«Ένα στολίδι Πολιτισμού και Περιβάλλοντος σε μία ιστορική γειτονιά που ενώνει τις Συκιές με τη Νεάπολη»
Πίσω στα Νέα23 Σεπτεμβρίου 2022
Εγκαινιάστηκε χθες από τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών το βιοκλιματικό Πάρκο Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, ενώ στις 19 Μαΐου θα γίνει η αποκάλυψη του εντυπωσιακού του Μνημείου
Σίμος Δανιηλίδης: «Το καρκίνωμα στην καρδιά της πόλης (ΔΕΘ) πρέπει να απομακρυνθεί»
«Αυτό το πάρκο αυτό το στολίδι Πολιτισμού και Περιβάλλοντος φτιάχτηκε σε μια ιστορική γειτονιά, ένα σημείο που ενώνει τις Συκιές με τη Νεάπολη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής Τελετής των επίσημων Εγκαινίων του βιοκλιματικού Πάρκου Μνήμης Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού (Ρήγα Φεραίου με Ναυπάκτου), το οποίο έχει ήδη αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και ήδη χαίρονται και απολαμβάνουν μικροί και μεγάλοι. Όπως, μάλιστα επεσήμανε ο δήμαρχος «στις 19 Μαΐου, την ιστορική μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θα γίνει και η αποκάλυψη του εντυπωσιακού Μνημείου που θα τοποθετηθεί στο Πάρκο προς τιμήν των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο που ήδη φιλοτεχνείται από τον διακεκριμένο γλύπτη, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα».
«Φτάσαμε εδώ μετά από προσπάθεια, συγκρούσεις με συμφέροντα και αγώνες πολλών χρόνων, που συμπεριέλαβαν απαλλοτριώσεις, δικαστικούς αγώνες και καθυστερήσεις» σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα έργο που μελετήθηκε και δημοπρατήθηκε από τις Υπηρεσίες του δήμου, από τις οποίες επιβλέφθηκε και η κατασκευή του, ενώ η χρηματοδότηση του δεν επιβάρυνε καθόλου τα ταμεία του δήμου, καθώς το 100% της χρηματοδότησής του εξασφαλίστηκε από ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης του πρασίνου στις πόλεις (ΕΣΠΑ-ΠΕΠ-ΟΧΕ)». «Πρόκειται για ένα έργο πρασινισμού, που το είχε ανάγκη όχι μόνο ο δήμος μας, αλλά ολόκληρη η πόλη. Γι’ αυτό, άλλωστε, αγωνιζόμαστε, για να πολλαπλασιαστεί το πράσινο και να προσφερθεί περισσότερος κοινόχρηστος χώρος στην πόλη μας» υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Σταθερή μάχη για την αύξηση του πρασίνου
«Στο πλαίσιο αυτό», επεσήμανε ο δήμαρχος «φυσικά, δεν θα μπορούσα, να μην αναφερθώ και στην απόφαση που πρέπει να ληφθεί για τη μεταφορά της ΔΕΘ στον συγκεκριμένο χώρο που έχει προταθεί στη Σίνδο. Πρόκειται για ένα καρκίνωμα στην καρδιά της πόλης που πρέπει να απομακρυνθεί. Η διατήρηση της στο κέντρο, μπορεί να χαρακτηριστεί έως και εγκληματική, αν αναλογιστούμε τα στοιχεία που κατατάσσουν τη Θεσσαλονίκη στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, με την πυκνή δόμηση και τις κακές συνθήκες κυκλοφορίας να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής». «Η πόλη μας, για να ανασάνει, χρειάζεται πράσινο. Χρειάζεται οργανωμένη αναδάσωση, χρειάζεται ένα μητροπολιτικό πάρκο που θα συνδέει το θαλάσσιο μέτωπο με το περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου και τον μεγάλο αρχαιολογικό και βυζαντινό περίπατο˙ χρειάζεται επέκταση του περιαστικού δάσους με τη δημιουργία ενός «πράσινου πετάλου» που θα λειτουργεί ως προστατευτικός μανδύας και θα συνεχίζει το πράσινο του Σέιχ-Σου έως τη Σίνδο και το Καλοχώρι, ‘‘περνώντας’’ πάνω από τη νέα εξωτερική περιφερειακή οδό, συμπεριλαμβάνοντας τις περιοχές του 424 ΓΣΝ, του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, της Ν. Ευκαρπίας και του ΤΙΤΑΝ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την υπογείωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού και των σιδηροδρομικών γραμμών, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα Γραμμικό Δάσος χιλιάδων στρεμμάτων, ως ‘‘πράσινο έμβολο’’».
