Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down δίνοντας τέλος στα στερεότυπα

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down δίνοντας τέλος στα στερεότυπα

21 Μαρτίου 2024

Στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down δίνοντας τέλος στα στερεότυπα

Ωφελούμενες και ωφελούμενοι των ΚΔΑΠ-μεΑ και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης έστειλαν το μήνυμα της ημέρας που είναι  Δώστε τέλος στα στερεότυπα (End the stereotypes)

Κάρτες από ανακυκλώσιμο χαρτί που κατασκευάζουν οι ίδιοι οι ωφελούμενοί τους μοίρασαν συμβολικά για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down τα ΚΔΑΠ μεΑ Νεάπολης - Συκεών και οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).



Στην αλληλεπίδραση που είχαν με τον κόσμο και την επικοινωνία με όσες και όσους στάθηκαν λίγα λεπτά στην πλατεία Ειρήνης, οι νέοι και οι νέες με σύνδρομο Down που συμμετέχουν στα ΚΔΑΜ μεΑ του δήμου ή διαμένουν στις ΣΥΔ επιχείρησαν να εξηγήσουν ότι με στην κατάλληλη εκπαίδευση και στήριξη από το περιβάλλον τους μπορούν να είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας.



Ούτως ή άλλως ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι από τους πρώτους πανελλαδικά με συγκεκριμένη πολιτική και ανεπτυγμένες δομές για τα ΑμεΑ και οι δραστηριότητες στις οποίες αυτά τα άτομα συμμετέχουν είναι συνεχείς και απλώνονται σε διάφορα επίπεδα, τονίζει η προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης της ΚΕΥΝΣ Κατερίνα Ζαγρή η οποία συνόδευσε σήμερα τους συμμετέχοντες στη δράση.


«Η σημερινή μέρα είναι για εμάς μια ευκαιρία να απευθυνθούμε στους συμπολίτες μας μεταφέροντας το μήνυμα της συμπερίληψης των ατόμων με σύνδρομο Down αλλά και όλων των ΑμεΑ και της κατάργησης των στερεοτύπων» δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης και προσθέτει: «Με αυτή τη λογική λειτουργούν τα ΚΔΑΠ μεΑ του δήμου και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κοινωνική μας πολιτική η οποία πέρα από το σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει συνεχίζεται με σχέδιο, όραμα και προτεραιότητα τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων και των οικογενειών τους».


Λίγα λόγια για την ημέρα


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down (World Down Syndrome Day) καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η συγκεκριμένη ημερομηνία 21/3 επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος χρωμοσωμάτων).


Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Άγγλο ιατρό John Langdon Down, ο οποίος πρώτος το περιέγραψε το 1866. Σκοπός της ημέρας είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο Σύνδρομο Down. Απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων, για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία ως ισότιμων μελών της. Φέτος, το μήνυμα της ημέρας είναι Δώστε τέλος στα στερεότυπα (End the stereotypes).