Με 311.931 ιατρικές πράξεις συνολικής αξίας 4.539.036 ευρώ μέσα στο 2023 τα Δημοτικά ιατρεία Νεάπολης-Συκεών εξυπηρέτησαν τους πολίτες και στήριξαν τη δημόσια υγεία

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Με 311.931 ιατρικές πράξεις συνολικής αξίας 4.539.036 ευρώ μέσα στο 2023 τα Δημοτικά ιατρεία Νεάπολης-Συκεών εξυπηρέτησαν τους πολίτες και στήριξαν τη δημόσια υγεία

25 Ιανουαρίου 2024

Με 311.931 ιατρικές πράξεις συνολικής αξίας 4.539.036 ευρώ μέσα στο 2023 τα Δημοτικά ιατρεία Νεάπολης-Συκεών εξυπηρέτησαν τους πολίτες και στήριξαν τη δημόσια υγεία

Περίπου 2,5 εκατ. ευρώ γλίτωσε σε ένα χρόνο ο ΕΟΠΥΥ από την κάλυψη έργου ανάλογης αξίας από το ΔΚΚΠΑ

Με έναν εντυπωσιακό απολογισμό και σημαντικό όφελος για την κοινωνία και την οικονομία έκλεισε το 2023 για τα Δημοτικά Πολυϊατρεία και Ιατρεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Σύμφωνα με τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία, οι δωρεάν ιατρικές και υγειονομικές πράξεις (υπηρεσίες και παροχές) που πραγματοποιήθηκαν από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023 από τα Δημοτικά Ιατρεία έφθασαν στις 311.931 συνολικής αξίας 4.539.036  ευρώ.




Υπενθυμίζεται ότι στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, υπό την ευθύνη του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (Δ.Κ.Κ.Π.Α.) λειτουργούσαν μέχρι τις 31/12/2023 τέσσερα δημοτικά πολυϊατρεία/ιατρικά κέντρα, εξοπλισμένα με τον πλέον σύγχρονο ιατροδιαγνωστικό εξοπλισμό, και 8 δημοτικά ιατρεία (ένα σε κάθε ΚΑΠΗ),εξυπηρετώντας περισσότερα από 10.000 μέλη των ΚΑΠΗ, με τις ιατρικές υπηρεσίες να παρέχονται επιπλέον στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως είναι οι άποροι, οι ανασφάλιστοι και τα παιδιά τους, μετανάστες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους, καθώς και στους περίπου 1.000 ωφελούμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».



Στα ιατρεία απασχολούνται 43 ιατροί 18 διαφορετικών ειδικοτήτων με τον ενδοκρινολόγο που προστέθηκε πρόσφατα στην ομάδα (γενικής ιατρικής, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ορθοπεδικοί, ουρολόγοι,

οφθαλμίατροι, παθολόγοι, πνευμονολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, γαστρεντερολόγοι, παιδίατροι, ρευματολόγοι, ΩΡΛ, αγγειοχειρουργοί, χειρουργοί, γυναικολόγοι) . 



Να σημειωθεί ότι μετά από πρόταση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη εδώ και δύο χρόνια τα δημοτικά Ιατρεία εξυπηρετούν όλους τους εργαζόμενους (με οποιαδήποτε σχέση εργασίας) στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και στα Νομικά του πρόσωπα.


Δωρεάν και χωρίς ταλαιπωρία


Τα πολλαπλά οφέλη του δικτύου των δημοτικών ιατρείων αφορούν πρωτίστως την ίδια την κοινωνία και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό Σύστημα. 


Η οικονομική επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ είναι μηδενική καθώς απαλλάχθηκε από το κόστος της προβλεπόμενης συμμετοχής του σε υπηρεσίες και παροχές ύψους 2.488.443,27 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο έργο που έφερε σε πέρας το ΔΚΚΠΑ. Η σημαντικότερη «ελάφρυνση» του ΕΟΠΥΥ (2.333.640 ευρώ) προέρχεται από την απαλλαγή της δαπάνης για την έκδοση των 232.364 ιατρικών συνταγών, την οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέβαλε στα ιδιωτικά ιατρεία. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσοκομεία, περιφερειακά ιατρεία, κ.ά.) δεν επιβαρύνθηκε από τον μεγάλο όγκο εξετάσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αφού σε αντίθετη περίπτωση οι χιλιάδες των πολιτών θα προσέτρεχαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις Τοπικές Μονάδες Υγείας.


Το ΔΚΚΠΑ παρείχε και την υπηρεσία έκδοσης-αποστολής άυλης συνταγογράφησης, κατόπιν τηλεφωνήματος του ενδιαφερόμενου μέλους στο ΚΑΠΗ που είναι εγγεγραμμένο.


Ειδικά μέσα στο 2023 με την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι με την ορκωμοσία 49 εργαζομένων (εκ των οποίων οι 44 μονιμοποιήθηκαν) καταγράφηκαν 1.856 συνοδείες ηλικιωμένων ή ΑμεΑ σε νοσοκομεία, ΚΕΠΑ, διαγνωστικά κέντρα, ΕΛΤΑ, τράπεζες και φαρμακεία αλλά και στη ΔΕΘ και σε ΤΟΜΥ για εμβολιασμούς κατά της Covid-19.


Υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η δημόσια υγεία


«Με τη μελέτη και μόνο των απολογιστικών στοιχείων των ιατρείων μας το κεντρικό κράτος θα έπρεπε ήδη να συζητά σοβαρά τη δυνατότητα συμβασιοποίησής τους με τον ΕΟΠΥΥ. Αν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, για να γίνει πράξη η περιστολή των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και η στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού ιδού πεδίο δόξης λαμπρό», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης ο οποίος επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά πως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι υπόθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες.

«Αυτό το θετικό πρόσημο στον ευαίσθητο τομέα της υγείας μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο και ισχυρό προς όφελος των πολλών», καταλήγει.


Εμφανώς ικανοποιημένος για τον απολογισμό των δημοτικών ιατρείων το 2023 που υπάγονταν στο Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης το οποίο καταργείται με την πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης και οι ιατρικές υπηρεσίες εντάσσονται στον κεντρικό κορμό του δήμου, ο πρόεδρός του Αρίστος Γαλανός υπογραμμίζει ότι οι αριθμοί του απολογισμού του 2023 μιλούν μόνοι τους για το έργο που πρόσφερε στους πιο ευάλωτους συνδημότες μας ένα νομικό πρόσωπο που θεωρήθηκε περιττό από το κράτος. «Φυσικά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θα συνεχίσει να προσφέρει ανάλογες κι ακόμη πιο αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε περισσότερους γιατί αυτή είναι η πρόθεση της διοίκησης και του δημάρχου μας Σ. Δανιηλίδη, και γι’ αυτό μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους τον περασμένο Οκτώβριο οι δημότες».


Τέλος τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Γαλανός ευχαριστούν τους εργαζόμενους στα δημοτικά ιατρεία και το «Βοήθεια στο Σπίτι» (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) για τις υπηρεσίες που προσφέρουν κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες στους συνανθρώπους τους.


Οι αναλυτικοί απολογιστικοί πίνακες υπάρχουν στο πεδίο «ΕΓΓΡΑΦΑ» στο κάτω μέρος της ανάρτησης