Όπως προσέθεσε ο δήμαρχος, «είναι γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη είναι η χειρότερη πόλη στην Ευρώπη σε αιωρούμενα καρκινογόνα μικροσωματίδια και η τελευταία πόλη στην αναλογία τετραγωνικών μέτρων πρασίνου ανά κάτοικο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης σε κάθε κάτοικο αναλογούν μόλις 2,14 τ.μ., όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θεσπίσει ως ελάχιστο όριο τα 9 τ.μ./κ. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περίπου 350.000 κατοικίες και πολλές χιλιάδες δημοτικών, δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, στα οποία εάν δημιουργούσαμε τουλάχιστον 10 τ.μ. πρασίνου, τότε η αναλογία ανά κάτοικο αυτόματα θα τριπλασιαζόταν, αφού θα αποκτούσαμε συνολικά 3.5- 4 εκατ. νέα τ.μ. πρασίνου, τα οποία προστιθέμενα θα οδηγούσαν σε 5.5- 6 εκατομμύρια». «Ο δήμος μας δίνει σταθερά τη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος με μια σειρά δράσεων και προγραμμάτων, μέσα από την αύξηση του πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, που αναβαθμίζονται με τη δημιουργία βιοκλιματικών πάρκων αναψυχής, όπως επίσης και τη δημιουργία των πράσινων δωμάτων στις ταράτσες των δημοτικών κτιρίων, αλλά και μέσα από τον 16ο Διαγωνισμό του δήμου μας για το ομορφότερο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο, τον μεγάλο φιλοπεριβαλλοντικό θεσμό μας που επανήλθε μετά από απουσία ετών. Στόχος μας είναι η βελτίωση και η ποιοτική αναβάθμιση του μικροκλίματος της περιοχής προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, προσθέτοντας χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου.
Ο αγώνας για τις απαλλοτριώσεις συνεχίζεται
Επανερχόμενος στο θέμα των απαλλοτριώσεων και γενικότερα των προβλημάτων που αντιμετώπισε ο δήμος με την κατασκευή του Πάρκου, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά «Η περιοχή είναι πολύπαθη, δεχθήκαμε μεγάλο πόλεμο, κατηγορηθήκαμε ψευδώς ακόμα και για το ότι εξαφανίσαμε τις θέσεις πάρκινγκ των κατοίκων, ενώ στην πραγματικότητα αυτές αυξήθηκαν για τους κατοίκους της γειτονιάς. Με οδηγό τη φράση του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά ότι ‘δεν πρέπει να αγωνιζόμαστε για τις επόμενες εκλογές, αλλά να σκεφτόμαστε για τις επόμενες γενιές’, ξοδέψαμε πολλά χρήματα, επενδύσαμε στις απαλλοτριώσεις, γιατί δεν σκεφτόμαστε μόνο τις προσωρινές λύσεις αλλά τις μακροχρόνιες». Όπως ανέφερε «Ο αγώνας για αυτόν τον χώρο ξεκίνησε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια, αλλά θα συνεχίσουμε για να τελειώσουμε με τα παραπήγματα, να γίνει η διάνοιξη της Ρήγα Φεραίου, έτσι ώστε να γίνει διπλής κυκλοφορίας. Έχει δρομολογηθεί και δίνεται μάχη από την τεχνική υπηρεσία για να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις και σε άλλα σημεία του δήμου και να ανακουφιστεί και η λεωφόρος Ανδρέα Παπανδρέου».
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος παρακάλεσε τους γείτονες και κυρίως τα παιδιά της γειτονιάς «να προσέχουν, να αγαπήσουν το Πάρκο και να αποφύγουν τους βανδαλισμούς γιατί αποτελεί δική τους περιουσία».
