Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη προσομοίωση ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη προσομοίωση ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

1 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη προσομοίωση ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες ετών… 16 πρότειναν λύσεις για την απασχόληση, την ισότητα των δύο φύλων και τις ίσες ευκαιρίας στην εκπαίδευση

Τρεις επιτροπές μαθητών και μαθητριών της Α’ Λυκείου συνεδρίασαν υπό την επίβλεψη συνομήλικών τους παρατηρητών και βρήκαν λύσεις για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αυτή την χρονική περίοδο τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι 16χρονοι και 16χρονες έμαθαν από πρώτο χέρι πώς τίθενται επί τάπητος τα σημαντικά ζητήματα στο ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του και πως προτείνονται οι λύσεις στις χώρες-μέλη. Συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΕΠΑΛ Συκεών ασχολήθηκαν με την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑΜΑΚ συζήτησε για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των δύο φύλων, το 1ο ΓΕΛ Συκεών εμβάθυνε στο ευαίσθητο θέμα των μειωμένων ευκαιριών μάθησης και της διαγενεακής φτώχειας. Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες από το 1ο ΕΠΑΛ Νεάπολης ανέλαβαν ρόλο παρατηρητών και στις τρεις συνεδριάσεις.







Οι εργασίες άρχισαν παρουσία των μαθητών και των μαθητριών από τέσσερα λύκεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στη Νεάπολη όπου τους επίδοξους ευρωβουλευτές και ευρωβουλεύτριες υποδέχθηκαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη, η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών Νικολέττα Δαλάτση και η Άλκηστη Γιώγιου εκ μέρους του Move it. 



Ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης καλωσορίζοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν ο πρώτος πανελλαδικά ο οποίος ανέλαβε ανάλογη πρωτοβουλία με τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων και ευχαρίστησε τα εκπαιδευτήρια «Μαντουλίδη» τα οποία βοήθησαν στη διοργάνωση με την τεχνογνωσία που διαθέτουν με βάση την πείρα τους στις προσομοιώσεις συνεδρίασης του ευρωκοινοβουλίου. Τόνισε ότι η σημερινή πρωτοβουλία είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειωθούν οι νέοι με την ενασχόληση με τα κοινά και τους μίλησε για την πρόθεση της διοίκησης να αναβιώσει το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας σε έναν δήμο που καλλιεργεί με κάθε τρόπο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα κοινά.



Εξειδικεύοντας τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμμετέχει ενεργά κάποιος στα δρώμενα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ως παράδειγμα τον εθελοντισμό και συγκεκριμένα τις εθελοντικές ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών που λειτουργούν στο δήμο όπως η ΕΔΟΜΑΚ και Τα Αρκούδια και τους ενθάρρυνε να μάθουν λεπτομέρειες για τη συμμετοχή τους σε αυτές.


Τον γενικό συντονισμό της όλης δράσης είχε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Νεάπολης- Συκεών Νικολέττα Δαλάτση, συνδιοργανώτρια ήταν η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια βίου μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την καθοδήγηση της αστικής μη- κερδοσκοπικής εταιρείας MOVE IT (http://www.moveit-org.com/). Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών και των μαθητριών για την ενασχόληση με τα κοινά, η ενημέρωσή τους για τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προώθηση των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης, μέσω της κατανόησης του έργου και του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Στην άρτια προετοιμασία της εκδήλωσης συνέβαλαν οι διευθυντές των σχολείων που συμμετείχαν και συγκεκριμένα ο Στέλιος Μπουλταδάκης του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών, ο Ζουμπούλης Παπαπαρασκευάς του 1ου ΓΕΛ Συκεών, η Ελένη Μούζουρα του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Ακύλας Νικολακούδης του 1ου ΕΠΑΛ Νεάπολης. Επίσης ο διευθυντής του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης Θανάσης Φροσύνης συνέβαλε στη διασφάλιση της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων. Στην ημερίδα εκτός των διευθυντών συμμετείχαν και πολλοί καθηγητές των λυκείων όπως και ο υποδιευθυντής του 1ου ΓΕΛ Συκεών Γρηγόρης Σταυρίδης.




Στην έναρξη της ημερίδας έδωσαν επίσης το «παρών» οι αντιδήμαρχοι Παιδείας και Οικονομικών Μιχάλης Βουλγαρίδης και Λάζαρος Ωραιόπουλος αντιστοίχως, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Απόστολος Παπάζογλου και η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.



Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν το σύγχρονο καφενείο «Το Σταυροδρόμι» και η γκοφρετοποιία «Sweetwafer».