«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Τα φώτα της ράμπας ανάβουν…

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Τα φώτα της ράμπας ανάβουν…

18 Αυγούστου 2022

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2022»: Τα φώτα της ράμπας ανάβουν…

Έντεκα συνολικά παραστάσεις από το ΚΘΒΕ, οκτώ ΔΗΠΕΘΕ και τις δύο δημοτικές θεατρικές σκηνές στη μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, ανοίγει η αυλαία στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο «Μάνος Κατράκης»

Εκθειαστικά και αισιόδοξα μηνύματα από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των θεατρικών σκηνών που συμμετέχουν στην 28η διοργάνωση


Με τους καλύτερους οιωνούς ετοιμάζονται να ανάψουν τα φώτα της ράμπας στο Δημοτικό Ανοιχτό Θέατρο «Μάνος Κατράκης» στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και να φωτίσουν τη μεγάλη γιορτή του Θεάτρου και του Πολιτισμού!Πρόκειται για τον μεγάλο και πανελληνίως καταξιωμένο θεσμό των «Μερκουρείων», που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει με συνέπεια για 28η χρονιά, συγκεντρώνοντας επί σκηνής τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και τις κρατικές σκηνές (Κ.Θ.Β.Ε.), παρουσιάζοντας στο κοινό υψηλής ποιότητας θεατρικές παραστάσεις, ενώ ταυτόχρονα αποτίουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μεγάλη Ελληνίδα Μελίνα Μερκούρη που οραματίστηκε και έκανε πράξη την θεατρική και καλλιτεχνική αποκέντρωση.


Από την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Αυγούστου, έως και την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022, οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν έντεκα μοναδικές παραστάσεις που θα ανεβάσουν το Κ.Θ.Β.Ε, οκτώ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και οι δυο θεατρικές σκηνές του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η αυλαία θα ανοίξει με το έργο «Ο γαργαληστής» του Δημήτρη Μπασλάμ από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΒΕΡΟΙΑΣ/ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ, και θα κλείσει με το έργο «Ο Ματωμένος Γάμος» του Φ. Γ. Λόρκα από το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΘΕΣΠΙΣ» του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Χαρακτηριστικά της αξίας και τη προσφοράς των «Μερκουρείων» είναι τα μηνύματα καλλιτεχνικών διευθυντών των θεατρικών σκηνών, που χαιρετίζουν τη φετινή διοργάνωση με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, ενώ ταυτόχρονα εκθειάζουν την επιμονή και τη συνέπεια του δήμου και του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για την αδιάλειπτη διοργάνωσή του.


Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, πρόκειται για «ένα πετυχημένο θεατρικό φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, όπου με μεγάλη επιτυχία αλλά και διάρκεια αποδεικνύει την αγάπη του για τις τέχνες και ειδικά για το θέατρο». «Η ενδυνάμωση της συνεργασίας του ΚΘΒΕ με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών ευελπιστούμε να έχει συνέχεια, ως προσφορά στον πολιτισμό, την παιδεία και την καλλιτεχνική αποκέντρωση και να καταφέρουμε με τη δημιουργική δύναμη του Θεάτρου να αντλούμε όλοι μας την έμπνευση που χρειάζεται για να ονειρευτούμε και να ελπίσουμε σε ένα καλύτερο αύριο», προσθέτει.


«Μοναδικό φεστιβάλ θεάτρου…»


Ενδεικτικά του κλίματος και της αίγλης που ασκούν τα «Μερκούρεια» είναι τα μηνύματα-χαιρετισμοί και των καλλιτεχνικών διευθυντών των δημοτικών σκηνών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:


►Κυριακή Σπανού (Καλλιτεχνική Διευθύντρια Θεσσαλικού Θεάτρου): «O δήμος Νεάπολης-Συκεών, και η επιμονή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, στο θεσμό των ‘‘Μερκουρείων’’, και κυρίως η ενθάρρυνση της συμμετοχής των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, μάς θυμίζει την επιμονή της Μελίνας Μερκούρη. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Ο ρόλος και η λειτουργία των Δημοτικών Θεάτρων θέλει μια στιβαρή αναθεώρηση και στρατηγική. Η στήριξή τους απαιτεί νέα μέσα και εργαλεία».


►Γιάννης Μαργαρίτης (Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας): «Τα ‘‘Μερκούρεια’’ έχουν καταφέρει μετά από τόσα χρόνια, να αποτελούν ένα σημαντικό θεσμό θεατρικής γιορτής, που διατηρεί το όραμα της αείμνηστης Μελίνας. Τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πυρήνες πολιτισμού και θεατρικής πράξης στις περιφέρειες της χώρας, έχουν την ευκαιρία κάθε χρόνο να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε αυτό το ιδιαίτερο φεστιβάλ και να συνομιλήσουν καλλιτεχνικά. Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης εξακολουθεί να τιμά τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ και να προσφέρει σπουδαίο έργο υποστηρίζοντας στην πράξη τα θέατρα που με αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, αγωνίζονται να διαδώσουν την τέχνη του θεάτρου».


►Νίκος Ορφανός (Καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης): «Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε κι εφέτος στον υπέροχο θεσμό του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στα ‘‘Μερκούρεια 2022’’. Το φεστιβάλ αυτό, μια γιορτή του θεάτρου, εδώ και 28 χρόνια, αποτελεί, ίσως, το μοναδικό, αμιγώς θεατρικό φεστιβάλ της χώρας μας. Ένα φεστιβάλ που στηρίζει έμπρακτα το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, και δικαιώνει, όσο κανείς άλλος στην Ελληνική Περιφέρεια, το όραμα της πολιτιστικής αποκέντρωσης. Η ετήσια συνάντησή μας με το κοινό του δήμου Νεάπολης-Συκεών και της Θεσσαλονίκης, μας δημιουργεί πάντα μεγάλη χαρά, γιατί ερχόμαστε σε μια φιλόξενη θεατρική αγκαλιά».


►Γιώργος Ανδρέου (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗΠΕΘΕ Σερρών): «Το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ συμμετέχει με πολλή χαρά και συγκίνηση στη λαμπρή πανελλήνια γιορτή του Θεάτρου, τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’. Ο καταξιωμένος θεσμός, που με ευαισθησία και μεράκι διοργανώνει από το 1995 ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φίλων του θεάτρου όλης της χώρας. Στο ανοικτό θέατρο ‘‘ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ’’ οι παραστάσεις μας συναντούν η μία την άλλη, κι όλες μαζί γιορτάζουν το μέγα γεγονός του Θεάτρου, ένα θαύμα που γεννήθηκε στην ελληνική γλώσσα, στην επικράτεια του τόπου μας -κι από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα φωτίζει τις ζωές μας, ψυχαγωγεί και θεραπεύει. Η Μελίνα Μερκούρη πολύ θα καμαρώνει για τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’, για την αντοχή και την επιμονή των ΔΗΠΕΘΕ, ίσως του πιο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της πατρίδας μας, για τη λειτουργική επιβεβαίωση των οραμάτων και των δράσεων της στο πεδίο του πολιτισμού της χώρας».


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ώρα Έναρξης: 9 μ.μ.

Τηλ.: 2313.313125, 2313.329540

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Τηλ.: 2310.631305 (ισχύει τις ημέρες

και ώρες των παραστάσεων)

www.dimosneapolis-sykeon.gr

keyns2012@gmail.com,

dimarhos.sykies@n3.syzefxis.gov.gr

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

www.ticketservices.gr

Φωτογραφίες