«Ζήτημα ζωής η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ στις πόλεις…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Ζήτημα ζωής η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ στις πόλεις…»

26 Ιανουαρίου 2022

«Ζήτημα ζωής η υπογείωση των δικτύων της ΔΕΗ στις πόλεις…»

Νέα δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, με αφορμή τις καταστροφές στην Αττική από τη χιονοκαταιγίδα

Αναλυτικά η δήλωση

Τη μέγιστη ανάγκη της τροποποίησης της σχετικής διάταξης του νόμου 4568/2018 και την επαναφορά στην ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ) της υποχρέωσης για άμεση υπογείωση των δικτύων χαμηλής και μεσαίας τάσης ρεύματος στα αστικά κέντρα, για λόγους προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, επαναφέρει με σημερινή δήλωσή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.


Η νέα παρέμβασή του έρχεται υπό το βάρος της μεγάλης κρίσης που ξαναέπληξε την Αττική με την χιονοκαταιγίδα, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν βλάβες στα εναέρια δίκτυα της ηλεκτρικής ενέργειας και να σημειωθούν πολύωρες διακοπές ρεύματος σε κατοικίες, με κίνδυνο ακόμη και της ζωής ευπαθών ενοίκων.


Να σημειωθεί ότι παρόμοια παρέμβαση ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης άσκησε και πέρσι τον Φεβρουάριο με αφορμή αντίστοιχες ακραίες καιρικές συνθήκες, αποστέλλοντας μάλιστα μια σειρά επιστολών στους προέδρους της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ της χώρας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η απαιτούμενη ευαισθητοποίηση της Πολιτείας.


Αναλυτικά η δήλωση-παρέμβαση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:


«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, πόσο περισσότερο το τρις, το τετράκις, κ.ο.κ.! Είμαστε έναν χρόνο μετά τη μεγάλη κρίση του 2021 με τις ανάλογες έντονες καιρικές συνθήκες, και παρακολουθούμε τα γεγονότα σε επανάληψη, λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα… Κι όμως, πέρασε ένας χρόνος από τότε χωρίς οι αρμόδιοι φορείς, αλλά πρωτίστως το επιτελικό κράτος, να έχουν διδαχθεί το ελάχιστο.


»Έτσι, με την έντονη χιονόπτωση που σάρωσε την Αττική, γίναμε ξανά μάρτυρες πολλών θλιβερών καταστάσεων, που μόνο ντροπή προκαλούν. Μεταξύ αυτών των τραγελαφικών είναι και οι βλάβες που υπέστη ξανά το εναέριο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ (ΔΕΗ), με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολύωρες διακοπές ρεύματος σε μεγάλες αστικές περιοχές. Οι στιγμές που βίωσαν οι συνάνθρωποί μας υπήρξαν δραματικές, και κυρίως οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (ΧΑΠ) και είναι αναγκασμένοι να ζουν με μηχανική υποστήριξη.


»Στις συνηθέστερες των περιπτώσεων ως κύρια αιτία των βλαβών στα δίκτυα αναφέρονται οι πτώσεις δένδρων πάνω σε αυτά, ή η πτώση των ξύλινων ιστών.


»Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε και διεκδικούμε την υπογείωση όλων των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής και μεσαίας τάσης, για λόγους προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και υγείας, για λόγους εξασφάλισης αστικής βιωσιμότητας και προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα πεζοδρόμια, αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.


Άμεση αλλαγή του πλαισίου


»Δυστυχώς ο νόμος 999/1979 που υποχρέωνε την τότε ΔΕΗ να προβεί στην υπογείωση των δικτύων της στα αστικά κέντρα με δική της ευθύνη και δαπάνες, καταργήθηκε με μεταμεσονύκτια τροπολογία του 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση (4568/2018), και μάλιστα εν αγνοία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεταφέροντας την ευθύνη και το βάρος στους δήμους, που αντικειμενικά αδυνατούν να το σηκώσουν.


»Το απαράδεκτο αυτό πλαίσιο πρέπει να αλλάξει άμεσα, εδώ και τώρα, έτσι ώστε όλα τα εναέρια δίκτυα, που εκτός των άλλων επιβαρύνουν αφάνταστα τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον κόστος συντήρησης, επισκευής και τεράστια απώλεια ενέργειας, να υπογειωθούν και οι πόλεις να θωρακισθούν πλήρως έναντι αυτών των κινδύνων.


»Επιτέλους, οι αλλεπάλληλες δεσμεύσεις και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης για τη γενναία χρηματοδότηση της υπογείωση των εναέριων δικτύων χαμηλής και μεσαίας τάσης πρέπει να υλοποιηθεί για να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο που οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων θα είναι ασφαλείς και χωρίς να απειλείται η ζωή και η υγεία τους.


»Με τον ίδιο προσανατολισμό θα πρέπει η Πολιτεία να θεσπίσει τη δυνατότητα και με ρητή οδηγία προς όλους τους δήμους να επιτραπεί χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες να γίνει η κοπή και η απομάκρυνση των σαθρών δένδρων, όπως είναι οι λεύκες, οι ακακίες, κ.ά., που με τον πρώτο ισχυρό άνεμο ξεριζώνονται και πέφτουν πάνω στα ηλεκτροφόρα δίκτυα προκαλώντας πολύωρες διακοπές ρεύματος και αιτία δυσάρεστων καταστάσεων κατά την κίνηση οχημάτων ή πεζών στα πεζοδρόμια.


»Όσο τα εναέρια δίκτυα παραμένουν στη θέση τους και τα σαθρά δένδρα απολαμβάνουν προστασίας τόσο μεγαλύτεροι και περισσότεροι είναι οι κίνδυνοι να θρηνήσουμε θύματα.


»Πόση σπατάλη οικονομικών και ανθρώπινων πόρων πρέπει να συνεχίσει να κάνει αυτή η χώρα; Με ποια λογική η ΔΕΔΔΗΕ αφήνει εκτός ορυγμάτων τα δίκτυα χαμηλής τάσης όταν προχωρά σε μερική υπογείωση των δικτύων μεσαίας τάσης;


»Επιτέλους, ας καταλάβουν οι πάντες που φέρουν την ευθύνη απέναντι στο λαό αυτής της χώρας ότι η υπογείωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζήτημα ζωής, υγείας, ασφάλειας και λειτουργικής αναβάθμισης των πόλεων, και είναι αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, η οποία πρέπει να επωμισθεί και το οικονομικό κόστος».