Αυλαία για τη «Βαλκανική Πλατεία» με απόλυτη επιτυχία!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αυλαία για τη «Βαλκανική Πλατεία» με απόλυτη επιτυχία!

12 Σεπτεμβρίου 2022

Αυλαία για τη «Βαλκανική Πλατεία» με απόλυτη επιτυχία!

Κι αυτή η «Βαλκανική Πλατεία» ήταν πράγματι μια πλατεία ειρήνης και φιλίας των βαλκάνιων λαών

Σίμος Δανιηλίδης: Κάθε χρόνο ο μεγάλος αυτός θεσμός γίνεται όλο και πλουσιότερος εκφράζοντας με επιτυχία το βαθύτατο πνεύμα του που είναι η προώθηση της ειρήνης και της φιλίας των λαών των Βαλκανίων

«Βρίσκω το φεστιβάλ σας πολύ ενδιαφέρον κατ’ αρχήν. Όλες οι προσκλήσεις που έχετε κάνει και από ξένα κράτη είναι πολύ σπουδαία δουλειά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Ήταν ένα θέατρο πολύ ωραίο, πολύ γλυκό κι ένα κοινό καταπληκτικό. Ήταν από τις ωραιότερές μας βραδιές».


Η δήλωση αυτή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, που έγινε μετά τη μοναδική συναυλία της στο κατάμεστο και παλλόμενο Δημοτικό Κλειστό Θέατρο Νεάπολης, στο πλαίσιο της «Βαλκανικής Πλατείας 2022», αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που κυριάρχησε στο σύνολο των μουσικών εκδηλώσεων, και οι οποίες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.


Η αυλαία της «Βαλκανικής Πλατείας», ωστόσο, έπεσε χθες βράδυ με τον πλέον ανέλπιστο τρόπο καθώς η βροχή «επέβαλε» τη διακοπή της εμβληματικής μουσικο-χορευτικο-θεατρικής παράστασης που ανέβασε επί σκηνής το SykiesFest, και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Περισσότεροι από 150 χορευτές και ηθοποιοί, με τη μεγάλη ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, σε κλίμα συγκίνησης ξεκίνησαν να ξετυλίγουν στιγμές της ιστορίας και «Ό,τι απέμεινε στη μνήμη» μέσα από το βίωμα μιας οικογένειας προσφύγων, που κατέληξε στις Συκιές, αλλά η ξαφνική επιδείνωση του καιρού δεν επέτρεψε την ολοκλήρωσή της, προς απογοήτευση των εκατοντάδων θεατών που κατέκλυσαν το θέατρο.


Ο γενικός απόηχος, πάντως, που αφήνει πίσω της η φετινή 23η «Βαλκανική Πλατεία», η οποία διοργανώθηκε από τον δήμο Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με την Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, και με την υποστήριξη-χορηγία του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα θετικός και ευχάριστος, όπως αυτό εκφράστηκε από τις χιλιάδες των επισκεπτών που καθημερινά επισκέπτονταν τους χώρους των περιπτέρων και παρακολούθησαν τις διάφορες εκδηλώσεις, είτε χορευτικές τοπικών συλλόγων είτε γευσιγνωσίας συλλόγων της κυπριακής και αλβανικής κοινότητας, είτε παρακολούθησαν κατά εκατοντάδες τις μουσικές συναυλίες, είτε συμμετείχαν καθημερινά κατά χιλιάδες, γονείς και παιδιά, στην Παιδική Σκηνή.


Πιστή στο πνεύμα της…


Κι αυτή η «Βαλκανική Πλατεία», όπως εκφράστηκε από τους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα, τον Umut Gultekin και τη Sena Erkoc του τουρκικού συγκροτήματος Grup Yorum, αλλά και το κλίμα που δημιούργησαν με το ιδιαίτερο περιεχόμενό τους οι συναυλίες της Σαβίνας Γιαννάτου, της Darina Zlatkova και των VIDAM (Βουλγαρία) και της Juliana Pasha (Αλβανία), ήταν πράγματι μια πλατεία ειρήνης και φιλίας των βαλκάνιων λαών.


Αυτό ενισχύθηκε και από την παρουσία των περιπτέρων τοπικών συλλόγων και φορέων, αλλά κυρίως διεθνών Οργανισμών, μεταξύ των οποίων η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η οργάνωση κατά του ρατσισμού, το «Χαμόγελο του Παιδιού», το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», η ΕΔΥΕΘ, κ.ά.


«Κάθε χρόνο η ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ γίνεται όλο και πιο πλούσια όλο και πιο αντιπροσωπευτική του βαθύτατου πνεύματος που την έχει καταξιώσει όχι μόνο στη συνείδηση των συμπολιτών μας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ευρύτερη όμορη περιοχή των Βαλκανίων. Το αποδεικνύουν οι συμμετοχές των καλλιτεχνών και των μουσικών σχημάτων, το αποδεικνύει η αθρόα συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις. Αυτόν τον μεγάλο θεσμό του πολιτισμού και της τέχνης δεν θα σταματήσουμε να τον αναβαθμίζουμε διαρκώς και να τον εμπλουτίζουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Είναι ένας κύκλος εκδηλώσεων που κάθε χρόνο γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη επιτυχία, ασχέτως αν κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, δεν θέλουν να το παραδεχθούν και να το ομολογήσουν», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χθεσινό του χαιρετισμό ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ευχαριστώντας «τους πάντες, ανεξαρτήτου ηλικίας, που με τη συμμετοχή τους στις διάφορες εκδηλώσεις έστειλαν ηχηρό μήνυμα της αίγλης που ασκεί ο θεσμός», και ανανεώνοντας το ραντεβού όλων στην 24η «Βαλκανική Πλατεία», η οποία θα είναι «ακόμη πιο πλούσια, ακόμη πιο ενδιαφέρουσα», όπως είπε.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) Δημήτρης Απατσίδης εξήρε «τον αγώνα και την ακατάβλητη προσπάθεια όλων των εργαζομένων και των εθελοντών που επί μήνες, υπερβάλλοντας εαυτούς, και πασχίζοντας νυχθημερόν, δημιούργησαν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να γνωρίσει και η φετινή ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ μεγάλη επιτυχία».

Φωτογραφίες