Οι γυναίκες είναι γεννημένες επιχειρηματίες αρκεί να το πιστέψουν με πάθος το βασικό συμπέρασμα της ημερίδας του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Πίσω στα Νέα15 Απριλίου 2024
Τι είπαν στους εκατοντάδες μαθητές που την παρακολούθησαν επιτυχημένες/νοι επιχειρηματίες για τα προσωπικά τους βιώματα στο χώρο του επιχειρείν αλλά και εξειδικευμένες/ οι επιστήμονες για τη σημασία της ενθάρρυνσης και της ενδυνάμωσης
Τελικά η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι μια μεγάλη πρόκληση με πολλές ευκαιρίες. Όπως ακριβώς επιχείρησε να την «δει» η ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και συγκεκριμένα το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου μάθησης του υπουργείου Παιδείας.
Οι γυναίκες μπορούν να τα κάνουν όλα, και φυσικά έχουν τη δυνατότητα να γίνουν επιτυχημένες επιχειρηματίες αρκεί να το πιστέψουν οι ίδιες, να είναι διατεθειμένες να εργαστούν με πάθος και ικανές να αντλούν χαρά και ικανοποίηση από τη δουλειά τους. Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα που βγήκε στο τέλος της ημερίδας που είχε στόχο να μυήσει στο επιχειρείν την καθεμία και τον καθένα που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και να χαράξει τη δική του πορεία.
Ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας που συντόνισε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών Νικολέττα Δαλάτση, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Θ. Δανιηλίδης καλωσόρισε «στο σπίτι τους» τους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των λυκείων που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.
Υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά πως οι δήμοι δεν είναι μόνο για να συλλέγουν τα απορρίμματα, να φροντίζουν για τις λακκούβες και για το κλάδεμα των δέντρων (είναι βέβαια και για αυτά) αλλά και για να καλύπτουν τα κενά που αφήνει η κλασσική ή τυπική εκπαίδευση όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Επισήμανε ότι «αυτή η διοίκηση προσπαθεί με κάθε ευκαιρία να δίνει βιωματικά μαθήματα στους αυριανούς πολίτες και υπενθύμισε τη ρήση του Καρόλου Μαρξ ο οποίος πριν από 150 χρόνια υποστήριξε ότι την ευημερία θα την έχουν αυτοί που θα έχουν στα χέρια τους τη γνώση.
Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη ευχαρίστησε για την παρουσία τους τουλάχιστον 500 μαθητές και μαθήτριες των λυκείων που προσήλθαν για να παρακολουθήσουν την ημερίδα, τόνισε την αξία της βιωματικής γνώσης και εκτίμησε ότι το επόμενο βήμα είναι η ενεργοποίηση του συμβουλίου νέων του δήμου Νεάπολης-Συκεών για να έχει η νεολαία λόγο στα κοινά.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν δύο μαθητές-μέλη του Ομίλου Επιχειρηματικότητας του Πειραματικού Λυκείου του ΠΑΜΑΚ ο οποίος έχει βραβευθεί σε διεθνή κλίμακα. Πρόκειται για έναν όμιλο που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2005 όταν κάποιοι από τα σημερινά μέλη του δεν είχαν καν γεννηθεί! Ο Απόστολος Κουλτούκης και η Ίρις Σωτηροπούλου, οι μαθητές-επιχειρηματίες που ανέλαβαν την παρουσίαση των επιτυχιών του Ομίλου, επικεντρώθηκαν στα συναισθήματα που δημιουργεί η συμμετοχή σε αυτόν όπως η χαρά, η αρμονία, η απόλαυση της δημιουργίας αλλά και η αίσθηση της ισότητας ή της αειφορίας σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική επιτυχία. Οι μαθητές έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ομάδα της Isometricks που σχεδίασε το ήδη βραβευμένο παιχνίδι wizzle και το οποίο διαγωνίζεται σε έναν ακόμη διεθνή διαγωνισμό στις 26 Απριλίου. Για το αν υπάρχει ισότητα στο επιχειρείν βέβαια, άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετική άποψη ακόμη κι αν πρόκειται για μαθητές/τριες. Σύμφωνα με τον Όμιλο Επιχειρηματικότητας του Πειραματικού του ΠΑΜΑΚ, το 50% των ανδρών πιστεύει πως υπάρχει. Την ίδια γνώμη έχει μόλις το 27% των γυναικών.
