Δήμος και κάτοικοι σχεδιάζουν μαζί τη «Νέα-πόλη»: Εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού την Κυριακή για την ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στα «σύνορα» Νεάπολης και Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δήμος και κάτοικοι σχεδιάζουν μαζί τη «Νέα-πόλη»: Εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού την Κυριακή για την ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στα «σύνορα» Νεάπολης και Συκεών

2 Απριλίου 2024

Δήμος και κάτοικοι σχεδιάζουν μαζί  τη «Νέα-πόλη»: Εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού την Κυριακή για την ανάπλαση μιας μεγάλης περιοχής στα «σύνορα» Νεάπολης και Συκεών

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή προκειμένου να καταθέσετε τις δικές σας ιδέες με στόχο τη βέλτιστη αστική ανάπλαση όμορων περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Νεάπολης και Συκεών

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δίνει μεγάλη σημασία στον δημόσιο χώρο και την αναβάθμισή του όπως και στις γνώμες των δημοτών του, τους οποίους φροντίζει να ενημερώνει λεπτομερώς για κάθε του βήμα.


Με βάση αυτή τη φιλοσοφία την Κυριακή (7/4), από τις 11 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι στην αίθουσα Τέχνης του δημοτικού καταστήματος Νεάπολης (παλιό δημαρχείο) θα γίνει ένα εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού για την ανάπλαση της Νεάπολης με στόχο τη δημιουργία της «Νέας Πόλης». Η συζήτηση θα γίνει πάνω στην προμελέτη του έργου όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την αρχική διαβούλευση το 2022. Πρόκειται για ένα έργο πνοής που αποσκοπεί στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση και τελικά στην αστική αναζωογόνηση όμορων περιοχών των δημοτικών ενοτήτων Νεάπολης και Συκεών. Η περιοχή συμπεριλαμβάνει και τους άξονες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου σε μήκος 1,8 χλμ.


Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη περιοχές στη Νεάπολη περικλείονται από τις οδούς Αμασείας, Π. Τσαλδάρη, Ίμβρου, Ελ. Βενιζέλου, Ο. Πάλμε, Ρ. Φεραίου, Ελλησπόντου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θειρών, Γρ. Λαμπράκη, Γερμ. Καραβαγγέλη, Μητροπόλεως και στις Συκιές από τις οδούς Κομνηνών, Τριπόλεως, Σουρμενών, Ρ. Φεραίου, Ναυπάκτου, λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου, Θερμοπυλών, Τυρνάβου και Κρήτης.Το έργο προβλέπει ενίσχυση του πρασίνου και διαμόρφωση υπαίθριων δημόσιων χώρων, δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας καθώς και διεύρυνση, συμπλήρωση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων ώστε να επιτευχθεί η άνετη και ασφαλής κίνηση των πεζών. Παράλληλα, προβλέπονται υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων καθώς και του υπέργειου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κατασκευή υποδομών σταθμών ηλεκτροκίνησης, εγκατάσταση ευφυών εφαρμογών (για τους σηματοδότες, σημάνσεις και τον φωτισμό των οδών), ενώ προβλέπονται και στοιχεία αστικού εξοπλισμού (κάδοι, παγκάκια, φωτιστικά, κολωνάκια, πέργκολες) από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Το εργαστήρι της Κυριακής οργανώθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Νεάπολης και την ερευνητική μονάδα του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ με επικεφαλής την καθηγήτρια του τμήματος Γεωργία Ποζουκίδου. Φυσικά θα συμμετάσχει η μελετητική ομάδα του έργου «Νέα Πόλη – Αστική Αναζωογόνηση περιοχών των Δημοτικών Ενοτήτων Νεάπολης και Συκεών του δήμου Νεάπολης – Συκεών». 


Όπως τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, «σκοπός του εργαστηρίου είναι να λειτουργήσει ενημερωτικά και να αποτελέσει αφορμή συνέχισης του διαλόγου με τους πολίτες που άρχισε το 2022 ενθαρρύνοντας την εμπλοκή τους στην βέλτιστη δυνατή ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στόχος μας είναι η διαδικασία της Κυριακής να αποτελέσει ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εμπειριών πάνω στο μέλλον του αστικού τοπίου και την ποιότητα του δημοσίου χώρου της περιοχής».


Η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη υπογραμμίζει ότι «η βασική επιδίωξη της διοίκησης του δήμου και των εμπλεκόμενων αντιδημαρχιών είναι η δημιουργική συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό της πόλης τους στο πλαίσιο ενός διαδραστικού βιωματικού εργαστηρίου το οποίο θα επιδιώξουμε να αποτελέσει μία διαδικασία ουσιαστική και παραγωγική». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Στέλιος Γκατζές επικεντρώνεται στη σημασία που έχει η μεγάλη συμμετοχή στο κυριακάτικο εργαστήρι «έτσι ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η αρτιότερη ενημέρωση των δημοτών και το να ακουστούν περισσότερες ιδέες και απόψεις ώστε να γίνουν οι καλύτεροι δυνατοί συνδυασμοί και να προκύψει το καλύτερο αποτέλεσμα».  


Στο πλαίσιο της δράσης της Κυριακής θα παρουσιαστεί η προμελέτη όπως αυτή διαμορφώθηκε έπειτα από την αρχική τηλεδιαβούλευση προκειμένου να σχεδιαστούν παρέα με τους δημότες τα επόμενα βήματα.


Info: Το εργαστήριο απευθύνεται σε όλους και κυρίως στους κατοίκους της περιοχής της ανάπλασης.


Δηλώσεις συμμετοχήςhttps://forms.gle/WSM8dpNu9vr4BYsXA.