Σίμος Δανιηλίδης: - «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες των ενεργών πολιτών και της δημιουργικής Νεολαίας έρχονται σαν απάντηση στη χρόνια ελλιπή φροντίδα από την κεντρική εξουσία»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Σίμος Δανιηλίδης: - «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες των ενεργών πολιτών και της δημιουργικής Νεολαίας έρχονται σαν απάντηση στη χρόνια ελλιπή φροντίδα από την κεντρική εξουσία»

28 Σεπτεμβρίου 2022

Σίμος Δανιηλίδης: - «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες των ενεργών πολιτών και της δημιουργικής Νεολαίας έρχονται σαν απάντηση στη χρόνια ελλιπή φροντίδα από την κεντρική εξουσία»

«Η εθελοντική προσφορά είναι στάση ζωής»

Ομιλία του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στην Επιστημονική Εσπερίδα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών» του 3ου Φεστιβάλ ‘Connected We Stand’

Τις πλούσιες, ποικίλες και πρωτοποριακές δράσεις του δήμου Νεάπολης- Συκεών για τους Νέους και τον Εθελοντισμό, στο πλαίσιο «του αναγκαίου ρόλου των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φροντίζουν, ώστε ο εθελοντισμός να αναδειχθεί ως ο τρίτος πόλος στη ζωή της κοινότητας, πέραν του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», ανέδειξε και ανέλυσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ Σίμος Δανιηλίδης, κατά την εισήγησή του στην Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών» και συγκεκριμένα στην Θεματική Ενότητα «Τοπική Πολιτική για τον Εθελοντισμό και Δράσεις για τη Νεολαία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου πολυθεματικού Φεστιβάλ Εθελοντισμού για νέους ‘Connected We Stand Festival’ στη Θεσσαλονίκη.


«Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κοινότητες των πολιτών, οι αυθόρμητες εθελοντικές ομάδες των ενεργών, ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι νέοι με την τεχνογνωσία, την ελπίδα και την ορμή για δημιουργία έρχονται σαν απάντηση στη χρόνια ελλιπή φροντίδα από την κεντρική εξουσία. Το στοίχημα είναι μεγάλο, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να το κερδίσει» σημείωσε εμφατικά ο κ. Δανιηλίδης. Όπως προσέθεσε «Οι πολίτες αναγνωρίζουν ολοένα και περισσότερο ότι οι κοινωνικές ανάγκες της στήριξης για την αναζήτηση εργασίας, για την παροχή κοινωνικοπρονοιακών υπηρεσιών ή και καθημερινής βελτίωσης της ποιότητας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος είναι αδύνατο να καλυφθούν από κεντρικές υπηρεσίες. Έτσι οι κοινωνίες των πολιτών, οι αυθόρμητες ομάδες ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα και τις ίδιες ανάγκες φαίνεται να αναλαμβάνουν δράση εκεί όπου το κράτος χωλαίνει».


«Στον δήμο Νεάπολης- Συκεών πιστεύουμε ότι η εθελοντική προσφορά δεν είναι ένας απλός όρος, πρόκειται ουσιαστικά για στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους, ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις» ανέφερε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας « τη νομική κατοχύρωση που βρήκε πλέον η εθελοντική προσφορά και η ενεργοποίηση των πολιτών σε ομάδες ή κοινότητες με κοινούς σκοπούς».


Αναφερόμενος αναλυτικά στις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο κ. Δανιηλίδης στάθηκε ιδιαιτέρως στο «πρωτοποριακό πρόγραμμα με το οποίο ήδη δώσαμε τη δυνατότητα σε 11.000 παιδιά από 5 ετών έως την Γ’ Λυκείου να παρακολουθούν κάθε χρόνο, εντελώς δωρεάν, τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ) και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ)», ενώ μιλώντας για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, το οργανωμένο βήμα εκπροσώπησης της νεολαίας σε κάθε δήμο, υπογράμμισε ότι «είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε από τους πρώτους δήμους σε όλη την Ελλάδα που πήραμε την πρωτοβουλία και ιδρύσαμε Τοπικό Συμβούλιο Νέων στον πρώην Δήμο Συκεών το 1996 στις αρχές της δημαρχιακής μου θητείας». Επιπλέον, ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Συμβουλευτική στην Απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση που παρέχεται από τις «υποδειγματικές», όπως τις χαρακτήρισε, Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, ενώ έμφαση έδωσε και στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΥΞΙΔΑ για την ψυχοκοινωνική υγεία των νέων. Παράλληλα, όπως προσέθεσε «στο πνεύμα της συμπερίληψης, στο δήμο μας έχουμε μια μακρά παράδοση στη λειτουργία δομών όπως είναι τα διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία, δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας και πολλές πολιτιστικές δράσεις, όπου συμμετέχουν οι νέοι και οι νέες με στόχο την όσο το δυνατό πιο ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Αναφερόμενος στις εθελοντικές δράσεις του δήμου και στην ώθηση που δίνεται στους πολίτες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ο κ. Δανιηλίδης εξήρε την προσφορά της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών – Ε.Δ.ΟΜ.Α.Κ., του Κοινωνικού φροντιστηρίου, των Δενδροφυτεύσεων και φυσικά της Εθελοντικής αιμοδοσίας, αιμοπεταλοδοσία, δωρεά οργάνων σώματος, δωρεά βλαστοκυττάρων και μυελού των οστών, ενός από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα κινήματα εθελοντισμού στη χώρα.

Φωτογραφίες