους θα οδηγούσε σε μείωση των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Κι αυτό όπως εξήγησε συμφέρει και τους οικονομικά ισχυρούς της Γης οι οποίοι αρχίζουν να κατανοούν πως το δικό τους οικονομικό συμφέρον συμπορεύεται εντέλει με το συμφέρον του πλανήτη.
Και τη χθεσινή τελευταία εκδήλωση του ΛΕΠ συντόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη που ήταν υπεύθυνη για όλη τη διοργάνωση. Η κ. Καγιαμπίνη ευχαρίστησε όσες και όσους παρακολούθησαν τον φετινό κύκλο καθώς και όλους τους προσκεκλημένους για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους ανανεώνοντας το ραντεβού για τον επόμενο κύκλο του Λαϊκού Επιμορφωτικού Πανεπιστημίου με μία επίσης ενδιαφέρουσα θεματική.
Στη χθεσινή εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΥΝΣ, με τη συνδρομή της οποίας διεξάγεται το ΛΕΠ, Δημήτρης Απατσίδης και ο αν. προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής του δήμου Γιάννης Πολυχρονιάδης.