Στον κόσμο των… μεγάλων την εισαγωγή στη συζήτηση έκανε η Φανή Μπλιούμη, εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ η οποία μίλησε για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας στον κλάδο του εμπορίου, όπου, όπως είπε, δραστηριοποιείται το 28% των γυναικών επιχειρηματιών. Επισήμανε την ανάγκη υπέρβασης των στερεοτύπων, της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, και αναφέρθηκε στην σημασία της χρηματοδότησης αλλά και της στήριξης των γυναικών στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η Χρύσα Γρανούζη, Α’ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης έδωσε έναυσμα για συζήτηση με την τοποθέτησή της σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται καν οικονομική ενίσχυση αν έχει κάποιος το όραμα και τις ιδέες.
Μίλησε βιωματικά, αφού η ίδια με τον σύζυγό της σε πολύ νεαρή ηλικία έστησαν μία μικρή επιχείρηση κατασκευής δερμάτινων ειδών από το μηδέν. Μάλιστα η start up τους είχε έδρα ένα κατάστημα 15 τ.μ τις Συκιές ενώ σήμερα έχει εξελιχθεί και έχει ιδιόκτητη έδρα 5.000 τ.μ στα Λαγυνά με το 85% της παραγωγής τους να αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν. Η αρχική επιχειρηματική ομάδα που ξεκίνησε από τις Συκιές, η ίδια η κ. Γρανούζη και ο μετέπειτα σύζυγός της, επεκτάθηκαν σε μία ακόμη επιχειρηματική δραστηριότητα, τον πολυχώρο αναψυχής «Κτήμα Λίκνο» όπου δραστηριοποιούνται και οι δύο κόρες του ζευγαριού που εργάζονται μαζί τους. Για τη σημασία που έχει να βλέπεις την επιχείρηση σου ως προσωπική υπόθεση ήταν χαρακτηριστική η αναφορά της κ. Γρανούζη: «Εγώ και ο σύζυγός μου θεωρούμε ότι έχουμε τέσσερα παιδιά. Τα κορίτσια και τις επιχειρήσεις μας».
Ο Χάρης Λαλάτσης, Founder & Market Analyst IERAX ANALYTIX, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα η οποία αποδεικνύει περίτρανα πως άλλα θεωρούν σημαντικά προβλήματα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα οι ίδιες οι γυναίκες και άλλα οι άνδρες που φυσικά δεν τους «αγγίζουν» στην πράξη τα αρνητικά βιώματα των γυναικών. Για παράδειγμα, οι άνδρες στην πλειονότητά τους θεωρούν πρόβλημα για τις γυναίκες τα σεξιστικά σχόλια και οι γυναίκες το γεγονός ότι πληρώνονται λιγότερα από τους άρρενες συνάδελφους τους για να κάνουν την ίδια δουλειά.
Επιπλέον, παρουσίασε τα 10 σημαντικότερα tips που πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό του όποιος σκέφτεται να αρχίσει επιχειρηματική δραστηριότητα σε οποιοδήποτε τομέα. Δύο από αυτά είναι να έχει πάντα σχέδιο και να μην προσπαθεί να σκεφτεί κάτι πρωτότυπο. Αρκεί μία απλή φαινομενικά ιδέα που λύνει ένα πρόβλημα.
