Γυναίκες επί δικτατορίας: Θυσία χωρίς αναγνώριση
Πίσω στα Νέα28 Σεπτεμβρίου 2022
Οι Ελληνίδες στην επταετία έγραψαν τη δική τους ιστορία
♦ Εξορία, φυλακίσεις, στρατοδικεία, βασανιστήρια, βιασμοί και εκβιασμοί ♦ Εκδήλωση για την αναβίωση της ιστορικής μνήμης ♦ Οι γυναίκες στον αντιδικτατορικό αγώνα 1967-1974
Η νεότερη Ελληνική ιστορία έχει πολλά στοιχεία που δεν έχουν αναγνωριστεί όσο αρμόζει στο μέγεθος τους. Ένα από αυτά, είναι η θέση και ο ρόλος των γυναικών στην περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Από το 1967 ως το 1974, υπέστησαν ότι και οι άντρες –να προστεθεί όμως, πως τα όργανα του καθεστώτος, τις χρησιμοποιούσαν ως μοχλό πίεσης για να αποσπάσουν δηλώσεις μετανοίας από τους αντιστασιακούς. Όλα αυτά, κι ακόμη περισσότερα, είναι το αντικείμενο εκδήλωσης που θα γίνει το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, την οποία ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στηρίζει.
«Η ιστορία κράτησε αυτές τις γυναίκες στην άκρη, η κοινωνική δομή τις έθεσε στο περιθώριο, οι συνθήκες του προηγούμενου αιώνα δεν τις ευνόησαν. Η μεταπολίτευση, αν και είχε ριζοσπαστικά στοιχεία, δεν τόλμησε να ταράξει αυτά τα λιμνάζοντα νερά. Αλλά η σύγχρονη Ελλάδα, για να αποκαταστήσει αυτήν την κραυγαλέα αδικία, πρέπει να κάνει βήματα προόδου. Ένα τέτοιο βήμα, που από πέρυσι άρχισε να αποκτά οντότητα και μέγεθος, είναι οι προσπάθειες της εταιρείας φίλων του χώρου μνήμης της αντιδικτατορικής αντίστασης. Ως δήμος Νεάπολης-Συκεών αλλά και εγώ προσωπικά, δεν θα μπορούσαμε να μην στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ομολογώ, αν και διαβάζω ιστορία, πως πολλές λεπτομέρειες τις έμαθα από τα συγγράμματα που παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο μνήμης. Είναι καιρός να ξεπεράσει το πολιτικό μας σύστημα τα συμπλέγματα του και να τιμήσει αυτές τις αγωνίστριες όπως τους αξίζει» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
Η αυλή του Πολεμικού Μουσείου
Σε αυτόν τον χώρο (Γρηγορίου Λαμπράκη 4), το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 19.30΄ μμ θα γίνει η εκδήλωση τιμής και μνήμης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία της Άννας Μίχου, αντιπροέδρου της εταιρείας και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Αιγαίου Αναστασία Ζήση με θέμα “Για τη Δημοκρατία και την Αξιοπρέπεια. Αγωνίστριες της Θεσσαλονίκης κατά της χούντας”. Θα απευθύνει χαιρετισμό η ΚαΈψώ Γούλα, ΓΓ Ισότητας των Φύλων, ο Χρήστος Ζαφείρης ως πρόεδρος της εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης και ο Βαγγέλης Γιουγκής, πρόεδρος του συνδέσμου Αντιστασιακών 1967-1974. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερμηνευτές αντιστασιακών τραγουδιών τους Παναγιώτη Καραδημήτρη, ‘Ελσα Μουρατίδου και Κώστα Πρατσινάκη. Ορχήστρα : Σάκης Κοντονικόλας (πιάνο) Στάθης Σαββίδης (μπουζούκι) Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο).
Εκθεσιακός χώρος μνήμης
Το κτίριο του πολεμικού μουσείου είναι ο χώρος που στεγάζεται ο εκθεσιακός χώρος μνήμης. Κτίριο, του οποίου η ιστορία έχει αμαυρωθεί καθώς επί χούντας, ήταν χώρος ανακρίσεων και βασανιστηρίων. Ο Γιώργης Τσαρουχάς, στέλεχος του ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο) και πρώην βουλευτής της αριστεράς, πέθανε μέσα στο κτίριο από βασανιστήρια. Ο Χώρος Μνήμης λειτουργεί από τον Μάιο του 2017 υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974).
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες