Επιτέλους δικαίωση! Το 1ο ΕΠΑΛ Συκεών προ των πυλών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Επιτέλους δικαίωση! Το 1ο ΕΠΑΛ Συκεών προ των πυλών

29 Σεπτεμβρίου 2022

Επιτέλους δικαίωση! Το 1ο ΕΠΑΛ Συκεών προ των πυλών

Σίμος Δανιηλίδης: «Μία ακόμα μεγάλη νίκη! Αγώνες 25 χρόνων με πείσμα και πίστη, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, επιτέλους δικαιώνονται»

K. Καραμανλής: «Η ανέγερση του 1ου ΕΠΑΛ Συκεών θα δώσει ανάσα στην επαγγελματική εκπαίδευση της Θεσσαλονίκης»

Τις απαλλοτριώσεις των τελευταίων μικρών οικοδομικών τμημάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες (fast track), ώστε να προχωρήσει ο δήμος στην ανέγερση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Συκεών εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Όπως, μάλιστα, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός, αποδεχόμενος πλήρως την εισήγηση του δήμου «Η κατασκευή της ανωτέρω Σχολικής Μονάδας αποτελεί στρατηγικής σημασίας, εμβληματικό έργο εκπαιδευτικής υποδομής, καθώς η κατασκευή και η λειτουργία του θα δώσει πραγματική ανάσα στο χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Κεντρική και Βόρεια Θεσσαλονίκη, η οποία σήμερα στερείται παρόμοιου σχολικού συγκροτήματος. Το έργο έχει υπαχθεί στο ν. 3389 του 2005 «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ» και τυχόν καθυστερήσεις μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της Β’ φάσης του διαγωνισμού ΣΔΙΤ, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη».


«Οι αγώνες μας επιτέλους δικαιώνονται»


Για «μία ακόμα μεγάλη νίκη» κάνει λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, υπογραμμίζοντας ότι «ως διοίκηση του δήμου έχουμε κάνει αγώνες 25 χρόνων με πείσμα και πίστη, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, οι οποίοι επιτέλους δικαιώνονται». «Ευχαριστούμε τον Υπουργό για τη θετική ανταπόκριση στο αίτημά μας για την υπαγωγή των τελευταίων μικρών αμφισβητούμενων ιδιοκτησιών, με ειδικές κατεπείγουσες διαδικασίες, στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, οι οποίες κηρύσσονται με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τάχιστα στη λήψη σχετικών αποφάσεων συλλογικών οργάνων του δήμου μας. Δεδομένων των εξαιρετικά ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, η όποια καθυστέρηση στη διευθέτηση του ζητήματος θα έθετε την ανέγερση του κτιρίου σε σοβαρό κίνδυνο, δημιουργώντας προβλήματα στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού ΣΔΙΤ που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη(Β Φάση).


Περιμένουμε εδώ και χρόνια να κατασκευαστεί το ΕΠΑΛ Συκεών μέσω ΣΔΙΤ. Είναι εκκρεμότητα του κράτους από το 2007, επί υπουργού Γ. Σουφλιά. Πρόκειται για ένα τεράστιας σημασίας έργο για το χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Κεντρική και Βόρεια Θεσσαλονίκη, μία σχολική μονάδα, η ανέγερση και λειτουργία της οποίας θα εξυπηρετήσει 800 μαθητές και θα καλύψει τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης όλων των Κεντρικών και Βόρειων περιοχών του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα, με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, χώρους εργαστηρίων και πολιτισμού και μεγάλο αγωνιστικών διαστάσεων κλειστό Γυμναστήριο. Σήμερα οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ελάχιστα, με την στέγαση του 1ου ΕΠΑ.Λ Συκεών σε χώρους του 4ου Γυμνασίου Συκεών και σε μόνιμη απογευματινή βάρδια, με πλείστα προβλήματα που συνεπάγονται από αυτή τη λειτουργία, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες λειτουργίας ενός ΕΠΑΛ, όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η εύρυθμη λειτουργία του και κυρίως η παροχή υψηλού επιπέδου επαγγελματικής εκπαίδευσης στο μαθητικό δυναμικό της Κεντρικής και Βόρειας Θεσσαλονίκης.


Το ιστορικό


Το έργο «Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία του ΕΠΑΛ Συκεών του Δήμου Νεάπολης – Συκεών» περιλαμβάνεται στις 17 σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας που θα γίνουν με ΣΔΙΤ. Την υλοποίησή του ανέλαβε η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ), η οποία προκήρυξε δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η ανέγερση δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί το οικόπεδο δεν είναι 100% στην κυριότητα του δήμου Νεάπολης – Συκεών και κάποια πολύ μικρά τμήματα ήταν με αδιευκρίνιστο και αμφισβητούμενο ιδιοκτήτη.


Συγκεκριμένα, η σχολική μονάδα, που θα εξυπηρετήσει 800 μαθητές, προβλέπεται να ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικού εμβαδού 11.818,78 τ.μ., το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και ΓΠΣ και περικλείεται από τις οδούς Μ. Αναγνωστάκη, Γληνού, Αναστασιάδη και ανώνυμου πεζόδρομου. Το οικόπεδο αποτελείται από όμορα οικόπεδα (αυτοτελείς ιδιοκτησίες), από τα οποία κάποια ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου, κάποια είναι της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» και κάποια ανήκουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Όπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης «τα ανήκοντα στην ιδιοκτησία του υπουργείου οικόπεδα διέπονται από ειδικές διατάξεις, οπότε θα πρέπει να παραχωρηθούν κατά κυριότητα στον δήμο. Κι αυτό γιατί ο νομοθέτης, για την έκδοση άδειας κατασκευής ενός κοινωφελούς έργου, όπως είναι ένα σχολείο, απαιτεί την ύπαρξη ενός και μοναδικού ιδιοκτήτη της έκτασης επί της οποίας θα κατασκευαστεί το έργο, ανεξαρτήτως εάν τα επίμαχα οικόπεδα είναι ιδιοκτησίας φορέων του Δημοσίου. Επιπλέον, ενώ υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για την αυτοδίκαιη μεταβίβαση σχολικών ακινήτων στους δήμους (σύμφωνα με το άρθρο 71 του ν.4483/2017) από τις περιφέρειες, στις οποίες είχαν μεταβιβαστεί από τις πρώην νομαρχίες, για τους υπόλοιπους φορείς του Δημοσίου υπάρχει νομοθετικό κενό. Το κενό αυτό, δεν δυσχεραίνει μόνο την κατασκευή σχολείων, αλλά μπορεί να προκαλέσει εμπλοκές στην κατασκευή κι άλλων κτηριακών εγκαταστάσεων κοινωφελούς σκοπού, ακόμα και στην εφαρμογή ενός διατάγματος ρυμοτομίας, δηλαδή αναπλάσεις, διαμόρφωση πάρκων και χώρων πρασίνου, κατασκευή παιδικών χαρών και εκτέλεση έργων οδοποιίας. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου μπλοκάρονται εκατοντάδες έργα.


«Με παρέμβασή μου, μάλιστα, στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχω ζητήσει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αυτοδίκαιη μεταβίβαση -ατελώς- προς τους δήμους ακινήτων χαρακτηρισμένων ως κατάλληλων για την κάλυψη αναγκών σχολικής στέγης, ρυμοτομούμενων τεμαχίων ή τμημάτων αυτών ή ακινήτων που προορίζονται για κοινωφελή ή κοινόχρηστο σκοπό. Η ρύθμιση θα αφορά ακίνητα εντός των αστικών συγκροτημάτων, όχι χωράφια που μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμα ή σε βιομηχανικές ζώνες, σε περιοχές όπου υπάρχουν διατάγματα ρυμοτομίας», είπε, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν έχει οικονομικό ή άλλο κόστος, καθώς, δεδομένου του χαρακτηρισμού τους, έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί να τα εκμεταλλευτεί με άλλον τρόπο ο φορέας του Δημοσίου, στον οποίο ανήκουν».