Εργαζόμενοι από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη στην ενημερωτική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Εργαζόμενοι από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη στην ενημερωτική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

2 Φεβρουαρίου 2024

Εργαζόμενοι από ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη στην ενημερωτική εκδήλωση του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ  για το ασφαλιστικό και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Δεκάδες απορίες λύθηκαν ενώ οι συμμετέχοντες θα λάβουν και γραπτώς τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσαν

Την ανάγκη για έγκυρη ενημέρωση σε θέματα που αφορούν τη συνταξιοδότηση και το ασφαλιστικό ανέδειξε η μεγάλη συμμετοχή πολιτών και από άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της υγείας του δήμου Nεάπολης- Συκεών σε συνεργασία με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.


Προλογίζοντας την εκδήλωση που είχε τίτλο «Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό» ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης σημείωσε ότι το θέμα δεν ανήκει τυπικά στις αρμοδιότητες του δήμου, αποτελεί ωστόσο επιλογή της δημοτικής αρχής εδώ και χρόνια να συμβάλει με τις δυνάμεις της σε ζητήματα που απασχολούν άμεσα τους πολίτες. Ο Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τις δράσεις του δήμου Νεάπολης-Συκεών που παρέχουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους ανέργους, ενισχύοντας παράλληλα τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον της αγοράς εργασίας.Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα απασχόλησης 55 και άνω της ΔΥΠΑ το οποίο όπως είπε, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει αξιοποιήσει στο έπακρο και συνεχίζει να αξιοποιεί.

«Έχουμε δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 400 άνεργους δημότες του να εργασθούν και να συμπληρώσουν ένσημα που τους λείπουν προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν» σημείωσε ο Σίμος Δανιηλίδης και εξέφρασε την απορία του για την άρνηση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επανάληψη του προγράμματος μετά τη συμπλήρωση του 1 συν 1 έτους.


«Αντί η κυβέρνηση να μας διευκολύνει στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση και μάλιστα σε μια δράση η οποία δεν στοιχίζει ούτε ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό αφού χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τους δημοτικούς προϋπολογισμούς» επισήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Στη συνέχεια η σύμβουλος σταδιοδρομίας στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ Εβίνα Εγγλέζου ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Απασχόλησης (αρκετά από τα οποία είναι επιδοτούμενα), ενώ παρείχε σειρά συμβουλών τόσο για εργασιακά όσο και συνταξιοδοτικά θέματα. Παράλληλα προέτρεψε τους ενδιαφερομένους να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΙΝΕ προκειμένου να ενημερωθούν όχι μόνο για την προσφορά θέσεων εργασίας αλλά και για την ορθή συμπλήρωση των φακέλων τους. (δημιουργία βιογραφικού και επαγγελματικού προφίλ, συνεντεύξεις κ.α.)


    

Λεπτομερή αναφορά κυρίως στο συνταξιοδοτικό ζήτημα, επιχείρησαν οι νομικοί σύμβουλοι του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Άντα Σταμάτη και Χρήστος Θανασουλόπουλος, οι οποίοι με σειρά παραδειγμάτων αποσαφήνισαν έννοιες όπως η διαδοχική ασφάλιση, οι ηλικίες συνταξιοδότησης, τα πλασματικά ένσημα, το εφάπαξ, οι αποζημιώσεις. Επιπλέον, εξήγησαν τη διαφορά μεταξύ θεμελίωσης και κατοχύρωσης σύνταξης, ενώ αναφέρθηκαν αναλυτικά στους τρόπους υπολογισμού κύριας και επικουρικής σύνταξης. 

    

Μετά το τέλος της παρουσίασης οι νομικοί σύμβουλοι απάντησαν ξεχωριστά σε εξατομικευμένες ερωτήσεις που έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι, ενώ οι προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν θα σταλούν και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όσους υπέβαλαν τις απορίες τους γραπτώς.


   

Αναφερόμενη στην εκδήλωση η κ. Άντα Σταμάτη την χαρακτήρισε «άκρως επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα τόσο για την θεματολογία που αναπτύχθηκε όσο και για την συμμετοχή του κοινού» ενώ εντυπωσιασμένη δήλωσε και για την άρτια διοργάνωση που επιμελήθηκε το τμήμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών , η οποία -όπως χαρακτηριστικά τόνισε- ήταν εξαιρετική.  

    

Απόλυτα ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο κ. Χρ. Θανασουλόπουλος δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Από τις πιο επιτυχημένες εκδηλώσεις που συμμετείχε το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Το κοινό επέδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για το φλέγον ζήτημα του συνταξιοδοτικού. Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και το πετύχαμε. Ελπίζουμε να έγιναν όλοι κάπως σοφότεροι. Η διοργάνωση ήταν άψογη και η παρουσία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη καίρια και εξαιρετική, όπως ακριβώς αρμόζει σε κάποιον που εμπιστεύονται οι συμπολίτες του για οκτώ συνεχόμενες θητείες στην διοίκηση του δήμου».


Την ικανοποίησή της για την μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, τις πολλές απορίες που λύθηκαν και τις εξηγήσεις που δόθηκαν εξέφρασε η αν. προϊσταμένη του τμήματος Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εθελοντισμού και Προαγωγής της Υγείας του δήμου Νικολέττα Δαλάτση η οποία δεσμεύθηκε ότι εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος των ασφαλισμένων η εκδήλωση θα επαναληφθεί σε συνεννόηση με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ «το οποίο βάζει τη σφραγίδα της εγκυρότητας σε ανάλογες ενημερωτικές δράσεις».