«Ο προσφυγικός μας δήμος αποκτά το δικό του μνημείο»
Αναφερόμενος στο μνημείο-καλλιτέχνημα προς τιμήν των εκατοντάδων χιλιάδων προγόνων μας από την Μικρά Ασία και τον Πόντο, που θα τοποθετηθεί στο Πάρκο και ήδη φιλοτεχνείται από τον διάσημο γλύπτη, καθηγητή του ΑΠΘ Γιώργο Τσάρα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «θα τοποθετηθεί στις 19 Μαΐου, την ιστορική μέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού». Όπως σημείωσε «πρόκειται για ένα μεγάλο τόξο από μαύρο γρανίτη, στη μία πλευρά του οποίου θα απεικονίζεται η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού για τις 353.000 ψυχές που πέρασαν από το λεπίδι του Μουσταφά Κεμάλ και του Τοπάλ Οσμάν και από την άλλη η καιόμενη Σμύρνη, η σφαγή και ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών».
«Το νιώθαμε χρέος ο προσφυγικός μας δήμος να αποκτήσει επιτέλους ένα μνημείο για να τιμήσουμε τους 1 εκατομμύριο προγόνους μας που κατασφαγιάστηκαν στον Πόντο και την Μικρά Ασία, στην Ανατολική Ρωμυλία, στην Κωνσταντινούπολη κ.ά » τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Τις ευχές, την αγάπη, τον σεβασμό και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα που λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, μετέφεραν ο πατέρας Στέφανος και ο πατέρας Χρήστος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Συκεών, όπως και τα «συγχαρητήρια στον δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα Πολιτισμού, τα οποία αυξάνονται με καλό ρυθμό σε όλη την πόλη και την ενορία μας, έργα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά εδώ και κάτι παραπάνω, γιατί όπως πληροφορούμαστε θα κατασκευαστεί και Μνημείο του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού, το οποίο θα θυμίζει τις χαμένες πατρίδες και την ιστορία ολόκληρου του Έθνους».
Στην Τελετή των Εγκαινίων παραβρέθηκε ο βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, η Αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Στέλιος Γκατζές, ο Αντιδήμαρχος παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Θόδωρος Κυζιρίδης Ο Πρόεδρος ΔΚΠΠΑ Αρίστος Γαλανός, οΠρόεδρος ΔΕΤΕΝ Νίκος Βαρσάμης, η Πρόεδρος σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, ο Πρόεδρος σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η πρόεδρος τοπικής ενότητας Συκεών Ρένα Αυγερινού, η Αντιπρόεδρος ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη, η Αντιπρόεδρος ΔΚΠΠΑ Σοφία Αδριανίδου, ο πρώην αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Αντώνης Σαουλίδης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι αρχών άλλων δήμων, πρόεδροι οργανισμών, εκπρόσωποι επιτροπών, συλλόγων και σωματείων του δήμου, συνεργάτες στην Τεχνική Υπηρεσία, καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.
Το έργο
Πρόκειται για ένα νέο βιοκλιματικό πάρκο και χώρο πρασίνου συνολικής έκτασης 1.417 τ.μ., το οποίο περικλείεται από τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και τις οδούς Ρήγα Φεραίου-Αναξαγόρα-Ναυπάκτου συνδέοντας τις Δ.Ε. Συκεών και Νεάπολης.
Το έργο, προϋπολογισμού 669.000 ευρώ, κατάφερε η δημοτική Αρχή να το εντάξει στο ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (Ο.Χ.Ε.) στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη, που αποσκοπεί στον πρασινισμό και στην αύξηση των δημόσιων χώρων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Ειδικά σε ό,τι αφορά το πράσινο εγκαταστάθηκε χλοοτάπητας και φυτεύτηκαν 50 νέα μεγάλα δένδρα, 200 θάμνοι και αναρριχητικά φυτά και 100 ποώδη καλλωπιστικά φυτά, ενώ ο ηλεκτροφωτισμός λειτουργεί με φωτιστικά σώματα LED.
Επί της οδού Ναυπάκτου καθαιρέθηκε τμήμα του τοιχίου για την κατασκευή νέου και κατόπιν πεζοδρομίου και θέσεων στάθμευσης για ΑμεΑ, ενώ επί της οδού Κορυτσάς έχει διαμορφωθεί πεζοδρόμιο και θέσεις στάθμευσης οχημάτων.
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες