Όλα έτοιμα για τα 28α «Μερκούρεια»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Όλα έτοιμα για τα 28α «Μερκούρεια»

9 Αυγούστου 2022

Όλα έτοιμα για τα 28α «Μερκούρεια»

Έντεκα συνολικά παραστάσεις από το ΚΘΒΕ, οκτώ ΔΗΠΕΘΕ και τις δύο δημοτικές θεατρικές σκηνές

Σίμος Δανιηλίδης: Μια μεγάλη προσφορά στον Πολιτισμό και στην Παιδεία μας

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, για τα «Μερκούρεια 2022», που επί 28 ολόκληρα χρόνια, ως ελάχιστος φόρος τιμής και στα βήματα του πάντα σύγχρονου και διαχρονικού στίγματος της μεγάλης Ελληνίδας Μελίνας Μερκούρη, προσφέρουν μια υψηλού επιπέδου διέξοδο στο κοινό του δήμου αλλά και ολόκληρης της πόλης.


Για 28η χρονιά, από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, τα φώτα της ράμπας θα στραφούν στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, στη μοναδική ετήσια θεατρική συνάντηση Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) της χώρας, το μεγαλύτερο θεατρικό θεσμό της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας με πανελλήνιο εκτόπισμα, που έχει καταξιωθεί όχι μόνο στη συνείδηση των ανθρώπων της Τέχνης και του Θεάτρου, αλλά κυρίως στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού.


Με συνολικά έντεκα παραστάσεις, στη σκηνή του Δημοτικού Ανοιχτού Θεάτρου Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα παρουσιαστούν οι θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ, οκτώ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και των δυο θεατρικών σκηνών του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


«Μέσα στη μνήμη μας, με αυτή την τιμητική εκδήλωση, φωνάζουμε παντού ότι δεν ξεχάσαμε το φως που κράτησε ψηλά η ΜΕΓΑΛΗ Ελληνίδα πολιτικός και καλλιτέχνιδα. Η πορεία της στον πολιτικό στίβο άλλαξε το στίγμα και προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, που κι αυτό με τη σειρά του άλλαξε ολόκληρη τη χώρα, ειδικά στο τομέα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Η ιδεολογία της Μελίνας, οι πράξεις της, οι μάχες που έδωσε και κέρδισε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι τα σημεία αναφοράς ενός μεγάλου πολιτικού και ιδεολογικού χώρου. Ως τέτοια έμειναν ανεξίτηλα», σημειώνει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «Τα ‘‘Μερκούρεια’’, μέσα από την 28χρονη πορεία τους, έχουν εξελιχθεί σε έναν θεσμό μεγάλου ειδικού βάρους στον πολιτιστικό χώρο. Είναι μια προσφορά στον πολιτισμό μας και στην παιδεία μας. Ξέρετε όλοι πως αυτή η χώρα, που τόσα έχει υποστεί την τελευταία δεκαετία, που τα υφίσταται ακόμη και σήμερα, ένα στοιχείο έχει για να την κάνει υπερήφανη: τον πολιτισμό της. Αυτό υπηρετούν τα ‘‘Μερκούρεια’’, αυτό υπηρετούμε και εμείς, με αυτό το όπλο η αξέχαστη Μελίνα πήρε την Ελλάδα από το χέρι σε χρόνια σκοτεινά και δύσκολα, την τράβηξε στο ξέφωτο και από εκεί στο φως».


Όπως προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης, «εμείς ως δήμος επιλέξαμε συνειδητά να τιμούμε κάθε χρόνο την γυναίκα, ηθοποιό, πολιτικό Μελίνα Μερκούρη. Όπως εκείνη, έτσι κι εμείς στηρίζουμε και δυναμώνουμε όσο μπορούμε τον πολιτισμό μας. Η Μελίνα πήρε τον πολιτισμό μας, τον μετέτρεψε σε ασπίδα και όπλο ταυτόχρονα, για να κερδίσει μάχες μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η ισχύς και η δύναμή μας είναι ο ελληνικός πολιτισμός. Στοιχείο που όλος ο κόσμος αναγνωρίζει και σέβεται. Είναι χρέος μας να τον ενισχύουμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».


Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο «Ο γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ/ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, και θα κλείσει με το έργο «Ο Ματωμένος Γάμος» του Φ. Γ. Λόρκα από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ» του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Φωτογραφίες