Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις, ομιλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις, ομιλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών

14 Νοεμβρίου 2023

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη με δωρεάν μετρήσεις, ομιλίες και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών

«Ατομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί» χαρακτήρισε τον σακχαρώδη διαβήτη ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας δρ. Ζαδάλλα Μούσλεχ

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην πανδημία του 21ου αιώνα, τον σακχαρώδη διαβήτη με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14/11) ήταν ο στόχος του διημέρου δράσεων που οργάνωσε η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε συνεργασία με το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ).Από τη μεγάλη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις αποδεικνύεται ότι το κοινό δεν είναι απλώς δεκτικό αλλά αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προαγωγή της δημόσιας υγείας όταν μάλιστα αυτές είναι δωρεάν ειδικά στις εποχές οικονομικής δυσπραγίας που ζούμε, επισήμανε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών Ιωάννα Αλεξιάδου.


Η καλή – για την πρόληψη του διαβήτη – μέρα από το πρωί φάνηκε καθώς δεκάδες ήταν οι πολίτες που έσπευσαν να μετρήσουν το σάκχαρό τους από τις 8 το πρωί στην πλατεία Ειρήνης στο Ρολόι, σε μία εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Κοινωνικό Φαρμακείο του δήμου σε συνεργασία με την 3η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) Μακεδονίας και το Κ.Υ. Νεάπολης. Στην αρχή διστακτικά και διατυπώνοντας ερωτήσεις όπως «αν είναι σωστό να μετρηθούν ενώ έχουν φάει πρωινό», περαστικοί, εργαζόμενοι στην περιοχή και περίοικοι έμαθαν την τιμή του σακχάρου τους παίρνοντας και τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές από τη γιατρό Αντωνία Κυριακίδου.


Όπως ενημέρωσε η κοινωνική λειτουργός Θεοδώρα Περσίδου, επωφελήθηκαν της πρωτοβουλίας δεκάδες συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, δίνοντας την ώθηση στο δήμο για επανάληψη ανάλογων δράσεων.


Το παρών έδωσε στο Ρολόι εκτός από την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΕΤΕΝ Απόστολος Παπάζογλου.


«Ατομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί»


Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε λίγες ώρες αργότερα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο ο δρ. Ζαδάλλα Μούσλεχ ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας-Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων και υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Euromedica-Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης. Τον διακεκριμένο ενδοκρινολόγο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης υπογραμμίζοντας με την παρουσία του ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί προτεραιότητα για το δήμο Νεάπολης-Συκεών.Μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης επισήμανε ότι πρόκειται για παλιό του φίλο, Παλαιστινιακής καταγωγής τον οποίο χαίρεται που συναντά γιατί όχι μόνο σπούδασε ιατρική στη χώρα μας ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια, αλλά και ανταποκρίθηκε σε όλες τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα προκειμένου να διαπρέψει στην ενδοκρινολογία.


Από την πλευρά του ο γιατρός χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη δουλειά που κάνει ο δήμαρχος και η διοίκηση του δήμου στο θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας αναφερόμενος στα υπερσύγχρονα ιατρεία και το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο της Επταπυργίου.


Σχετικά με τον διαβήτη πάντως τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Όπως τόνισε ο κ. Μούσλεχ στην ομιλία του με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης: Η πανδημία του 21ου αιώνα», τα τελευταία 30 χρόνια τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σακχαρώδου διαβήτη στην Ελλάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, κάθε 24 ώρες γίνονται 4.000 νέες διαγνώσεις διαβητικών. Δεν δίστασε μάλιστα να παραλληλίσει τον σακχαρώδη διαβήτη με «ατομική βόμβα η οποία είναι έτοιμη να εκραγεί».


Δυστυχώς, είπε, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη χαμπάρι ότι η πρόληψη στον τομέα της υγείας είναι καθαρά θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι η πρόληψη επιτυγχάνεται καλύτερα με συνεχή εκπαίδευση και εξετάσεις.Στην εκδήλωση μίλησε και η Παναγιώτα Δελιαννίδου BSc, διατροφολόγος-διαιτολόγος, υποψήφια MSc Κλινικής Διατροφής της Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ δίνοντας και δωρεάν διατροφικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Παράλληλα νοσηλευτικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων πραγματοποιούσε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου. Την εκδήλωση συντόνισε το τμήμα Απασχόλησης, Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Εθελοντισμού και προαγωγής της Υγείας του δήμου Νεάπολης-Συκεών ενώ τη στήριξε με υλικοτεχνική υποδομή η εταιρία Menarini.