Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού τιμά στις 10 Δεκεμβρίου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών
Πίσω στα Νέα1 Δεκεμβρίου 2023
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μαθητές λυκείων της Νεάπολης θα διαβάσουν κείμενα που εμπνεύστηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα
Τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής αυτού του Εγκλήματος τιμά στις 10 Δεκεμβρίου ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με στόχο την ενημέρωση για το νόημα της ημέρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των νέων για τη σημαντική αυτή ημέρα.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων) στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου. Ομιλητές είναι ο δρ. Δημήτριος Α. Κούρτης μεταδιδακτορικός ερευνητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Μπλετζιάν Ντιγκράν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας και ο Μουράτ Μπόρα, μέλος της Κουρδικής Κοινότητας Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης την οποία οργανώνει το γραφείο Δημοσίων Σχέσεων του δήμου σε συνεργασία με τη νεοεκλεγείσα σύμβουλο της ενότητας Νεάπολης Σοφία Ιακωβίδου, μαθητές λυκείων της Νεάπολης θα διαβάσουν κείμενα που εμπνεύστηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη Διεθνή ημέρα.
«Πρόκειται για μία ημέρα που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμάμε ώστε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στο να μην επαναληφθούν ανάλογα αποτρόπαια εγκλήματα σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μπορεί να είναι κοινότυπο αλλά είναι η αλήθεια. Όταν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας είμαστε αναγκασμένοι να την ξαναζήσουμε», επισημαίνει στο μήνυμά του με αφορμή την ημέρα και την εκδήλωση του δήμου ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής αυτού του Εγκλήματος καθιερώθηκε να τιμάται στις 9 Δεκεμβρίου κάθε έτους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μόλις το 2015.
Η επιλογή της ημερομηνίας οφείλεται στο γεγονός ότι στις 9 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, με αφορμή το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.