Νεογέννητα, λεχωίδες και ετοιμόγεννες τίμησαν τη γιορτή θηλασμού και την έναρξη του δωρεάν προγράμματος «Μια μαία για σένα» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Νεογέννητα, λεχωίδες και ετοιμόγεννες τίμησαν τη γιορτή θηλασμού και την έναρξη του δωρεάν προγράμματος «Μια μαία για σένα» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

7 Νοεμβρίου 2023

Νεογέννητα, λεχωίδες και ετοιμόγεννες τίμησαν τη γιορτή θηλασμού και την έναρξη του δωρεάν προγράμματος «Μια μαία για σένα» στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μια διαφορετική γιορτή στην οποία τα βλέμματα τράβηξαν οι… ολίγων ημερών επισκέπτες και επισκέπτριες

 Τα νεογέννητα που κατέφθαναν ένα-ένα στην αγκαλιά της μαμάς του μπαμπά ή στο καροτσάκι τους μαζί με τις ετοιμόγεννες εγκύους ήταν οι… γκεστ παρουσίες της Γιορτής θηλασμού που πραγματοποιήθηκε χθες στη δημοτική βιβλιοθήκη της Νεάπολης και αυτές που επιβεβαίωσαν με τον καλύτερο τρόπο πως η Παγκόσμια Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) αξίζει να τιμάται. Ανάλογη και ακόμη πιο ενθουσιώδη υποδοχή είχε το δωρεάν πρόγραμμα «Μια Μαία για σένα» που αν και έκανε πρεμιέρα μόλις την 1η του Νοέμβρη έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη και από τις πρώτες συμμετοχές φάνηκε ήδη πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων ζευγαριών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί.


Οικοδέσποινες στη γιορτή θηλασμού και την επίσημη πρώτη του δωρεάν προγράμματος «Μια Μαία για σένα» ήταν η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ Ειρήνη Καγιαμπίνη και βέβαια η μαία του δήμου Νεάπολης-Συκεών υπεύθυνη του πρωτοποριακού προγράμματος Νατάσα Σταμκοπούλου. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και η πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.Στο καλωσόρισμά τους σε μαμάδες, μπαμπάδες, μελλοντικούς γονείς και μωρά η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής με πολύ πρόσφατη την εμπειρία του τοκετού, μίλησε για την σημασία που έχει για τα νέα ζευγάρια να υπάρχει «μία μαία για σένα» όταν τη χρειάζεσαι, δηλαδή λίγες ώρες μετά το εξιτήριο από το μαιευτήριο και μάλιστα δωρεάν στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η αντιπρόεδρος της ΚΕΥΝΣ μίλησε για την θερμή υποδοχή που γνώρισαν παρόμοιες πρωτοβουλίες του δήμου για λεχωίδες και νεογέννητα, γεγονός που οδήγησε στην πρωτοβουλία για το νέο δωρεάν πρόγραμμα.Στόχος της Γιορτής Μητρικού Θηλασμού που συνδιοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων είναι να προτρέψει τόσο τις μητέρες όσο και το οικογενειακό περιβάλλον να αγκαλιάσουν τον μητρικό θηλασμό. Όπως τόνισε από την πλευρά της η πιστοποιημένη μαία του δήμου που στηρίζει επιστημονικά το πρόγραμμα Νατάσα Σταμκοπούλου, ο θηλασμός είναι μία επιλογή, όπως και ο μη θηλασμός ή η μικτή διατροφή του βρέφους. Οι νέες μητέρες μπορούν να λύνουν τις απορίες τους, να μαθαίνουν για τις επιλογές τους και να έχουν τη στήριξη που τους χρειάζεται στα πρώτα τους βήματα ως γονείς μέσα από το «Μία μαία για σένα». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρέχονται και νομικές συμβουλές που αφορούν τις άδειες τοκετού ανάλογα με το χώρο εργασίας κάθε εγκύου.


«Μια μαία για σένα» δωρεάν


Να σημειωθεί ότι το νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα του δήμου προστίθεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για τη στήριξη της οικογένειας.


Η πιστοποιημένη μαία έχει εγκατασταθεί στο Δημοτικό Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο (Επταπυργίου 72, Συκιές) και οι ενδιαφερόμενες μπορούν να κλείνουν ραντεβού στέλνοντάς email με τα στοιχεία τους και τηλέφωνο επικοινωνίας στη διεύθυνση: maia.neapolisykies@gmail.com ή να καλούν στο 6983194324.


Το πρόγραμμα επιχειρεί να συνεισφέρει στην ψυχική και φυσική υγεία της γυναίκας, την υποστήριξη και ενδυνάμωση του συντρόφου προκειμένου όλοι και όλες να ανταποκριθούν στο γονεϊκό τους ρόλο και προσφέρει επιπλέον τη δυνατότητα τακτικών προσωπικών ραντεβού με τη μαία για παρακολούθηση και συμβουλευτική σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού, θηλασμού και νεογνού.


Παράλληλα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ανταποκρινόμενος στο μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται σταθερά για τα σεμινάρια προετοιμασίας της μητρότητας θα υλοποιήσει και φέτος κύκλο σεμιναρίων καθώς και σεμινάρια βρεφικού μασάζ IAIM σε αίθουσες βιβλιοθηκών του δήμου.