Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα της ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας η κατάλληλη αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα της ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας η κατάλληλη αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά

24 Νοεμβρίου 2023

Κρίσιμο ζήτημα στο θέμα της ένταξης προσφύγων  στην αγορά εργασίας η κατάλληλη αντιστοίχιση  της ζήτησης με την προσφορά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την συμπερίληψη των προσφύγων στην αγορά εργασίας με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Οι δυσκολίες, οι προκλήσεις, τα μελανά σημεία αλλά και τα σημαντικά βήματα και οι πρόοδοι που έγιναν στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στην αγορά εργασίας τέθηκαν επί τάπητος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε συνεργασία με την «Ομάδα Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων» και τη στήριξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της ημερίδας ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης μίλησε για τη φιλοξενία που αποτελεί παράδοση για το δήμο Νεάπολης-Συκεών αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό λαό από την αρχαιότητα με σημείο αναφοράς τον Ξένιο Δία ως την ορθόδοξη παράδοση που θεωρούσε τον ξένο ευλογία. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών θεωρεί ανθρωπιστική υποχρέωση την παροχή ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στα θύματα της προσφυγικής κρίσης και ανταποκρινόμενος σε αυτό το ρόλο συμμετέχει ως πρωτοπόρος δήμος από το 2015 στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση σειράς προγραμμάτων για την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων, έχοντας πάντα αρωγό την Ύπατη Αρμοστεία. Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποίησε και υλοποιεί ο δήμος ξεκινώντας από το REACT στο οποίο υπήρξε εταίρος φιλοξενώντας πρόσφυγες σε διαμερίσματα το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ. Μάλιστα αναφέρθηκε στη μαύρη σελίδα της Ειδομένης για την οποία, όπως είπε, ο ίδιος αισθανόταν ντροπή.



Αναφέρθηκε επίσης στο μνημόνιο συνεργασίας με την Ύπατη για την υλοποίηση του προγράμματος AIR που «τρέχει» αυτή την περίοδο προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο μεταξύ των οποίων μαθήματα ελληνικών, υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης καθώς και λογιστικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη μνεία επεφύλαξε ο δήμαρχος στο Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί στο δήμο Νεάπολης-Συκεών εδώ και 14 χρόνια αποτελώντας μια εξαιρετική πρωτοβουλία, τη μοναδική που προέρχεται από δήμο, που συγκαταλέγεται στις βέλτιστες πρακτικές παγκοσμίως σε ό,τι αφορά προγράμματα γραφής και ανάγνωσης για νέους και ενήλικες στην Παγκόσμια Βάση Δεδομένων Αποτελεσματικών Πρακτικών της UNESCO.



Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο κ. Δανιηλίδης έδωσε με σαφήνεια το στίγμα της στάσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών απέναντι στο θέμα της ημερίδας: «Η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας δεν είναι μόνο δικαίωμά τους αλλά και δική μας υποχρέωση και σε αυτή την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια».


Ένα σημαντικό στοιχείο που αναδείχθηκε στη διάρκεια της ημερίδας ήταν η καλή συνεργασία της «Ομάδας Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων» στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο προκύπτει από την υψηλή αποτελεσματικότητά της.


Η Δώρα Κοκοζίδου και ο Λευτέρης Κωνσταντόπουλος από πλευράς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ευχαρίστησαν το δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη σταθερά υποστηρικτική διάθεσή του στο θέμα της στήριξης των προσφύγων που εκφράζεται εμπράκτως με δράσεις, θεσμούς και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων.



Η Αναστασία Μπενέκου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που μίλησε πρώτη, παραλλήλισε την ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας με το ταγκό στο οποίο χρειάζονται δύο. Από τη μία η βούληση του εργαζόμενου κι από την άλλη η συγκροτημένη παρέμβαση των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη δυσκολία που είναι η αντιστοίχιση της ζήτησης με την προσφορά. Ορισμένα από τα «αγκάθια» που επίσης αναφέρθηκαν είναι η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και οι περιορισμοί και τα εμπόδια που ενίοτε θεωρούν οι εργοδότες ότι υπάρχουν εξαιτίας των ελλιπών γνώσεων και της απουσίας τμήματος ανθρώπινου δυναμικού στις μικρές εταιρίες.