Θεατρική παιδεία για 11.000 μαθητές!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Θεατρική παιδεία για 11.000 μαθητές!

9 Αυγούστου 2022

Θεατρική παιδεία για 11.000 μαθητές!

Στις ράγες η νέα συνεργασία με το ΚΘΒΕ

Πρώτη συνάντηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της κρατικής σκηνής Αστέριο Πελτέκη

Οι μαθητές όλων των σχολείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών επιστρέφουν στις θεατρικές σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας (ΚΘΒΕ)!


Πρόκειται για το πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας και αγωγής που υλοποιήθηκε για πέντε συνεχείς σχολικές περιόδους τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ανακόπηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19. Με την επιστροφή στην κανονικότητα, και υπό την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα ισχύει, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2022-2023 περισσότεροι από 11.000 μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να απολαύσουν τις υψηλού επιπέδου θεατρικές παραγωγές του ΚΘΒΕ, να γνωριστούν με τους συντελεστές των παραστάσεων και να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου, αφού πρώτα «εισαχθούν» στο έργο από τους εκπαιδευτικούς τους στα σχολεία και από τους συντελεστές στη σκηνή πριν την παρακολούθηση του έργου.


Οι λεπτομέρειες που θα αφορούν τη συνεργασία των δύο φορέων εξετάστηκαν λεπτομερώς κατά την πολύωρη συνάντηση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη και του αντιδημάρχου Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Αστέριο Πελτέκη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΚΘΒΕ.


Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση των δύο φορέων να επαναφέρουν το πρόγραμμα στα σχολεία, προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις, με το συνολικό κόστος να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ταμείο του δήμου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πελτέκης παρουσίασε το πρόγραμμα των θεατρικών παραγωγών που ετοιμάζει η κρατική σκηνή για τα σχολεία, ενώ εξετάστηκε η δυνατότητα για θεατρικά δρώμενα στις τάξεις των σχολείων.


Συνολικά πρόκειται για οκτώ έργα που θα αφορούν τις σχολικές κοινότητες, από τα οποία τα τρία θα παρουσιαστούν την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2022 και τα άλλα πέντε την περίοδο Ιανουάριος-Μάιος 2023. Να σημειωθεί ότι από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο ζητήθηκαν επιπλέον παραστάσεις-έργα, με τον κ. Πελτέκη να δεσμεύεται για τη διερεύνηση του θέματος. Επίσης, μετά από πρόταση του δημάρχου εξετάστηκε και η δυνατότητα κάποιο ή κάποια έργα να «ανεβούν» στο Δημοτικό Κλειστό Θέατρο Συκεών.


Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας θα οριστικοποιηθούν με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, αφού το ΚΘΒΕ κοινοποιήσει το τελικό πρόγραμμα των θεατρικών παραστάσεων, για να καταγραφεί στη συνέχεια ο αριθμός των σχολείων και των μαθητών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της δωρεάν παρακολούθησης των έργων στις θεατρικές σκηνές, όπου μετά το τέλος της παράστασης, όπως συμφωνήθηκε, οι συντελεστές θα παραμείνουν στη σκηνή επί μισάωρο και θα συζητούν με τους μαθητές-θεατές.


«Ένα από τα μεγάλα έργα μας…»


«Για έκτη συνεχή χρονιά ο δήμος μας, σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, ετοιμάζεται να υλοποιήσει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της θεατρικής παιδείας και αγωγής στα σχολεία, που ήταν όραμα και ιδέα μας με βάση την πίστη της Μελίνας, η οποία με πάθος τόνιζε ότι ‘‘πρέπει να φέρουμε τον πολιτισμό στα σχολεία και να πάμε τα παιδιά στον πολιτισμό’’. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που όλα αυτά τα χρόνια και κάθε σχολική περίοδο δίναμε σε 11.000 και πλέον παιδιά των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου μας την ευκαιρία και τη δυνατότητα να παρακολουθούν όλες τις θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε τη συνέχιση του προγράμματος, επιστρέφουμε, όμως, στην κανονικότητα με το ίδιο πάθος που ξεκινήσαμε», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως επισημαίνει, «το σημαντικό είναι ότι οι μαθητές δεν παρακολουθούν τις θεατρικές παραστάσεις ως απλοί παθητικοί θεατές αλλά συμμετέχουν σ’ ένα βιωματικό, διαδραστικό πρόγραμμα παιδείας και θεατρικής αγωγής, έχοντας ενημερωθεί από το σχολείο πριν από κάθε παράσταση για το νόημα και το περιεχόμενο του έργου, και συζητώντας επί μισάωρο και πλέον αμέσως μετά την παράσταση με όλους τους συντελεστές».


«Είναι ένα από τα μεγάλα έργα μας που μπορεί να μην είναι κατασκευαστικό, μπορεί να μην είναι έργο υποδομής, αλλά είναι ποιότητας ζωής. Αυτό το όραμα είχε η Μελίνα Μερκούρη. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν έχει αγκαλιάσει αυτό το πρόγραμμα όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από το δημοτικό ταμείο. Μαζί με το πρόγραμμα που υλοποιούμε με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), δηλαδή το πρόγραμμα μουσικής αγωγής και μουσικής παιδείας για την κλασική μουσική, θα συνεχίσουμε αυτές τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο. Είμαστε υπερήφανοι που ανοίξαμε αυτόν τον δρόμο και περιμένουμε κι άλλους δήμους να μας ακολουθήσουν. Ευχαριστούμε τη διοίκηση του ΚΘΒΕ, και ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή Αστέριο Πελτέκη για το ένθερμο ενδιαφέρον του να συνεχιστεί η συνεργασία μας με το ΚΘΒΕ προς όφελος των παιδιών μας».


«Το ΚΘΒΕ και εγώ προσωπικά χαιρετίζουμε τη γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Νεάπολης-Συκεών κ. Μιχάλη Βουλγαρίδη και τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος επί σειρά ετών συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των δημοτών και ψηφοφόρων του, πράγμα που δεν είναι σίγουρα τυχαίο, μιας και ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι αξιόλογος σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε πρακτικά όσο και σε θέματα που αφορούν στον πολιτισμό. Ακριβώς με αυτή του την ιδιότητα, του ανθρώπου που αγαπά τον πολιτισμό και συνεργάζεται επί σειρά ετών με τους θεσμούς, τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης και κυρίως το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος, γίνεται αρωγός και συνοδοιπόρος μέσα από το νέο πλαίσιο συνεργασίας που συμφωνήθηκε, με τους καλύτερους, όπως πάντα, όρους και προϋποθέσεις, προάγοντας τον πολιτισμό και την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο σημαντικότατων φορέων, της Περιφέρειας», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης.