Αυτή την Κυριακή έχουμε φυτεύσεις στο Βρώσιμο δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αυτή την Κυριακή έχουμε φυτεύσεις στο Βρώσιμο δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών

1 Μαρτίου 2024

Αυτή την Κυριακή έχουμε φυτεύσεις στο Βρώσιμο δάσος του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Καλούνται όλοι, δημότες και μη, ανεξαρτήτως ηλικίας να φορέσουν ρούχα και παπούτσια που δεν πειράζει να λερωθούν και να περάσουν μια διαφορετική μέρα στην περιοχή Στρεμπενιώτη

Η πρώτη Κυριακή αυτού του Μάρτη θα μείνει αξέχαστη για το δήμο Νεάπολης-Συκεών αφού θα είναι πράσινη και… βρώσιμη. Από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα θα γίνουν φυτεύσεις με τη συμμετοχή όλων όσων θέλουν να συμμετάσχουν αφού προηγηθεί ο διαχωρισμός σε ομάδες. Ενδιάμεσα θα γίνουν εργαστήρια για την περμακουλτούρα, διάλειμμα για φαγητό και η δράση θα συνεχιστεί με φυτεύσεις. Μετά την ολοκλήρωση των σταδίων συμμετοχικού σχεδιασμού, ο δήμος σε συνεργασία με τη Μαμαγαία και το Cob.gr καλούν τους δημότες αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στην κυριακάτικη… σπορά.


Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Ελ. Βενιζέλου στην περιοχή Στρεμπενιώτη και επιλέχθηκε για τη δημιουργία του πρώτου βρώσιμου δάσους της Θεσσαλονίκης.


Οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 04/03 με πρωταγωνιστές τα μέλη της σχολικής κοινότητας του 5ου Γυμνασίου Νεάπολης σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης Συκεών και άλλα σχολεία και ομάδες της περιοχής. 


Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Μαρτίου (Δράση ανοιχτή στο κοινό):


Διάρκεια δράσης: 09.00-18.00


09.00 - 09.30: Προσέλευση


09.30-11.00: Εργαστήριο εισαγωγής στην Περμακουλτούρα με τον Χρήστο Κοντομάνο


11.00-11.15: Διαχωρισμός σε Ομάδες εργασίας


11.15-15.00: Εργασίες φύτευσης


15.00 - 16.00: Διάλειμμα Μεσημεριανού


16.00-18.00: Εργασίες φύτευσης, Κλείσιμο δράσης


Δηλώστε συμμετοχή στη δράση συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

https://forms.gle/F8hp1FBBMe2kPYVN8


Όσοι και όσες θα λάβουν μέρος θα χρειαστούν ρούχα και παπούτσια που δεν πειράζει να λερωθούν, και καλούνται να φέρουν τα δικά τους σπιτικά σνακ για να τα μοιραστούν με την κοινότητα στη διάρκεια των εργασιών. Στις πράσινες δράσεις είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε και να υιοθετούμε τρόπους για να περιορίζουμε όσο περισσότερο γίνεται την παραγωγή απορριμμάτων. Έτσι, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες παροτρύνονται να φέρουν μαζί τους το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού τους, καθώς και ένα επαναχρησιμοποιούμενο σκεύος για να σερβιριστούν στο συλλογικό γεύμα.


Οι δράσεις είναι ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους πολίτες από όλη τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να είναι προϋπόθεση η συμμετοχή σε προηγούμενες συναντήσεις. Ειδικά, οι δημότες και οι κάτοικοι του δήμου Νεάπολης-Συκεών καλούνται να συμμετέχουν ενεργά στο εγχείρημα «αγκαλιάζοντας» το νέο αστικό τροφοπαραγωγικό αλσύλλιο που θα στολίσει την περιοχή τους.


Το Βρώσιμο Δάσος δημιουργείται από το δήμο Νεάπολης-Συκεών και τη Μαμαγαία σε συνεργασία με το cob.gr, στο πλαίσιο του έργου “Green Sustainable Paths / Πράσινα Βιώσιμα Μονοπάτια: Συνδέοντας το Σχολείο και τη Γειτονιά μέσω της συνδημιουργίας ενός κοινοτικού Βρώσιμου Δάσους”. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός αστικού αλσυλλίου με καρποφόρα δέντρα και φυτά που θα λειτουργήσει ως σημείο σύνδεσης και αλληλεπίδρασης της τοπικής σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς. Ο χώρος όπου δημιουργείται το δάσος θα αποτελέσει, επίσης, τόπο βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης των μαθητών και μαθητριών με την πορεία της διατροφικής αλυσίδας και την οικοσυστημική διαχείριση. Οι κάτοικοι και τα μέλη της σχολικής κοινότητας συμμετείχαν και συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια προετοιμασίας, σχεδιασμού, υλοποίησης και φροντίδας του δάσους ακολουθώντας τις αρχές της αειφορικής καλλιέργειας (ή περμακουλτούρας), μέσω εκπαιδευτικών και συμμετοχικών εργαστηρίων, σεμιναρίων και δράσεων πεδίου.