Στη συνέχεια η Βαλεντίνη Αμαραντίδου, Εταίρος και Διευθύντρια ανάπτυξης της Artion conferences and events, Case study, επιχείρησης διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδριακού τουρισμού αναφέρθηκε επίσης στην προσωπική της εμπειρία. Ίδρυσαν την Artion μαζί με την αδερφή της το 1995 με σημαντικότερο όπλο τους τις γνώσεις τους γύρω από τις νέες τεχνολογίες. Σε μία εποχή, είπε, που τα computers και το internet ήταν σε αρχικό στάδιο «είχαμε τις γνώσεις και τις σχετικές σπουδές και προχωρήσαμε». Παραδέχθηκε ότι σε μία χώρα που δεν είναι ευνοϊκή απέναντι στο επιχειρείν μπορεί να μην σε πιστέψει ούτε η ίδια η οικογένεια σου στην αρχή αλλά η επιτυχία σε τροφοδοτεί συνεχώς. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η επιχειρηματικότητα είναι μία και δεν μπορεί να χωρίζεται σε ανδρική και γυναικεία.
Από τον κλάδο της λογιστικής το «παρών» στις εργασίες έδωσε η Γεωργία Πετρίδου, Α’ Αντιπρόεδρος Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Θεσσαλονίκης, η οποία υπογράμμισε ότι καμία δουλειά δεν είναι εύκολη και έδωσε μία νότα αισιοδοξίας στους μαθητές που βρίσκονται σε αναζήτηση επαγγελματικής δραστηριότητας επισημαίνοντας και η ίδια ότι όλα γίνονται αρκεί να το θέλουμε. Σε ό, τι αφορά το επάγγελμά της υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανεργία αυτή τη στιγμή και διευκρίνισε ότι κάθε συνάδελφος ή συναδέλφισσά της μπορεί να εξελίξει την επιχείρησή του όπως ο ίδιος εκτιμά πως είναι καλύτερα ή του ταιριάζει περισσότερο.
Η Όλγα Τσιουρβά, Περιφερειακή διευθύντρια ΔΥΠΑ πρώην ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, η οποία ήρθε από τη Λάρισα για την ημερίδα προχώρησε σε μία μάλλον αναμενόμενη διαπίστωση. Αν γκουγκλάρουμε τη λέξη «επιχειρηματίας» θα συναντήσουμε μόνον άνδρες επιχειρηματίες. Για να τονίσει μάλιστα αυτή την πραγματικότητα θυμήθηκε ότι σε μία ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη θεσσαλική πρωτεύουσα με αντικείμενο το γυναικείο επιχειρείν οι ομιλητές του panel ήταν κυρίως άνδρες, μετατρέποντάς το σε…manel. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στην αξία της ενδυνάμωσης των γυναικών και κατέληξε τονίζοντας «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορείτε. Μπορείτε να τα καταφέρετε όλα».
Ίσως οι περισσότεροι στο άκουσμα του επωνύμου της επόμενης ομιλήτριας να βγάζουν το συμπέρασμα πως ήξερε εξαρχής ότι ήθελε να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση. Κι όμως η Μαρία Χούτου, συνιδιοκτήτρια της Εταιρείας «Χούτος Catering» αμφιταλαντεύτηκε πολύ μετά τις σπουδές της για το αν θα ακολουθούσε την οικογενειακή επιχείρηση που έχει ταΐσει πολύ κόσμο εδώ και 40 χρόνια. Συγκεκριμένα, 200 εργαζόμενοι ετοιμάζουν 20.000 φαγητού ημερησίως για ανθρώπους κάθε ηλικίας. Όπως η ίδια διευκρίνισε στην εξέλιξή της συνέβαλε σημαντικά η αλληλεπίδραση με συναγωνιστές και ανταγωνιστές, όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως η καθιέρωση του ή της επιχειρηματία έρχεται με πολλές θυσίες αλλά και μεγάλες χαρές οι οποίες σου τονώνουν την αυτοπεποίθηση. «Βέβαια χωρίς το πάθος δεν μπορεί να γίνει τίποτε ιδιαίτερα στην Ελλάδα που το επιχειρείν είναι ένα δύσκολο σπορ», κατέληξε η κ. Χούτου.
