Σίμος Δανιηλίδης: «Η Κύπρος είναι υπό κατοχή. Η λύση είναι η άμεση απελευθέρωση»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Σίμος Δανιηλίδης: «Η Κύπρος είναι υπό κατοχή. Η λύση είναι η άμεση απελευθέρωση»

23 Σεπτεμβρίου 2022

Σίμος Δανιηλίδης: «Η Κύπρος είναι υπό κατοχή. Η λύση είναι η άμεση απελευθέρωση»

«Είναι εγκληματική η αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας»

Ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον δήμο Νεάπολης-Συκεών: «Ευρωπαϊκό έδαφος υπό κατοχή στην Κύπρο - Το μεταναστευτικό αποτελεί υβριδική απειλή»

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον δήμο Νεάπολης-Συκεών πραγματοποίησε ο νέος γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Πολυκάρπου. Ο πρόξενος έγινε δεκτός από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη και πέρα από τον εθιμοτυπικό χαρακτήρα της συζήτησης, έγινε αναφορά και σε θέματα ουσίας.


«Οι σχέσεις του δήμου αλλά και οι προσωπικές μου με την Κύπρο, είναι βαθιές και υφίστανται πολλές δεκαετίες. Όπως γνωρίζετε, για να τιμήσουμε την προσφορά του, είχαμε ανακηρύξει επίτιμο δημότη μας τον Βάσο Λυσσαρίδη, μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της Κύπρου. Επίσης, είχαμε παλαιότερα στενές σχέσεις με τον δήμο Λευκάρων και με τον δήμο Αραδίππου. Η παρουσία και το ενδιαφέρον σας είναι η καλύτερη ευκαιρία για να αναθερμανθούν, οπότε να είστε βέβαιος πως αυτό θα γίνει. Μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένη τη στήριξη και τη συνεργασία μας, ειδικότερα τώρα που διανύουμε δύσκολους καιρούς.


Όταν όλη η παγκόσμια κοινότητα καταγγέλλει –και σωστά- τον αναθεωρητισμό του Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία, δεν λέει κουβέντα για την κατοχή του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία. Στην Κύπρο υπάρχει κατοχή και είναι εγκληματική η αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας. Εδώ υπάρχει υπό κατοχή ευρωπαϊκό έδαφος το οποίο πρέπει να απελευθερωθεί, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» ανέφερε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Κατανόηση και συνεργασία


Ο νέος πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε πως αυτή η χρονική περίοδος προσφέρεται για τη σύσφιξη σχέσεων, αλλά και για ευρύτερη προσπάθεια συνεννόησης και κατανόησης.


«Σκοπός μου είναι να αναθερμάνουμε όσο μπορούμε τις σχέσεις μας, η αλήθεια είναι πως εξαιτίας του covid-19 και όλων όσων γίνονται γύρω μας, δημιουργήθηκε μια απόσταση, είναι όμως η ώρα αυτό να αλλάξει. Η χώρα, το κράτος αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός νιώθει πολύ κοντά τον κυπριακό ελληνισμό, κι αυτό ισχύει πέρα από τις κατά καιρούς διακυμάνσεις. Η παγκόσμια κρίση έχει διαμορφώσει διαφορετικά δεδομένα κι έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές. Έχουν αναθερμανθεί οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, έχει αρθεί το εμπάργκο μετά από δεκαετίες προσπαθειών, αλλά δυστυχώς τα φώτα πέφτουν επάνω στην Ρωσία και την Ουκρανία –και μόνο εκεί.


Τώρα όμως, με την ενεργειακή κρίση, δίδεται σημασία σε πράγματα που όλοι γνώριζαν, αλλά ήταν στο περιθώριο. Δεν είναι μόνο το ενεργειακό ζήτημα, υπάρχουν και άλλα, όπως για παράδειγμα η υβριδική απειλή από το μεταναστευτικό πρόβλημα. Γνωρίζετε πως η Κύπρος έχει –αναλογικά- τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου από ολόκληρη την Ευρώπη» απάντησε ο πρόξενος Κωνσταντίνος Πολυκάρπου.


Σε επόμενη συνάντηση, οι δυο πλευρές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για περαιτέρω αναθέρμανση και σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Φωτογραφίες