Μια αγκαλιά για τα παιδιά: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Μια αγκαλιά για τα παιδιά: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

23 Σεπτεμβρίου 2022

Μια αγκαλιά για τα παιδιά: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Δωρεά Laptops σε σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα

Στο 7ο δημοτικό και στο 3ο γυμνάσιο Νεάπολης

Από την αρχή της προσφυγικής κρίσης, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών άνοιξε την αγκαλιά του για να υποδεχθεί τα αθώα θύματα της καταστροφής και των πολέμων: τα μικρά παιδιά. Η φροντίδα, που άρχισε με τη φιλοξενία τους και επεκτάθηκε στη μόρφωση τους, δεν σταμάτησε ποτέ –συνεχίζεται με συστηματικό τρόπο, έτσι ώστε να εξελίσσεται ομαλά και χωρίς προβλήματα. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ συνεργάζεται συνεχώς με τις υπηρεσίες του δήμου και σε αυτό το πλαίσιο, δώρισε Laptop σε δυο σχολεία στα οποία φοιτούν προσφυγόπουλα.


«Είναι σε όλους γνωστές οι καλές μας σχέσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, έχουμε συνεργαστεί πολύ καλά και θα συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Μην ξεχνάτε επίσης πως από την πρώτη μέρα, αυτά τα παιδιά τα αγκαλιάσαμε και τα δεχθήκαμε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα σχολεία μας, σε προγράμματα πολιτισμού και αθλητισμού, αλλά και στις γειτονιές μας, χωρίς ρατσισμό ή ξενοφοβία. Μην ξεχνάτε πως ήταν δική μας πρωτοβουλία η παραχώρηση στέγης σε πρόσφυγες, πρόγραμμα που λειτούργησε, όμως τώρα βαίνει προς κατάργηση από την κυβέρνηση. Είναι για μένα αδιανόητο το να μένουν πρόσφυγες σε στρατόπεδα στα νησιά και σε ακριτικές περιοχές, αντί να μεταφερθούν, να προσαρμόζονται και να ενσωματώνονται, σε ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον. Όλα αυτά όμως τα κρατάμε μακριά από τα παιδιά, η διαβίωση και η μόρφωση τους προέχουν» σημείωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.


Συνεργασία και ανταπόδοση


«Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την άριστη, υποδειγματική συνεργασία που έχουμε με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στα σχολεία του δήμου σας φιλοξενούνται πάρα πολλά προσφυγόπουλα, ακόμα και από δομές και περιοχές που δεν ανήκουν στα όρια της δικαιοδοσίας σας. Γνωρίζουμε επίσης πως ως ύπατη αρμοστεία, όποτε χρειαστήκαμε κάτι που να αφορά σε αυτά τα παιδιά, το ζητήσαμε και υλοποιήθηκε. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και η δωρεά των Laptop είναι ένα μικρό δείγμα ανταπόδοσης, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερα η δουλειά των δασκάλων και των καθηγητών που έχουν προσφυγόπουλα στις τάξεις τους» ανέφερε ο επικεφαλής των γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη Λευτέρης Κωνσταντόπουλος.


«Υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας, ως τώρα όλα έχουν γίνει με τον καλύτερο τρόπο και σας ευχαριστούμε. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι αξιοπρόσεκτο. Το κριτήριο της επιλογής των σχολείων είναι ο αριθμός των παιδιών που φοιτούν σε αυτά κι έχει μεγάλη σημασία ότι επιλέχθηκαν δυο από τα σχολεία του δήμου σας» πρόσθεσε η Δώρα Κοκοζίδου, τμήμα ένταξης της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


«Έρχεται δύσκολος χειμώνας»


Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και η αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα, δεν θα μπορούσε να μην είναι αντικείμενο συζήτησης. Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ενημέρωσε πως ο δήμος έχει προετοιμαστεί για τα δύσκολα: οι ίδιες αίθουσες, που κλιματίζονται το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών, θα χρησιμοποιηθούν και για θέρμανση όταν οι καιρικές συνθήκες το επιβάλουν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας προσφέρθηκαν να δώσουν σε όσους χρειάζονται υλικό κατάλληλο για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών, όταν κριθεί απαραίτητο.


Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Μιχάλης Βουλγαρίδης, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης.

Φωτογραφίες