ΛΕΠ δήμου Νεάπολης-Συκεών: «Καμπανάκι» για την κλιματική κρίση και από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νίκο Θεοδοσίου
Πίσω στα Νέα5 Απριλίου 2024
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η διαχείρισή της θα διαμορφώσει το μέλλον της ανθρωπότητας» τόνισε μιλώντας στο Κλειστό Θέατρο Συκεών ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ
«Καμπανάκι» κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς και για το χρόνο που (δεν) έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα έκρουσε μιλώντας στο ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο καθηγητής πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ Νίκος Θεοδοσίου.
«Η κλιματική κρίση και οι συνέπειές της είναι εδώ, τα δεδομένα συνεχώς μεταβάλλονται, το μέλλον της ανθρωπότητας δεν είναι προκαθορισμένο και θα εξαρτηθεί από τις δράσεις του ίδιου του ανθρώπου» τόνισε στην αρχή της εισήγησής του ο Νίκος Θεοδοσίου και πρόσθεσε: «Η αναθεώρηση του τρόπου σκέψης για την αντιμετώπιση των κινδύνων είναι επιβεβλημένη και δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω παράτασης του χρόνου. Πρέπει να αλλάξουν πολλά και πρέπει να αλλάξουν τώρα».
Όπως ανέφερε η απελευθέρωση αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη με συνέπεια την αλλαγή λειτουργίας των οικοσυστημάτων. Έτσι οι βροχοπτώσεις μειώνονται, οι καταιγίδες αυξάνονται, η θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής σε βασικά διατροφής για τον άνθρωπο όπως για παράδειγμα το λάδι και τα δημητριακά. Ο καθηγητής του ΑΠΘ επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Αφρική, την ανατολική Ασία και τη νότιο Αμερική είναι οριακή και υπάρχει άμεσος κίνδυνος ερημοποίησης περιοχών τους που μοιραία θα εντείνει και το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Αναφερόμενος σε μία ακόμη ακραία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω καταιγίδων τύπου Daniel και Ιανού με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα που προκάλεσαν σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην ίδια την χώρα μας σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Αττική, ο Νίκος Θεοδοσίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης και της ενημέρωσης προτείνοντας μεταξύ των άλλων την κατασκευή αστικών πάρκων (κήπων βροχής) τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν όχι μόνο το μέγεθος των πλημμυρών αλλά και την ρύπανση της θάλασσας.
Όπως επεσήμανε ότι την ίδια άποψη για τη σημασία αυτών των δύο παραγόντων είχε εκφράσει και ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα πρώην υπουργός εξωτερικών John Kerry, λέγοντας ότι το κόστος για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών επενδύσεων είναι τεράστιο αλλά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που θα κληθούμε να καταβάλουμε με μορφή αποζημιώσεων.
«Με το σκεπτικό αυτό φαίνεται ότι συμφωνεί και ο "Προφήτης" του Αρκά που αναφέρει ότι ο κόσμος δεν έχει ελπίδα όσο οι άνθρωποι αντί για αντιπλημμυρικά έργα φτιάχνουν κιβωτούς» κατέληξε ο Νίκος Θεοδοσίου.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης αφού ευχαρίστησε τον καθηγητή του ΑΠΘ για την αποδοχή της πρόσκλησης και τη συμμετοχή του στο ΛΕΠ υπενθύμισε ότι «η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να παραμείνει η πιο άρρωστη πόλη της Ευρώπης με τα αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια να απειλούν όχι μόνο την ποιότητα ζωής αλλά την ίδια τη ζωή».
Επανέλαβε την πρότασή του για μετεγκατάσταση της ΔΕΘ από το κέντρο της πόλης και τη δημιουργία στη θέση της πράσινου μητροπολιτικού πάρκου και πρόσθεσε ότι η υλοποίηση έργων στα αστικά κέντρα με χρήση οικολογικών υλικών ( όπως αυτά που χρησιμοποιούνται τώρα στο μεγάλο έργο οδοποιίας του δήμου στην Επταπυργίου) μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροκλίμα.