Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Βασικό διακύβευμα για όλη την Ευρώπη το φετινό θέμα του ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία και την αναζήτηση λύσεων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Βασικό διακύβευμα για όλη την Ευρώπη το φετινό θέμα του ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία και την αναζήτηση λύσεων

29 Μαρτίου 2024

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Βασικό διακύβευμα για όλη την Ευρώπη το φετινό θέμα του ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία και την αναζήτηση λύσεων

Ο πρόεδρος και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έριξαν χθες φως στους τρόπους με τους οποίους το περιβάλλον επηρεάζει την υγεία παιδιών και ενηλίκων

Την ανάγκη όλοι οι φορείς της δημόσιας ζωής που έχουν μερίδιο της ευθύνης, όπως οι δήμοι και η πανεπιστημιακή κοινότητα, να εστιάσουν στην πρόβλεψη και την προετοιμασία αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης εξέφρασε χθες από το βήμα του ΛΕΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και διευθυντής του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ. Ο κ. Σαρηγιάννης συνεχάρη το δήμο Νεάπολης-Συκεών που είχε την ευαισθησία να οργανώσει έναν ενημερωτικό κύκλο ανάλογης θεματικής, καθώς όπως είπε «αυτό πράγματι είναι το βασικό διακύβευμα για την επόμενη τουλάχιστον 20ετία για όλη τη χώρα, την Ευρώπη και ίσως και για όλο τον κόσμο».



«Οι δράσεις κοινωνικής διάστασης ίσως είναι οι πιο σημαντικές για να λύσουμε το πρόβλημα» πρόσθεσε. Παράλληλα, επισήμανε την έλλειψη προετοιμασίας που υπάρχει στο σύστημα υγείας της χώρας το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πίεση που φέρνει η κλιματική κρίση υπενθυμίζοντας τη δραματική κατάσταση που επικράτησε στη Θεσσαλία με το χτύπημα του Ντάνιελ.


Αναγκαιότητα είναι η καθιέρωση προληπτικών πολιτικών επισήμανε ο καθηγητής εστιάζοντας στην ευαλωτότητα του οργανισμού των παιδιών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 80 εκατ. παιδιά εκτίθενται σε τουλάχιστον 6 από τους επικαλυπτόμενους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους: τα κύματα καύσωνα, τους κυκλώνες, την υπερχείλιση ποταμών και ακτών, την έλλειψη νερού, τα λοιμώδη νοσήματα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, την έκθεση σε μόλυβδο. «Πρέπει να λάβουμε μέτρα διότι δεν πρέπει να υποσκάπτουμε το μέλλον των παιδιών μας» προειδοποίησε ο κ.Σαρηγιάννης.


Ο καθηγητής εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν τις συμπεριφορές ανθρώπων και ολόκληρων λαών όπως προκαλώντας ακόμη και μετακινήσεις πληθυσμών σε ασφαλέστερες περιοχές. «Αυτή η λύση συζητιέται και για χωριά στη Θεσσαλία» ανέφερε. Σε σχέση με την αφρικανική σκόνη που έπληξε τη χώρα μας ο καθηγητής μίλησε για πρωτοβουλίες και μέτρα που μπορούν να λάβουν οι φορείς εφαρμόζοντας για παράδειγμα ασκήσεις ετοιμότητας όπως γίνεται για τους σεισμούς. «Θα μπορούσαν τα παιδιά να φοράνε μάσκα» είπε για παράδειγμα, επισημαίνοντας ότι είναι ευθύνη του συστήματος Υγείας να μεριμνά γι’ αυτό. «Το κανονιστικό πλαίσιο για τέτοια συνθήκη υπάρχει, αλλά πρέπει να ενεργοποιηθεί και να εφαρμόζεται» υπογράμμισε.


Συμπλήρωσε τέλος ότι από την πλευρά τους οι δήμοι προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά στα σχολεία μπορούν να τοποθετήσουν π.χ φίλτρα ενεργού άνθρακα στις βρύσες. Αναφέρθηκε ακόμη στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε «να μπλοκάρουμε τις μεταδοτικές ασθένειες που φέρνει η κλιματική κρίση» ενώ χρήσιμο όπως εξήγησε είναι το κομμάτι της ψυχικής υγείας καθώς «η κλιματική κρίση φέρνει αλλαγές που δεν είναι εύκολο να τις αντιμετωπίσουν παιδιά και ενήλικες».


Από την πλευρά του ο Σπύρος Καρακίτσιος διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών εστίασε στο μεθοδολογικό πλαίσιο για την μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δημιουργεί το οξειδωτικό στρες που ανάλογα με την ηλικία επηρεάζει άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το άσθμα επιδεινώνεται όταν στην ατμόσφαιρα αιωρείται γύρη η οποία συνδέεται και με άλλες παθήσεις. «Σε συνθήκες καύσωνα ένας άνθρωπος που πάσχει από διαβήτη διαχειρίζεται πιο δύσκολα την κατάσταση», πρόσθεσε και εξήγησε ότι σε τέτοιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να συνεργαστούν με τις αρχές σε μία εκκένωση χώρου, κτηρίου κ.α. Για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ενοχοποιείται και η κατανάλωση κρέατος από τον άνθρωπο σημείωσε ο ερευνητής που συνέστησε στροφή σε πιο λιτή διατροφή. Ως προς τη σύσταση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα διευκρίνισε ότι τα πιο μικρά σωματίδια που παράγονται για παράδειγμα από την καύση βιομάζας ή πετρελαίου είναι πιο βλαβερά για την υγεία μας καθώς εισχωρούν πιο βαθιά στα ανθρώπινα όργανα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το 2012 η καύση βιομάζας είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων στη χώρα μας κατά 240-250 άτομα.



Βάσει πρόβλεψης, λόγω της σταδιακής αντικατάστασης ντιζελοκίνητων οχημάτων στην Αθήνα θα αποφευχθούν έως το 2030 πάνω από 5 χιλ. θάνατοι συνανθρώπων μας. «Φυσικά και στη διάρκεια των έργων του fly over στη Θεσσαλονίκη οι ρύποι που εκλύονται στην περιοχή μας αυξάνονται δραματικά» επισήμανε ο ομιλητής. Τέλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό έργο Herbanome το οποίο συντονίζει η ομάδα του καθηγητή Σαρηγιάννη στο ΑΠΘ και εστιάζει στην καλύτερη μελέτη ανεύρεσης λύσεων τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο για την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους φορείς και πολίτες μπορούν να συνδράμουν ώστε τα μέτρα που θα προτείνονται, δοκιμάζονται και εφαρμόζονται να έχουν μία ευρύτερη αποδοχή.


Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους δύο επιστήμονες για την παρουσία τους και εστίασε στο γεγονός ότι οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης έχουν κοινωνικό, μορφωτικό και ταξικό πρόσημο και ανάλογα με το που εντάσσεται ο κάθε πληθυσμός πλήττεται με αντίστοιχη ένταση. Υπενθύμισε τις δράσεις που αναλαμβάνει ο δήμος μας στη βάση της αύξησης του πρασίνου στην περιοχή μας με τις χιλιάδες φυτεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη «έτσι ώστε στο βαθμό που περνάει από το χέρι μας να βοηθήσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος» ενώ αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα μεταφοράς των χώρων της ΔΕΘ στη Σίνδο προκειμένου να προστεθεί στην Θεσσαλονίκη ένα δεύτερο μητροπολιτικό πάρκο που τόσο έχει ανάγκη το πολεοδομικό συγκρότημα μετά από αυτό που δημιουργείται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά. Κλείνοντας ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον θάνατο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη ο οποίος πέρυσι συμμετείχε ως πρώτος ομιλητής στον κύκλο του ΛΕΠ με θέμα τα γεωστρατηγικά και τα εθνικά θέματα. «Χθες έφυγε από τη ζωή ένας οραματιστής, ένας ανιδιοτελής πατριώτης αγωνιστής. Ήταν ο εμπνευστής του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου να καθιερωθεί Ημέρα μνήμης για τα θύματα» κατέληξε ο κ. Δανιηλίδης εκφράζοντας τη θλίψη του για το χαμό του πολιτικού και συγγραφέα.



Στην χθεσινή εκδήλωση του ΛΕΠ το οποίο συντονίζει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ειρήνη Καγιαμπίνη, παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Στέλιος Γκατζές, Ιωάννης Ζαρίφης, Απόστολος Συμεωνίδης, Παρή Γενίτσαρη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σοφία Ανδριανίδου, Θανάσης Δεντσικιώτης, Μηνάς Στιντσιούδης, Απόστολος (Πεϊνλόγλου) Παπάζογλου, Στέλιος Ρουμελιώτης και οι τοπικές σύμβουλοι Συκεών Ρένα Αυγερινού και Αγίου Παύλου Αλεξάνδρα Βόζιου. Ακόμα την εκδήλωση παρακολούθησαν οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές του ΣΑΕΚ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, θεματική «Διατροφή- Εργοθεραπεία», οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου ΣΔΕ Θεσσαλονίκης στη Νεάπολης και πλήθος κόσμου.