Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Καινοτόμο Πρόγραμμα ‘Υιοθέτησε ένα δέντρο’(Adopt a Tree)
Πίσω στα Νέα4 Οκτωβρίου 2022
Περισσότερα από 400 δένδρα αναζητούν … οικογένεια
♦ Γρήγορα και απλά συμμετέχουμε όλοι μαζί για την προστασία του Περιβάλλοντος ♦ Σίμος Δανιηλίδης: «Άλλη μία ‘πράσινη’ καινοτομία στα χέρια των συμπολιτών μας. Πολύτιμη και αναγκαία η συνδρομή όλων μας»
Περισσότερες από 400 δαμασκηνιές, ιβίσκοι, ροδιές, μανόλιες, αμυγδαλιές, φλαμουριές, ελιές, αχλαδιές, ακακίες, σφένδαμοι, πλατανομουριές, λιγούστρα, λαγκεστρέμια, σοφόρες, σφενδάμια, φραξοί και κατάλπες, και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Συκεών, Πεύκων και Αγίου Παύλου, είναι διαθέσιμα προς … ‘υιοθεσία’, εύκολα, γρήγορα και απλά, μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής Novoville.
Πρόκειται για το πρόγραμμα “Adopt-A-Tree/ Υιοθέτησε ένα δέντρο”, με το οποίο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών συνεχίζει να καινοτομεί, και μέσω της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος υλοποιεί μια νέα δυναμική παρέμβαση για την προστασία και την ενίσχυση του πρασίνου και τη βελτίωση και ποιοτική αναβάθμιση του μικροκλίματος στο σύνολο του δήμου, ζητώντας την πολύτιμη συμμετοχή των πολιτών στη δράση, με απλό, εύκολο και έξυπνο τρόπο.
Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, την οποία οι δημότες χρησιμοποιούν ήδη με επιτυχία για να υποβάλλουν αιτήματα καθημερινότητας στις δημοτικές υπηρεσίες. Kάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει εύκολα στη δράση, υιοθετώντας και ποτίζοντας ένα δέντρο στην περιοχή όπου ζει ή εργάζεται.
Για να υιοθετήσετε το δέντρο σας, αρκεί να ακολουθήσετε 4 απλά βήματα:
1. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή Novoville για Android συσκευές από το Google Play και για iOS συσκευές από το App Store
2. Πατήστε το κουμπί ‘Υιοθέτησε ένα δέντρο’ στην αρχική οθόνη για να δείτε τα διαθέσιμα δέντρα.
3. Βρείτε ένα δέντρο κοντά σας ζουμάροντας στο χάρτη. Πατήστε πάνω του για να μάθετε περισσότερα και υιοθετήστε το επιλέγοντας ‘Υιοθέτησέ με!’
4. Κάθε φορά που το ποτίζετε, ενημερώστε την εφαρμογή πατώντας το κουμπί ‘Πότισα το δέντρο μου!’
Στη συνέχεια, θα λαμβάνετε υπενθυμίσεις όταν είναι αναγκαίο να ποτίσετε το δέντρο σας ξανά. Μπορείτε να υιοθετήσετε έως τρία δέντρα, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των δημοτών που μπορούν να υιοθετήσουν ένα συγκεκριμένο δέντρο είναι έως τρεις.
Πολύτιμη και αναγκαία η συνδρομή των συμπολιτών μας
«Ο δήμος μας προβαίνει σε άλλη μια “πράσινη” καινοτομία, με τη βοήθεια έξυπνων ψηφιακών λύσεων, καθώς η προστασία και η αύξηση του αστικού πρασίνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και των παιδιών μας. Το Περιβάλλον, άλλωστε, το δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να το προστατέψουμε» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια και η τελευταία πόλη στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε κάθε κάτοικο αναλογούν μόλις 2,14 τ.μ., όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ως ελάχιστο όριο τα 9 τ.μ./κ.».
«Στο πλαίσιο αυτό», επεσήμανε ο δήμαρχος «φυσικά, δεν θα μπορούσα, να μην αναφερθώ και στην απόφαση που πρέπει να ληφθεί για τη μεταφορά της ΔΕΘ στον συγκεκριμένο χώρο που έχει προταθεί στη Σίνδο. Πρόκειται για ένα καρκίνωμα στην καρδιά της πόλης που πρέπει να απομακρυνθεί. Η διατήρηση της στο κέντρο, μπορεί να χαρακτηριστεί έως και εγκληματική, αν αναλογιστούμε τα στοιχεία που κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, με την πυκνή δόμηση και τις κακές συνθήκες κυκλοφορίας να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η πόλη μας, για να ανασάνει, χρειάζεται πράσινο».
Όπως προσθέτει ο δήμαρχος «ο δήμος μας δίνει σταθερά τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος με μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων, μέσα από την αύξηση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, που αναβαθμίζονται με τη δημιουργία βιοκλιματικών πάρκων αναψυχής, όπως επίσης και τη δημιουργία των πράσινων δωμάτων στις ταράτσες των δημοτικών κτιρίων, αλλά και μέσα από τον 16ο Διαγωνισμό του δήμου μας για το ομορφότερο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο, τον μεγάλο φιλοπεριβαλλοντικό θεσμό μας που επανήλθε μετά από απουσία ετών. Πρότασή μας, μάλιστα, και προς τους άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης είναι ο θεσμός να αποκτήσει μητροπολιτικό χαρακτήρα για ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων».
«Στον αγώνα μας αυτό» τονίζει ο κ. Δανιηλίδης «είναι πολύτιμη αλλά και αναγκαία η συνδρομή των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας του αστικού πρασίνου και της επιβίωσης των δέντρων και των φυτών μας. Με τη σύμπραξη των συμπολιτών μας, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερος κόπος και χωρίς καθόλου κόστος από μεριάς τους, μπορούμε όλοι μαζί να ενισχύσουμε το αστικό πράσινο, να βελτιώσουμε το μικροκλίμα της περιοχής μας και να αυξήσουμε τα ευεργετικά οφέλη που μας προσφέρει».
Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη σημειώνει ότι «Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα που επιθυμούμε να λειτουργήσει ως εργαλείο και ως μία ‘εκπαιδευτική’ διαδικασία που ουσιαστικά έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους συμπολίτες μας για την προστασία του Περιβάλλοντος. Δεν αντικαθίσταται, φυσικά, η σχετική αρμοδιότητα του δήμου, ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά για την αύξηση του αστικού πρασίνου που αποτελεί μονόδρομο για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της αστικοποίησης και της κλιματικής αλλαγής, ώστε να καταστούν οι πόλεις μας ανθεκτικές σε αυτές τις αλλαγές». Αναφερόμενη, μάλιστα στον 16ο Διαγωνισμό του δήμου μας για το ομορφότερο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο 2022, σημειώνει ότι «πρόκειται να ολοκληρωθεί με την απονομή των βραβείων μέσα στον Οκτώβριο», ενώ «ήδη δρομολογείται ο Διαγωνισμός και για το 2023, ο οποίος σχεδιάζουμε να επεκταθεί, να αναβαθμιστεί και να περιλαμβάνει δια ζώσης και διαδικτυακά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες σχετικά με την αστική κηπουρική και την αστική γεωργία, διαρκή ενημέρωση, πληροφόρηση και συμβουλευτική από την υπηρεσία Πράσινου, καθώς και την τοποθέτηση μιας εγκατάστασης στη Δενδροφυτεία για τη διαμόρφωση πρότυπων «πράσινων μπαλκονιών» με ποικιλία φυτεύσεων, επισκέψιμα με στόχο την εκπαίδευση και την αισθητική καλλιέργεια».