Ο Στέλιος Μπουλταδάκης, διευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Συκεών, αναφέρθηκε κυρίως στη διασύνδεση επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας επικεντρώνοντας την εισήγησή του σε όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος ή κάποια για τις ευκαιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού όταν ολοκληρώσει την επαγγελματική του εκπαίδευση. Και ο κ. Μπουλταδάκης από την εμπειρία του υποστήριξε πως είναι εμφανής η διαφοροποίηση των φύλων στην επιλογή των ειδικοτήτων, για παράδειγμα τα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας είναι δημοφιλή μεταξύ των γυναικών ενώ οι άνδρες προτιμούν τα ηλεκτρολογικά, ηλεκτρονικά κλπ. Βέβαια και σε αυτή την επιλογή είναι εμφανής η καλλιέργεια των στερεοτύπων από την πλευρά της οικογένειας κυρίως, όπως διευκρίνισε.
Τέλος η Κωνσταντίνα Καραγγέλη, Ψυχολόγος από το IASIS - Κέντρο Ημέρας Στήριξης της Οικογένειας Connect Family έκανε «ζουμ» στην ανάγκη ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και διασύνδεσης της γυναίκας με την αγορά εργασίας ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα εξάλειψης της έμφυλης βίας από την καθημερινή μας ζωή.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Λάζαρος Ωραιόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Απόστολος Παπάζογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Μηνάς Στιντσιούδης, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, οι τοπικοί σύμβουλοι Νεάπολης Σοφία Ιακωβίδου και Ιωάννα Ζαφειρίου, ο τοπικός σύμβουλος Συκεών Σίμος Ανταβαλής και ο τοπικός σύμβουλος Πεύκων Βασίλης Πολυτσίνος.
Παρόντες ήταν μαθητές από το ΕΠΑΛ Συκεών, το 2ο Λύκειο Συκεών, 1ο ΓΕΛ Νεάπολης, το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑΜΑΚ, το 1ο ΓΕΛ Συκεών, το 2ο ΓΕΛ Νεάπολης, το 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης, τα ΕΠΑΛ Νεάπολης και Ευόσμου, το ΣΑΕΚ Νεάπολης, το Νυχτερινό ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καθώς και πολλοί/λές άνεργοι/ες ωφελούμενοι/ες του Συμβουλευτικού Σταθμού Νεάπολης.
Στη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν έξι workshops: Δύο από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Δια Βίου Ανέλιξη, ένα από το Σωματείο Κομμωτών Θεσσαλονίκης, ένα από το SHE-Societyfor Help & Empowerment και από ένα έφεραν σε πέρας η ΔΟΜ και IRCHellas. Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, Hobby και Επιχειρηματικότητα και η Ίριδα-Κέντρο Γυναικών.
Επιπλέον, στο χώρο της ημερίδας υπήρχαν stand των εξής φορέων: Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου Μάθησης, ΠΥΞΙΔΑ Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. Δια βίου Ανέλιξη, Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ, IASIS - Κέντρο Ημέρας Στήριξης της Οικογένειας CONNECT FAMILY, ΑΡΣΙΣ, Junior achievement Greece, SHE-Societyfor Help & Empowerment, Ίριδα-Κέντρο Γυναικών, NAOMI, Odyssea.
Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν: Τα αρτοζαχαροπλαστεία «Magnolia fresh», «Μπάτσιος», «Σαν πετιμέζι», «Το παραδοσιακό», «Ψωμάκι-γλυκάκι» το «2310 SKG coffee and snacks» και το «Sweet wafer Σίμος Μπασματζίδης». Οι διοργανωτές τους ευχαριστούν για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.