Τις προϋποθέσεις για να γίνει η κυκλική οικονομία αντίδοτο στην κλιματική κρίση ανέλυσαν στο ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών δύο διακεκριμένοι καθηγητές

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Τις προϋποθέσεις για να γίνει η κυκλική οικονομία αντίδοτο στην κλιματική κρίση ανέλυσαν στο ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών δύο διακεκριμένοι καθηγητές

19 Απριλίου 2024

Τις προϋποθέσεις για να γίνει η κυκλική οικονομία αντίδοτο στην κλιματική κρίση ανέλυσαν στο ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών δύο διακεκριμένοι καθηγητές

Ο Νίκος Μουσιόπουλος και ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης έκαναν λόγο για έλλειψη ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου επισημαίνοντας την ανάγκη για χάραξη Εθνικής στρατηγικής κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών

Η Κυκλική Οικονομία ως αντίδοτο στην κλιματική κρίση ήταν το θέμα της χθεσινής διάλεξης του Νίκου Μουσιόπουλου, καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ και τακτικού μέλους της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών στο Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιου του δήμου Νεάπολης-Συκεών.



Σύμφωνα με τον κ. Μουσιόπουλο απαραίτητο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση που απορρέει και από την έννοια του όρου είναι η μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους, προσφέροντας μια λύση στην ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση που προκαλούν οι μέχρι τώρα πρακτικές.


Όπως εξήγησε ο καθηγητής μετά την αρχή της εκβιομηχάνισης υπήρχε μία κεντρική λογική σε όλη την παραγωγική διαδικασία που ήταν γραμμική, σε έναν πλανήτη που τα πάντα δουλεύουν σε κύκλους, όπως ο κύκλος της ημέρας, ο κύκλος του έτους, ο κύκλος της ζωής.


«Παράγουμε προϊόντα, τα καταναλώνουμε και στο τέλος τα πετάμε!» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε τη σημασία της ανα-κύκλωσης και του κομπόστ ως πρακτικές με σκοπό τον περιορισμό της γραμμικότητας και την ενίσχυση της κυκλικότητας.


Παράλληλα τόνισε ότι κάποια από τα απορρίμματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία δεύτερη μορφή πρώτης ύλης και μίλησε για τη σκοπιμότητα προώθησης της Βιομηχανικής Συμβίωσης. Μία τέτοιας μορφής Κυκλική Οικονομία όπως επεσήμανε, έχει ως προαπαιτούμενο εθνικές πρωτοβουλίες στις οποίες οι φορείς (αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και ακαδημαϊκοί), θα συνεργάζονται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην κατεύθυνση της υιοθέτησης πολιτικών που στοχεύουν σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και διατήρηση των φυσικών πόρων.


Ο κ. Μουσιόπουλος υπέδειξε ως βιομηχανικό πάρκο ανάπτυξης που θα μπορούσε μελλοντικά να φτάσει στα πρότυπα αντίστοιχων της Δανίας αυτό του Καλοχωρίου όπου συνυπάρχουν δυνατότητες συμβιωτικών δεσμώνσύμφωνα με ανάλυση του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά».


Όπως ανέφερε μόλις πέρυσι υπήρξε ΚΥΑ μέσω της οποίας θεσμοθετήθηκε ως άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση η συνύπαρξη βιομηχανιών με στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την περιφερειακή ανάπτυξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση των δραστηριοτήτων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής πέριξ του Πάρκου. Χαρακτήρισε μάλιστα το όλο εγχείρημα ευκαιρία για τη δυτική Θεσσαλονίκη και τη βιομηχανική συνύπαρξη ως ελκυστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας όπου παράγεται το 10-15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.


«Τα οργανικά απόβλητα και η βιοοικονομία μπορούν να αποτελέσουν τον στυλοβάτη της Ευρώπης» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα έως σήμερα δεν υπάρχει Εθνική στρατηγική, ενώ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα γίνεται σήμερα στο Ηράκλειο όπου συναντώνται όλοι οι προαναφερθέντες συναρμόδιοι φορείς στο 4ο Forum Κυκλικών Πόλεων.


Ο ομιλητής αναφέρθηκε ακόμα στα οφέλη από τη χωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων και τη συνεισφορά στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίων, την παραγωγή βιοαερίου από τα απόβλητα των αγροτικών καλλιεργειών καθώς και τα οικιακά απόβλητα και τον καφέ κάδο, η χρήση του οποίου θα ξεκινήσει σύντομα και στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.


Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ εστίασε στις προοπτικές της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας στην Κεντρική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας ως προαπαιτούμενα της επιτυχίας της Κυκλικής Οικονομίας τη συγκρότηση δομής συνεργασίας. Σημείωσε ότι ως χώρα έχουμε τη δυνατότητα βιομηχανικής συμβίωσης αλλά υπάρχει θεσμική έλλειψη αν και όπως είπε «ωριμάζουν τα πλαίσια».



Ο κ. Ζαρωτιάδης υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη στη νοοτροπία του συνεργάζεσθαι την οποία απέδωσε ως επί το πλείστον και στην αποτυχία μιας ολόκληρης τέτοιας εποχής που αναπτύχθηκε πριν χρόνια και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες.


«Οφείλουμε να ξανανακαλύψουμε την αναγκαιότητα της συνεταιριστικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για νέες συνεταιριστικές δομές με ανεξάρτητους ωστόσο πολλούς μικρούς παραγωγούς που θα μπορούν να συνεργάζονται χωρίς να χάνουν τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά. «Μιλάμε για συνεταιρισμούς που δεν θα ακυρώνουν την ιδιαιτερότητα του καθενός», εξήγησε ο κ. Ζαρωτιάδης στη βάση της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας ή καλύτερα όπως υπογράμμισε «συνεταιρισμός ανεξάρτητων παραγωγών».


«Όλα αυτά προφανώς απαιτούν μία θεσμική υποστήριξη» η οποία όπως εξήγησε θα εξασφαλίζει τον συνεργατικό ρόλο των πανεπιστημίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων εκπροσώπησης των παραγωγών ώστε να λειτουργήσουν όλοι μαζί προς αυτήν την κατεύθυνση, να δημιουργήσουν τις δομές και να δείξουν δυνατότητες δικτύωσης και συνεταιριστικής διαδικασίας που θα εφαρμόσουν όλα τα παραπάνω. Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζαρωτιάδης προσκάλεσε το κοινό στην τελευταία διάλεξη του φετινού κύκλου με θέμα «Κλιματική κρίση - Συνέπειες αυξημένων προσφυγικών ροών» που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Απριλίου στις 6 μμ και πάλι στο Κλειστό Θέατρο Συκεών με τον ίδιο και πάλι παρόντα μαζί με τον Δρ. Νομικής Θέμη Τζήμα, τον καθηγητή Νομικής Ανδρέα Τάκη και την καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών Μαρία Καβάλα.



Την εκδήλωση συντόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ειρήνη Καγιαμπίνη που ευχαρίστησε και εκ μέρους της διοίκησης τους δύο διακεκριμένους καθηγητές για τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους και τους συμμετέχοντες που τις παρακολούθησαν.